Pokud mě sledujete na sociálních sítích, tak už asi víte, že jsem se nedávno vdávala. Kvůli tomu se trošku zabrzdil i blog, ale pevně věřím, že je těmto časům konec :) Po svatebních přípravách, veselí i uklízení a po návratu do práce jsem se konečně začala pořádně vracet i k domácímu vaření. Tento víkend jsme se hodně věnovali návštěvám a dovezli jsme si spoustu domácí zeleniny i ovoce. A protože jsem doma měla balení mascarpone i sušenky, spolu s ovocem jsem je přetvořila v cheesecake. Pekla jsem ho v 20 cm otevírací formě a protože máme rádi sušenkový základ, udělala jsem ho trochu silnější. Pokud byste chtěli, tak můžete na sušenkách trochu ubrat. Anebo použít větší formu, tam už by to ale chtělo i trochu přidat na krému.
Suroviny:
na silnější korpus do 20 cm formy:
- 150 g sušenek (Lotus nebo podobné, co máte rádi)
- 50-60 g másla
na krém:
- 500 g mascarpone
- 70 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
- 2 vejce
- 1/2 lžíce vanilkového extraktu
- 2 lžíce citronové šťávy
na dokončení:
- čerstvé sezónní ovoce: maliny, (lesní) jahody, borůvky, angrešt, josta, …
- cukr (pro případ ovocné omáčky)
Postup:
Sušenky nadrtíme, přidáme k nim máslo a promixujeme společně, aby vznikla drobenka. Másla můžeme dát ze začátku méně a později přidat, abychom dosáhli ideální konzistence, kdy už budou sušenky s máslem držet po zmáčknutí pohromadě.
Drobenku upěchujeme do uzavíratelné formy (rukou, nebo skleničkou s rovným dnem), vyložené pečícím papírem. Korpus upečeme při 180°C asi 10-15 minut a necháme trochu zchladnout.
Mascarpone krátce prošleháme s cukrem a mlékem.
Přidáme jedno vejce a promícháme.
Přidáme i druhé vejce a znovu promícháme.
Na závěr přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
Krém nalijeme na upečený a zchladlý korpus a rozetřeme ho dohladka. Pečeme v troubě na 150-160°C a na začátek pečení můžeme přidat páru (buď přímo v troubě, nebo plechem s vodou umístěným pod dortovou formou).
Dort pečeme asi hodinu, pokud by se hodně nafukoval (jako na fotce), lehce snížíme teplotu. Po upečení by se měl ještě lehce třást, střed by ale neměl být vyloženě tekutý. Necháme ho pomalu vychladnout ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky a pak ho dáme do lednice. Po vychlazení objedeme formu nožem (ne ostrým) a otevřeme ji. Opatrně ho sundáme z pečícího papíru a přendáme na tác nebo talíř.
Pokud se stalo, že by byla teplota příliš velká (než vychytáte pečení cheesecaků ve vlastní troubě, jako já po její výměně), po nafouknutí a následném spadnutí můžou na dortu zůstat hodně nerovná místa. Ta můžeme odkrojit nožem a dort dozdobit čerstvým ovocem.
Pokud vám ještě zbyde ovoce anebo máte nějaké kousky, které jsou rozmačkané a navrch cheesecaku by se nehodily, můžete je svařit s trochou cukru. Ovoce pak rozmixujte dohladka a přeceďte přes síto, vznikne úžasná a osvěžující ovocná omáčka, kterou jednotlivé porce cheesecaku můžete přelít.
10 comments
Děkuji za úžasný recept! Hned jsem vyzkoušela, tedy trochu jsem obměnila a a do náplně jsem dala zrníčka vanilkového lusku a zbyla mi ricotta, tak šla k mascarpone. A ovoce -borůvky. Před chvilkou rozkrojen a už není:-))))
Jé, díky moc za takovou rychlou reakci! Těší mě, že chutnal :)
Zdravím, chci se zeptat, jak myslíte svařit zbytek malin? Díky za info. Už chládne ;-) Honza
Top Top Top 100% Děkuji
Dělám ho podle Vás už po několikáté a je to náš nejoblíbenější dortík! Díky za super recept
Dobrý den, mohu se prosím zeptat do jak velké formy to dáváte ? :) Děkuji za info. Martina
Jasně, je to 20 cm, jak je psané v receptu :)
Těšila jsem se na nedělní pečení pro návštěvu a jsem zklamaná. Z Vašich stránek jsem vyzkoušela hodně receptů, ale u tohoto jsem jela přesně podle každého kroku a katastrofa, která letěla do koše…
To mě mrzí! Co se stalo, že to byla katastrofa?
Čím to je, že můj mascarpone krém je tekutý? U vás vypadá krásně, jako krém a u mě to vypadá jako hustší smetana. Mno upeču to a uvidím :D