Díky spolupráci s e-shopem Cukrářům.cz vám můžu přinést nový sladký recept. A tentokrát dokonce zamilovaně laděný! Takže parádní přímo na Valentýna. Nebo taky vlastně kdykoliv během roku, žejo… Protože kombinace ruby čokolády s višňovým pyré je dost neodolatelná, tedy alespoň pro mě.
Pokud se chystáte na nějaké romanticky laděné pečení, možná se vám bude hodit přímo odkaz na celou valentýnskou kategorii. Ale spoustu zajímavých produktů objevíte i mimo ni – a mohla by se vám k tomu hodit i 15% sleva, co vy na to? Chcete-li ji využít, do 14. února 2022 při nákupu nad 600 Kč v e-shopu Cukrářům.cz zadejte kód megvalentyn15.
Dopředu upozorňuji, že dnešní recept je skoro až předlouhý, ale vůbec vás to nemusí trápit! Klidně z něj využijte jen recept na pěnu a na mandlovou sušenku – i tak budete mít krásný dezert, kterým potěšíte. Pokud byste se přeci jen cítili odvážně, sepsala jsem návod ke všem komponentám na talíři.
Pokud chcete mít takto zajímavě tvarovaný dezert, budete k němu potřebovat silikonovou formu. Já jsem zvolila Mini Raggio od Silikomartu, ale můžete si samozřejmě vybrat podle svých preferencí. Pozor pak dávejte jen na objem. Tyhle formičky mají 85 ml každá, čili celkem 510 ml. Recept na pěnu má množství o něco vyšší, takže by měl bez problému pokrýt i 6 formiček o objemu 100 ml. Zbylou pěnu vždy můžete dát do misky či skleničky a otestovat její zatuhnutí v lednici.
Rozhodla jsem se na pěnu použít ruby čokoládu, nejen kvůli její růžové barvě, ale hlavně kvůli tomu, že mi prostě chutná. Perfektně ladí s ovocnými chutěmi a tak jsem ji tentokrát napárovala s višněmi. Abych dodala dezertům zajímavý vzhled, použila jsem sametový sprej.
Co se týče množství výsledných receptů, pěna vyjde na jednu formu o 6 ks plus zbytek třeba do skleničky, mandlových sušenek upečete 2-3x více, než je potřeba. Dají se samozřejmě na chvíli uskladnit, anebo je prostě sníte :)
Pusinek je také více, z tohoto množství já naplním celý plech , ale menší množství by se špatně šlehalo v robotu. Můžete si ho samozřejmě uzpůsobit dle sebe, jen zachovejte poměr bílky:cukr 1:2. Mangové želé využijete téměř vše, samozřejmě záleží, kolik si ho na talíř dáte. A karamelizovaných mandlí je akorát :)
Dezert z višňové pěny s ruby čokoládou
Course: Pěnové dezerty6
ks2
hours40
minutes6
hours8
hours40
minutesSuroviny
- Višňová pěna s ruby čokoládou
3 plátky želatiny
60 g višňového pyré (nebo 100-120 g mražených višní)
115 g ruby čokolády
250 g smetany ke šlehání
1 lžička moučkového cukru
- Mandlová sušenka
60 g másla
40 g moučkového cukru
špetka soli
20 g mletých mandlí
1 žloutek
100 g hladké mouky
- Sněhové ozdoby
60 g bílků
120 g krupicového cukru
mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- Mangový gel
220 g mangového pyré (nebo rozmixované hodně zralé mango)
20 g krupicového cukru
2 g agaru
- Karamelizované mandle
30 g mandlových plátků
30 g krupicového cukru
podle chuti mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
- K sestavení
čerstvé ovoce
Postup
- Višňová pěna s ruby čokoládou
- Plátky želatiny namočte do misky se studenou vodou.
- Pokud nemáte višňové pyré, ale třeba mražené višně, lehce je rozvařte v kastrůlku, nebo je rozehřejte v mikrovlnné troubě. Dejte je do vyšší úzké nádoby a rozmixujte ponorným mixérem.
- Rozmixované višně propasírujte přes sítko.
- Pyré odvažte a dejte ho do misky spolu s ruby čokoládou. Rozehřejte ji nad parou nebo po chvilkách opatrně v mikrovlnné troubě.
- Z plátků želatiny vymačkejte vodu a přidejte je do rozehřáté čokoládovo-višňové směsi. Rozmíchejte dohladka.
- K dobře vychlazené smetaně ke šlehání přidejte moučkový cukr a vyšlehejte ji dotuha.
- Do šlhačky pomalu přimíchejte čokoládovo-višňovou směs.
- Pěnu si přendejte do zdobícího sáčku a ustřihněte mu špičku.
- Silikonovou formu si dejte na tácek (kvůli lepšímu přenášení) a pomocí cukrářského sáčku ji naplňte pěnou.
- Pěnu ve formě uhlaďte a dejte ji do mrazáku minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc.
- Mandlová sušenka
- Máslo utřete s cukrem a solí.
- Přidejte k nim žloutek a mandle.
- Nakonec přidejte mouku.
- Rychle vše propracujte v kompaktní těsto, zabalte ho a dejte ho na 30-60 minut odpočinout do lednice.
- Pak ho na pomoučněném vále rozválejte a vykrájejte z něj (ozdobná) kolečka o průměru cca 6,5 cm.
- Ta dejte na plech s pečícím papírem nebo pečící podložkou a dejte je ještě na 30 minut vychladit.
- Po třiceti minutách troubu rozehřejte na 160 °C s horkovzduchem a pokud máte, plech s kolečky překryjte druhou pečící podložkou. (Je to jen kvůli mírnému zatížení, péct je můžete i bez ní.)
- Pečte 12-15 lehce do zlatova a nechte vychladnout.
- Sněhové ozdoby
- Bílky smíchejte s cukrem a vanilkou, ideálně v kovové míse od robota, která může nad páru.
- Nad parou je spolu za promíchávání zahřejte, až se cukr rozpustí (cca při 60 °C).
- Pak mísu sundejte z tepla a bílky vyšlehejte do pevného sněhu.
- Přendejte ho do zdobícího sáčku s úzkou špičkou (cca 3-4 mm) a na plech nastříkejte dlouhé čáry a maličké pusinky/kapičky. Sušte při 90-100°C dle vaší trouby.
- Mangový gel
- 200 g mangového pyré dejte spolu s cukrem a agarem do kastrůlku a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Pak přemístěte do malé uzavíratelné misky a dejte ji do lednice, aby směs ztuhla na želé.
- To pak dejte do úzké nádoby, přidejte zbylých 20 g mangového pyré a rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Dejte do dávkovací láhve nebo cukrářského sáčku.
- Karamelizované mandle
- Mandlové plátky promíchejte spolu s cukrem a vanilkou.
- Rozehřejte pánev na středním plameni a mandlovou směs na ni rozprostřete. Promíchávejte, až se cukr rozpustí a obalí mandle.
- Mandle přesuňte na pečící papír a nechte vychladnout. Podle potřeby nalámejte/rozdrťte.
- Sestavení
- Sametový sprej ohřejte ve vodě, která má 25-35 °C, aby šel dobře nanášet.
- Formu s dezerty vyndejte z mrazáku a jednotlivé kousky vyloupněte. Pracujte rychle, abyste je dlouho nedrželi v ruce a neponičili vzor. Pak je dejte na mřížku, pod kterou si dejte například pečicí papír (já ho dávám i za ně) a zhruba ze vzdálenosti 25 cm nastříkejte sametovým sprejem. Většinou si dezerty otáčím, abych je pokryla dobře ze všech stran.
- Každý kousek pak umístěte na mandlovou sušenku a pokud chcete, dozdobte čerstvým ovocem, mangovým gelem, pusinkami a karamelizovanými mandlemi.
Poznámky
- Pokud byste si chtěli koupit pomůcky na e-shopu cukrářům.cz, mohly by se vám hodit následující odkazy:
– https://cukrarum.cz/z13405-silikonova-forma-mini-raggio-silikomart
– https://cukrarum.cz/z13423-ruzovy-velvet-sprej-silikomart-150-ml
– https://cukrarum.cz/z9422-ruby-cokolada-odense-115-g
– https://cukrarum.cz/z12980-plastovy-oranzovy-zdobici-sacek-30-cm-80-ks
– https://cukrarum.cz/z13374-cukrarska-spicka-hladka-cislo-4
– https://cukrarum.cz/z13344-zelatina-v-platcich-dr-oetker-10-g