Bílý chřest sous vide se sušenou šunkou a pažitkovou zálivkou

by Meg
0 komentář

Naprosto miluji chřest a každé jaro se nemůžu dočkat, až konečně přijde jeho sezóna. Většinou mě to lehce víc táhne k chřestu zelenému (jen narychlo ugrilovanému), ale letos jsem se zase znovu zamilovala do chřestu bílého. Díky tomu, že jsme si pořídili pomalý hrnec, který má i funkci sous vide, tak jsem zkusila chřest zavakuovat a uvařit ve vodní lázni. A je to teda dobrota! Ani k němu nepotřebuji holandskou omáčku a stačí mi úplně jednoduchá pažitková zálivka, skoro jako na salát.

Chřest, který se vaří zavakuovaný, se nevyváří zbytečně do vody a zachová si tak svou skvělou chuť na maximum. Je křehký a krásně nasládlý, obzvlášť když ho koupíte co nejčerstvější (hlavně teď v sezóně českého chřestu). Ale klidně tuhle kombinaci chřestu, zálivky a šunky vyzkoušejte i s chřestem vařeným klasicky, pokud nemáte sous vide lázeň. I tak si určitě pochutnáte!

Bílý chřest sous vide se sušenou šunkou a pažitkovou zálivkou

Počet porcí

1

– 2 porce
Příprava

15

minutes
Délka vaření

45

minutes
Celkový čas

1

hour 

Suroviny

  • Chřest
  • 500 g bílého chřestu

  • 50 g sušené šunky

  • sůl

  • kůra z poloviny citronu

  • kousek másla

  • Zálivka
  • 1 lžíce medu

  • 1 lžíce bílého vinného octa

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl, pepř

  • lžíce nasekané pažitky

Postup

  • Chřest oloupejte a odkrojte mu konce. (Nevyhazujte a ideálně použijte do vývaru!)
    Loupání chřestu
  • Očištěný chřest lehce osolte a nastrouhejte na něj kůru z poloviny citronu.Oloupaný chřest se solí a citronovou kůrou
  • Chřest vložte v jedné vrstvě do vhodného sáčku, přidejte kousek másla a zavakuujte. Vakuovaný chřest
  • Vložte do lázně o teplotě 85°C a “vařte” 45 minut. Mně tento čas vyhovuje, pokud ale chcete, vyzkoušejte klidně i kratší dobu.Chřest v sous vide lázni
  • Ke konci přípravy chřestu si dejte do misky lžíci medu a vinného octa, rozmíchejte je a pomalu k nim přidejte olivový olej. Díky šlehání (stačí metličkou) by měla vzniknout hustší zálivka. Do ní přidejte špetku soli a nasekanou pažitku.Zálivka
  • Chřest dejte na talíř, přidejte sušenou šunku a zálivku.Bílý chřest sous vide se sušenou šunkou a pažitkovou zálivkou
  • Vše pak můžete ještě ozdobit a dochutit pažitkovými květy a čerstvě mletým pepřem. Podle chuti podávejte třeba s vařenými bramborami, salátem, nebo dobrým chlebem.Bílý chřest sous vide se sušenou šunkou a pažitkovou zálivkou

Poznámky

  • Zkuste sehnat chřest co nejčerstvější, nezavadlý a nepopraskaný. Tak si ho vychutnáte, jak je nejlépe možné.
  • Pokud nemáte náčiní na sous vide vaření, klidně vyzkoušejte chřest klasicky uvařit. I tak bude se šunkou a zálivkou určitě výborný.

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc