Krémová pórková polévka

by Meg

Taky tak milujete pórkovou polévku? Vždycky jsem byla nadšená, když ji děda vařil. Patřila k mým nejoblíbenějším. Občas si ji uvařím, ale tahle krémová verze má taky něco do sebe – a děti mi ji snědí daleko snáz, když je bez viditelných kousků zeleniny. Když do ní dám i brambory, nemusím ji zahušťovat moukou a je tak bez lepku, jen je pak potřeba samozřejmě použít i krutony z bezlepkového pečiva.

Krémová pórková polévka

Course: Krémové polévky, Polévky
Servings

6

porcí
Příprava

30

minutes
Vaření

20

minutes
Celkový čas

50

minutes

Suroviny

  • 3 pórky (střední až velké)

  • 2 stroužky česneku

  • 3 střední brambory

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 1 litr vody nebo zeleninového (případně zředěného kuřecího) vývaru

  • 2 lžíce másla

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 bobkový list

  • několik snítek tymiánu

  • sůl, pepř, muškátový oříšek

  • K podávání
  • krutony z bílého chleba

  • čerstvý tymián

  • opečené plátky pórku

  • olivový nebo dýňový olej

Postup

  • Pórky nakrájejte na drobnější kousky, pokud chcete, nechte si stranou pár hezkých celých plátků na ozdobu.Kolečka pórku na ozdobu
  • Zbytek dejte spolu s máslem a olejem do hrnce a na středním plameni osmahněte, aby pórek zavadl (změkl a trochu zmenšil objem).Pórek na másle
  • Pak přidejte na drobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zamíchejte.Přidání česneku
  • Nakonec přidejte oloupané brambory, nakrájené na kostičky. Vše spolu asi minutu až dvě orestujte a zalijte vodou/vývarem tak, aby byla většina zeleniny ponořená.Přidání brambor
  • Do hrnce přidejte i smetanu.Přidání smetany
  • Pak přidejte i bobkový list, několik snítek tymiánu, lžičku soli, špetku pepře a muškátového oříšku. Přikryjte pokličkou a nechte cca 15 minut mírně povařit, aby byly brambory měkké.Přidání bylinek a koření
  • Mezitím si můžete na troše másla dozlatova opéct plátky pórku.Opečení pórku na ozdobu
  • A také nasucho nebo na troše másla opéct dozlatova kostičky chleba. Před koncem restování je případně ještě lehce osolte.Opečení kostiček chleba
  • Z uvařené polévky vyndejte bobkový list a stonky tymiánu. Rozmixujte ji, nejlépe ve stolním mixéru – udělá hladší konzistenci než tyčový mixér. Pokud stolní mixér nemáte, a chcete polévku opravdu jemnou, použijte tyčový mixér a pak ještě polévku propasírujte přes síto. Ale polévka bude dobrá i bez tohoto kroku.Rozmixování polévky
  • Rozmixovanou polévku vraťte do hrnce, pokud je hodně hustá, můžete ji ještě trochu zředit vodou či vývarem (já většinou použiju trochu vody, se kterou vyplachuji mixér). Ochutnejte ji, a podle potřeby přidejte sůl, pepř, či muškátový oříšek.Hladký krém před dochucením
  • Podávejte s krutony, případně opečeným pórkem a několika lístky čerstvého tymiánu. Pokud chcete, můžete ji ještě zakápnout trochou olivového nebo dýňového oleje.Krémová pórková polévka

You may also like

2 comments

Eva 28. 03. 2022 - 19.25

Porkovou máme doma rádi, ale dělám ji s majorankou (kvůli malým dětem také mixuji). Dnes vyzkoušeno podle Vás a těžko říct, která je lepší🙂

Reply
Meg 17. 05. 2022 - 9.38

Mňam, i s majoránkou zní skvěle!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc