Kynutý švestkový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou

by Meg

Když jsem byla malá, děda pekl kynuté koláče na plech každou chvíli. Bylo to i tím, že ze zahrádky bylo ovoce každou chvíli dost a museli jsme ho upotřebit. Já sice zahrádku nemám, ale když si přinesu ovoce z trhů, z obchodu nebo od rodiny a známých, zpracovávám ho pak moc ráda.

A tak jsem si zase tímhle koláčem na plech zavzpomínala. Moc ráda přidávám mezi ovoce a těsto tvaroh, a taky nesmí chybět drobenka. Ke švestkám a podzimu samozřejmě ideálně skořicová. Koláč je na celý velký plech do trouby, pokud byste chtěli do menšího pekáčku, bude těsto vyšší, anebo ho udělejte jen z poloviční dávky.

Kynutý švestkový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou

Course: KoláčeCuisine: česká
Množství

1

velký plech
Příprava

30

minutes
Kynutí a pečení

1

hour 

40

minutes
Celkový čas

2

hours 

10

minutes

Suroviny

  • Kynuté těsto
  • 125 g plnotučného mléka

  • 1 lžička krupicového cukru

  • 10-15 g čerstvého droždí

  • 300 – 350 g polohrubé mouky

  • 50 g moučkového cukru

  • 60 g másla

  • 1 vejce

  • větší špetka soli

  • Tvarohová náplň
  • 500 g tučného tvarohu z vaničky

  • 3 až 4 lžíce moučkového cukru

  • mletá vanilka / vanilkový extrakt podle chuti

  • Drobenka
  • 120 g změklého másla

  • 180 g moučkového cukru

  • 180 g hrubé mouky

  • 1/2 až 1 lžička mleté skořice (dle chuti)

  • Na dokončení koláče
  • švestky (750 – 1000 g)

  • vejce na potření těsta

Postup

  • Do vlažného mléka přidejte 50 g mouky, lžičku krupicového cukru a rozdrobte droždí.Suroviny na kvásek
  • Dobře rozmíchejte a nechte 15-20 minut vzejít kvásek.
    Vykynutý kvásek
  • Ke kvásku přijdete zbylých 250 g mouky, změklé máslo, vejce, cukr a sůl.
    Suroviny na těsto
  • Vypracujte měkké, hladké těsto, které nechte v teple 45-60 minut nakynout. (Kdyby se vám hodně lepilo, přidejte trochu mouky podle potřeby.)
    Těsto před kynutím
  • Mezitím si připravte drobenku – smíchejte cukr, mouku, máslo a skořici a prsty rozdrobte.Suroviny na drobenku
  • Tvaroh na náplň smíchejte s cukrem a vanilkou podle chuti.Suroviny na tvarohovou náplň
  • Troubu rozehřejte na 170 °C (horkovzduch). Vykynuté těsto vyklopte na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný moukou. Těsto rozválejte přes celou plochu, jen okraje můžete nechat trošku vyšší. Ty pak potřete rozšlehaným vajíčkem. Na těsto natřete tvarohovou náplň a poklaďte ji čtvrtkami vypeckovaných švestek.Koláč před pečením
  • Nakonec celý koláč zasypte drobenkou a pečte ve vyhřáté troubě cca 30 – 40 minut dozlatova.Upečený koláč
  • Nechte trochu zchladnout a krájejte, jak srdce ráčí :)Kynutý švestkový koláč s tvarohem a skořicovou drobenkou

You may also like

1 comment

Epcur 06. 02. 2023 - 23.16

Protože jsem měla v mrazáku ještě švestky z léta, tak jsem vyzkoušela tento kynutý švestková koláč. Protože je tam tvarohová náplň je chuťově velmi vláčný :) Posypka dodá koláči křupavou chuť a tím pádem je koláč vynikající :) K tomu kakao a knihu a celý plech je snězený hned :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc