Domácí holandské řízky s jednoduchým bramborovým salátem

by Meg

I když toho moc v poslední době nestíháme a vévodí u nás co nejrychlejší jídla, dostali jsme nedávno chuť na holandské řízky. Mleté řízky se sýrem, extra šťavnaté, obalované v trojobalu a podávané s bramborovým salátem. Takové, jaké dělává náš děda. A tak jsem dědečka honem urgovala na whatsappu (jo, ke svým 80. narozeninám dostal smartphone a píšeme si a posíláme fotky!), aby mi pomohl s receptem. Děda samozřejmě nezklamal, a tak vám můžu přiblížit právě ty jeho holandské řízky, které od malička miluju.

Domácí holandské řízky s jednoduchým bramborovým salátem

Cuisine: českáDifficulty: střední
Množství

4

– 6 porcí
Příprava

1

hour 
Vaření

1

hour 
Celkový čas

2

hours 

Suroviny

  • Na řízky
  • 500 g vepřového bůčku bez kosti a kůže

  • 200 g tvrdého sýra (Gouda, Eidam, Ementál)

  • 100 ml mléka

  • sůl a pepř

  • Na obalení
  • hladká mouka

  • 2-3 vejce

  • strouhanka

  • Na salát
  • 1 kg brambor

  • 1 červená cibule

  • 2-3 dcl láku z okurek

  • 4-6 nakládaných okurek

  • 4 lžíce majonézy

  • 1 lžička hořčice

  • sůl a pepř

  • Na smažení
  • sádlo

  • řepkový olej

Postup

  • Jednoduchý bramborový salát
  • Brambory dobře omyjeme kartáčkem a uvaříme je ve slupce do měkka.
  • Uvařené brambory slijeme a necháme je maličko zchladnout. Co nejdříve je pak oloupeme a nakrájíme na kostičky, buď pomocí nože nebo kráječe na brambory. Dáme je do velké mísy, ve které budeme míchat salát.
  • Brambory lehce osolíme a zalijeme lákem z okurek.
  • Dobře spolu promícháme, ještě teplé brambory do sebe natáhnou lák a budou lépe ochucené.
  • Přidáme k nim hořčici, majonézu a nakrájenou cibuli a okurky. Opepříme, ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme dle chuti. Necháme odležet.
  • Holandské řízky
  • Bůček (bez kosti a kůže) nakrájíme na kostky.
  • Umeleme ho na masovém mlýnku.
  • Do mísy k němu přidáme mléko, nastrouhaný sýr, sůl a pepř. Směs dobře promícháme, a pokud chceme, osolení zkontrolujeme – kuličku z tého hmoty dáme do mikrovlnky, aby se během pár vteřin uvařila. Pokud je potřeba, dosolíme.
  • Masovou směs dáme do uzavíratelné misky nebo mísu přetáhneme fólií a dáme ji alespoň na dvě hodiny odležet do lednice.
  • Z odleželé směsi děláme placičky, které obalíme v klasickém trojobalu. Nejprve v hladké mouce.
  • Poté ve vajíčku.
  • A nakonec ve strouhance.
  • Obalené holandské řízky smažíme v rozpálenem oleji nebo na sádle (nebo jejich kombinaci), dozlatova.
  • Usmažené řizky necháme odkapat na papírových utěrkách. Jejich propečení můžeme zkontrolovat rozkrojením.
  • Podáváme je s bramborovým salátem, bramborami, nebo třeba i chlebem.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc