Pořád vám ještě všechny ty houby nelezou ušima? Já jsem musela konečně doma vyzkoušet jídlo, které dělá z hub můj děda každičký rok. Houbový guláš. A tedy spíše houbovo-paprikový, verze s paprikami mi totiž odmala vždycky chutnala víc. Je bezvadný a jedl ho i manžel, který houby moc nemusí :)
Upotřebíte všudypřítomné houby a pikantnost guláše vás v tomhle počasí krásně zahřeje.
Pikantní houbovo-paprikový guláš
6
servings20
minutes50
minutes1
hour10
minutesSuroviny
- Na guláš
3 cibule
200 – 400 g hub (hříbky, suchohříbky, babky…)
3 papriky
2 lžíce mleté pálivé papriky
1 lžička drceného kmínu
1 – 1,5 l hovězího vývaru
1 větší brambora
3 lžíce sádla
sůl a pepř
- K podávání
1 červená cibule
chléb
chilli podle chuti
Postup
- V hrnci na středním až silném plameni rozpustíme sádlo a přidáme k němu na kostičky nakrájenou cibuli.
- Smažíme ji do zlatavo-hněda, aby dala do guláše barvu.
- K cibuli přidáme očištěné a pokrájené houby a proužky paprik, lehce osmažíme.
- Houby a zeleninu poprášíme mletou pálivou paprikou a drceným kmínem. Asi minutu při pomalém míchání restujeme.
- Směs zalijeme vývarem (nebo vodou a přidáme třeba domácí zmrazenou kostku jako já), lehce osolíme a opepříme. Necháme vařit asi 15-20 minut, až budou houby měknout.
- Guláš zahustíme najemno nastrouhanou bramborou a necháme ji rozvařit, cca dalších 15 minut. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř podle potřeby. Pokud se nám zdá málo pálivý, přidáme třeba i chilli.
- Guláš na talíři posypeme nakrájenou cibulkou a podáváme s chlebem. Ti, kteří milují pálivé, si ještě můžou přidat chilli přímo na talíři.