I když toho moc v poslední době nestíháme a vévodí u nás co nejrychlejší jídla, dostali jsme nedávno chuť na holandské řízky. Mleté řízky se sýrem, extra šťavnaté, obalované v trojobalu a podávané s bramborovým salátem. Takové, jaké dělává náš děda. A tak jsem dědečka honem urgovala na whatsappu (jo, ke svým 80. narozeninám dostal smartphone a píšeme si a posíláme fotky!), aby mi pomohl s receptem. Děda samozřejmě nezklamal, a tak vám můžu přiblížit právě ty jeho holandské řízky, které od malička miluju.
Domácí holandské řízky s jednoduchým bramborovým salátem
Cuisine: českáDifficulty: střední4
– 6 porcí1
hour1
hour2
hoursSuroviny
- Na řízky
500 g vepřového bůčku bez kosti a kůže
200 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam, Ementál)
100 ml mléka
sůl a pepř
- Na obalení
hladká mouka
2-3 vejce
strouhanka
- Na salát
1 kg brambor
1 červená cibule
2-3 dcl láku z okurek
4-6 nakládaných okurek
4 lžíce majonézy
1 lžička hořčice
sůl a pepř
- Na smažení
sádlo
řepkový olej
Postup
- Jednoduchý bramborový salát
- Brambory dobře omyjeme kartáčkem a uvaříme je ve slupce do měkka.
- Uvařené brambory slijeme a necháme je maličko zchladnout. Co nejdříve je pak oloupeme a nakrájíme na kostičky, buď pomocí nože nebo kráječe na brambory. Dáme je do velké mísy, ve které budeme míchat salát.
- Brambory lehce osolíme a zalijeme lákem z okurek.
- Dobře spolu promícháme, ještě teplé brambory do sebe natáhnou lák a budou lépe ochucené.
- Přidáme k nim hořčici, majonézu a nakrájenou cibuli a okurky. Opepříme, ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme dle chuti. Necháme odležet.
- Holandské řízky
- Bůček (bez kosti a kůže) nakrájíme na kostky.
- Umeleme ho na masovém mlýnku.
- Do mísy k němu přidáme mléko, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Směs dobře promícháme, a pokud chceme, osolení zkontrolujeme – kuličku z tého hmoty dáme do mikrovlnky, aby se během pár vteřin uvařila. Pokud je potřeba, dosolíme.
- Masovou směs dáme do uzavíratelné misky nebo mísu přetáhneme fólií a dáme ji alespoň na dvě hodiny odležet do lednice.
- Z odleželé směsi děláme placičky, které obalíme v klasickém trojobalu. Nejprve v hladké mouce.
- Poté ve vajíčku.
- A nakonec ve strouhance.
- Obalené holandské řízky smažíme v rozpálenem oleji nebo na sádle (nebo jejich kombinaci), dozlatova.
- Usmažené řizky necháme odkapat na papírových utěrkách. Jejich propečení můžeme zkontrolovat rozkrojením.
- Podáváme je s bramborovým salátem, bramborami, nebo třeba i chlebem.