Když se dobře připraví, tahle hospodská klasika může být ozdobou domácích večírků a různých oslav. A dobře a chutně naložit hermelín je naštěstí vážně dost snadné :) Stačí přitom dodržet několik zásad a milovníci naloženého sýra budou jásat.
Jasným základem je dobře vymytá a vysušená, případně i sterilizovaná sklenice, do které budeme nakládat. Nechceme, aby naše snaha přišla vniveč kvůli zkaženému jídlu. Další věcí, která k tomu napomůže, je dokonalé zalití olejem. Proto já obsah sklenice zalévám olejem postupně, při jejím plnění. Velmi dobře se tak eliminují možné kapsy vzduchu, které by jinak mohly vzniknout, kdyby se sýry zalévaly až najednou, při celé plné sklenici.
Hermelín naložený podle tohoto receptu je jemně pikantní, díky použití Srirachy. Pokud máte radši ještě pálivější, použijte klidně i jinou chilli omáčku, případně i sušené chilli papričky. Nebo je také přidejte rovnou do sklenice – fantazii se meze nekladou! Níže přikládám recept na tu naši klasiku, i s tipy, jak ji případně obměnit.
Náš oblíbený jednoduchý nakládaný hermelín
Course: Nakládání, PartyCuisine: českáDifficulty: snadná4
ks30
minutes168
hoursSuroviny
4 ks hermelínu nebo camembertu
1 velká červená cibule
1 žlutá paprika
1 lžíce sladkého kečupu
1 lžíce Srirachy (pálivá chilli omáčka)
1 lžíce uzené mleté papriky
bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře
několik špetek soli
řepkový olej
Postup
- V misce smíchejte kečup, Srirachu a mletou uzenou papriku. Pokud vám vyloženě vadí jakékoliv pálivé chutě, můžete zkusit místo chilli omáčky použít zeleninový Ajvar, nebo ji úplně vynechat.
- Hermelín/camembert rozkrojte a potřete ho přibližně lžičkou připravené pasty, případně podle chuti. Pak ho zase spojte dohromady, můžete ho také rozkrájet na šestiny nebo na osminy.
- Do čisté, suché sklenice dejte na dno koření – bobkový list, nové koření a pepř.
- Přidejte tenké plátky cibule a papriky a lehce je osolte.
- Pak do sklenice nalijte olej, tak, aby byla zelenina ponořená. Pak teprve přidejte připravený sýr. Ten lehce zalijte olejem, opět přidejte cibuli, papriku a lehce osolte. Zase zalijte olejem, přidejte sýr,… Myslím, že se chápeme :)
- Poslední vrstvou by zase měla být lehce osolená zelenina, případně pár kusů koření. Olej by měl dosáhnout kousek pod hrdlo sklenice, obsah by neměl být napěchovaný až na maximum. Vše by mělo být olejem zalité.
- Hermelíny nechte odležet 1 – 3 týdny v chladu (ideálně v lednici), záleží i na tom, jak měkké byly v okamžiku nakládání. Pokud je plánujeme jíst dříve, tak je někdy nechám třeba přes noc odležet v pokojové teplotě, a pak je teprve dám ráno do lednice.
Někdy také hermelín po potření pastou rozkrájím na šestiny nebo osminy, aby se rozležel dříve a bylo jednodušší ho podávat na různých oslavách. Pak si může dát každý rovnou kousek, a nemusí řešit, co s celým sýrem. - Odleželý sýr si nechte od oleje dobře okapat, případně si můžete pomoct i papírovými utěrkami na odsátí oleje. Podávejte s chlebem a zeleninou, se kterou byl naložený :)
- A malé kousky naloženého sýra můžete využít na různé jednohubky, kanapky a bagetky – stačí je dát na plátek pečiva s trochou naložené zeleniny, feferonkou anebo papričkou plněnou sýrem. Třeba takhle:
Poznámky
- Sýr k naložení (hermelín či camembert) vybírejte takový, který vám chutná i samotný, bez naložení.
- Kromě čerstvé papriky můžete přidat třeba také nakládané kozí rohy.
- K bobkovému listu, novému koření a pepři můžete přidat třeba i snítky rozmarýnu.
- Olej do sklenice nalévejte postupně, po vrstvách. Díky tomu minimalizujete šanci vzniku vzduchových bublin. Kvůli takovým bublinám vzduchu by se vám mohl sýr začít kazit a takto máte jistotu bezpečnějšího pokrmu.
- Pokud budete nakládat sýry celé, vyberte takovou sklenici se širokým hrdlem, aby se do ní akorát vešly. Pokud bude větší, hermelíny do ní naskládejte i vertikálně, abyste co nejvíc využili místo a nemuseli zbytečně do sklenice nalévat obrovské množství oleje.
Do menších sklenic můžete sýry i rozkrájet – dobře se pak s nimi zdobí jednohubky a podobné občerstvení. Tyto sýry se pak také rozleží za kratší dobu.
1 comment
Tohle zkusíme! :-)