Když si moje ségra přála dort k narozeninám, také si řekla jaký. Zadání znělo čokoládový korpus a jahody, resp. jahodová pěna. A měl to být tzv. drip cake, čili dort, ze kterého poleva stéká v tenkých pramíncích. Samozřejmě jsem hned začala přemýšlet, jak ten dort nejlépe udělat a nakonec jsem sáhla po dvou osvědčených receptech, na čokoládový korpus a jahodovou pěnu. Bylo mi jasné, že je potřeba ještě vybrat krém, kterým bude dort potřen z vnější strany a nakonec jsem vybrala bílkovo-máslový jahodový. Pak už jen čokoládová poleva a nějaké ty ozdoby na vrch :)
Ono to takto napsané zní trochu jednodušeji, než to je ve skutečnosti. Nechci tím říct, že by tvorba tohoto dortu byla výjimečně těžká, nicméně je to jako skoro s každým dortem – trochu náročné na čas. Ideální je začít péct dva dny předem, aby se dort hezky vychladil před rozkrojením v lednici a pak také aby v klidu stihla zatuhnout pěna. Oboje ideálně přes noc.
Vzhledem k tomu, že jsem dort samozřejmě pekla s malým Tyranosaurem Lexem za zády (růst horních zoubků je u něj ještě horší než v případě dolních), některé kroky postupu nejsou tak detailně nafoceny. Snažila jsem se ale vše srozumitelně popsat, kdyby cokoliv, pište!
UPRAVENO: fotka původního dortu je zde, úvodní v receptu byla nahrazená novější variantou focenou na světle :)
Čokoládovo-jahodový drip cake (stékaný dort)
Course: Dorty12
až 16 porcí4
hours24
hours28
hoursSuroviny
- Čokoládový korpus (20-22 cm v průměru)
135 g vody
188 g másla
4 lžičky rozpustné kávy
180 g hořké čokolády
225 g polohrubé mouky
300 g krupicového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
45 g kakaa
6 lžiček rostlinného oleje
3 vejce
120 g zakysané smetany
- Jahodová pěna
600 g jahod (mražených)
100-150 g krupicového cukru
100 g vody
30 g jemně mleté želatiny
600 g smetany ke šlehání
- Jahodový bílkový krém
3 bílky
200 g krupicového cukru
330 g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
8 ks jahod (mražených)
2 lžíce jahodového džemu
- Čokoládová poleva
85 g hořké čokolády
90 g smetany ke šlehání
3 lžíce kukuřičného sirupu
- Na ozdobu
čerstvé jahody
pusinky
sušené jahody
jahodový krém
Postup
- Čokoládový korpus
- Máslo dejte s vodou do kastrůlku a svařte.
- Odstavte z tepla, přidejte kávu a rozmíchejte.
- Do této směsi přidejte nalámanou čokoládu, jen lehce promíchejte a nechte pět minut odležet.
- Poté směs rozmíchejte do hladka a nechte zchladnout (20-25 minut).
- Troubu rozehřejte na 160°C. Do mísy dejte cukr, polohrubou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a kakao. Promíchejte.
- Do sypké směsi udělejte důlek a nalijte do něj zchladlou čokoládovou směs. Vše důkladně promíchejte (já používám robota s K metlou).
- Za postupného míchání přidejte do těsta po lžičkách olej.
- Pak po jednom zapracujte i vejce.
- Nakonec do těsta zamíchejte zakysanou smetanu.
- Nachystejte si dortovou formu (já měla o průměru 20 cm). Její dno a nejlépe i boky vyložte pečícím papírem a těsto do ní nalijte. (U téhle obruče se mi dort hezky daří ořezat kolem dokola, takže na bokách papír nemám, ale běžnou formu bych papírem vyložila.)
- Dort pečte při 160°C cca hodinu a půl. Po vyndání z trouby ho nechte vychladnout, vyndejte z formy, zabalte do fólie a nechte v lednici do druhého dne.
- Jahodová pěna
- Odvažte si jahody a dejte je do kastrůlku na střední plamen mírně rozvařit.
- Přidejte k nim cukr a promíchejte.
- Do vody nasypte želatinu, aby mohla veškerá nabobtnat. Podle potřeby přidejte vodu po kapkách.
- Horké jahody rozmixujte ponorným mixérem.
- Nabobtnalou želatinu rozehřejte (já to dělám po deseti vteřinách v mikrovlnce) a nalijte ji do jahod, rozmíchejte.
- Pokud chceme, jahodovou směs propasírujte přes sítko (je možné vynechat). Nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí jahod ušlehejte smetanu do tuha a jahody do ní opatrně, ale dobře zamíchejte (hmota se může zdát velmi řídká, ale želatina ji pak udrží hezky pevnou).
- Sestavení dortu
- Dortový korpus vyjměte z lednice. Seřízněte mu vypouklý vršek a pak ho rozřízněte na tři pláty. Pokud se chystáte dort převážet, na podložku, na které bude dort, rozetřete trochu rozehřáté čokolády (jedno jaké) a první patro dortu na ni položte.
- Kolem dortu upevněte nejlépe nastavitelnou dortovou formu, aby šla okolo dobře stáhnout a náplň nevytékala ven. Nejlépe funguje vysoká forma s vloženou fólií. Pokud formu nemáte tak vysokou, vložte do ní tvrdé papíry obalené pečícím papírem, aby se výška formy zvětšila.
- Pokud chcete, můžete jednotlivé korpusy pro zdůraznění chuti ještě potřít jahodovou zavařeninou.
- Na první plát nalijte polovinu jahodové pěny, pak na ni vložte druhý plát a zalijte druhou polovinou náplně. Nakonec přiklopte posledním plátem, urovnejte, a dejte do lednice zatuhnout – nejlépe do druhého dne, minimálně ale zhruba na 8 hodin.
- Po uplynulé době z dortu stáhněte obruč, případně fólii nebo pečící papír.
- Jahodový bílkovo-máslový krém
- Přichystejte si kastrůlek a mísu (nejlépe kovovou od robotu) na něj, ve které budete moci nad parou míchat bílky na krém. Bílky dejte do mísy a přisypte k nim cukr. Kastrůlek dejte na střední plamen a bílky s cukrem spolu metličkou často míchejte. Jakmile se veškerý cukr rozpustí (už necítíte mezi prsty granulky), mísu z tepla odstraňte. Pomocí robota bílky šlehejte na střední a pak vyšší rychlost, až bude mít mísa na dotek pokojovou teplotu. 8 jahod rozmixujte na pyré.
- Do vyšlehaných zchladlých bílků zašlehejte zchladlé máslo – snižte otáčky na střední rychlost a máslo přidávejte po kostičkách.
- Jakmile je veškeré máslo zapracováno, přidejte lžičku vanilkového extraktu a po lžících také pyré z jahod. Nakonec přidejte dvě lžíce jahodového džemu.
- Krém na dort naneste nejprve v jedné slabé vrstvě, která zachytí drobečky z korpusu.
- Dejte ho na dvacet až třicet minut zachladit do lednice.
- Pak na dort naneste druhou vrstvu krému a snažte se ji co nejvíce uhladit. Také pak otřete veškeré zbytky krému na podložce. Dort dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu, abyste na něj byli schopní nanášet polevu.
- Čokoládová poleva
- Čokoládu nalámejte do misky. Smetanu se sirupem svařte a nalijte na čokoládu. Nechte pět minut odstát a pak rozmíchejte do hladka.
- Pokud máte, polevu si přelijte do dávkovací láhve, jinak ji budete nanášet lžící. Polevu dejte cca na 20 minut do lednice, aby zchladla. Je potřeba docílit zchladnutím takové konzistence, kdy z boku dortu bude stékat, ale ne tak rychle, aby se dole vytvořil z polevy bazén. Polevu nanášejte blízko u kraje, aby z dortu stékala v různých délkách pramenů. Pak vyplňte i střed dortu, případně uhlaďte stěrkou.
- Po polití dort ozdobte dle fantazie, skvělé jsou čerstvé jahody, pusinky, nebo makronky, já použila jahody a pusinky z tohoto receptu: https://megvkuchyni.cz/recipe/snehove-pusinky-jako-ozdoba-dort/. Navíc ještě zbytek krému a sušené jahody.
20 comments
Dobrý den, chystám se péct menší dvoupatrový dort, dal by se tento recept použít na spodní patro? Nebo je to vzhledem ke složení krému nevhodné?
Dobrý den, primárně se snažím tu pěnu do spodních pater dortu nepoužívat. Tady je v ní ale poměrně hodně želatiny, která by lehčí vrchní patro mohla udržet. Záleží tedy hodně na tom, co byste navrch chtěla dávat.
No chtěla jsem zkombinovat tento a vaši variaci na kubansky dort. Šlo by aspoň ten čokoladovy dat dolu nbo mam hledat dal.
Dekuji Vam, poprve co jsem se pustila do takto krasneho dortíku…. a povedl se a to vse diky Vasemu uzasnému receptu. Moc děkuji Verca
Jsem moc ráda, že se povedl :)
Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho trvá ropuštění cukru v bílkách (u jahod. krému).
Nad párou je mám už hodinu a pořád nic. Děkuji.
Mně to trvalo cca 10 minut…musí vám jít z vody pára, která ohřívá kovové dno mísy.
Děkuji za super přehledný a důkladný návod! Dort se povedl a všem chutnal!
Díky mockrát! :)
Opravdu výborný dort! Všem moc chutnal. Za mě nejlepší čokoládový korpus, jaký jsem dělala! Děkuji za podrobně popsaný recept :).
Jsem moc ráda, že chutnal :)
Dekuju moc za recept! Delala jsem jako narozeninovy dort pritelovi a byl obrovsky uspech od vsech pritomnych! technicky narocnejsi, ale vysledek stal za to!
Jsem moc ráda, že vám chutnal :)
Dobrý den, úžasný dortík, dcerka bude mít narozeniny, čokoládu a jahody miluje, tak je jasno, co se bude péct :) Prosím vás jak jste udělala ty dvojbarevné pusinky? Vypadají fakt hustě :D Díky moc.
Omlouvám se, už jsem našla… díky.
Omlouvám se, že jsem nestihla včas odpovědět, díky mockrát, jsem ráda, že jste to našla :)
Prosím Vás, musí být na pěnu jahody mražené nebo mohu i syrové? Děkuji.
Můžete dávat i čerstvé jahody, co je pro vás dostupnější.
Dobrý den, moc se mi líbí tato kombinace čokoládovo-jahodového dortu, chtěla bych ho upéct kamarádce k narozeninám.Je možné dort potáhnout marcipanem?
Dobrý den, pod marcipán se bílkovo-máslový krém použít dá, možná bych v něm jen omezila jahody nebo použila sušené, aby marcipán zbytečně nenamočily :)