Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

by Meg

A je tady Silvestr. Jedno z nejočekávanějších období roku. Doba, kdy mnohde probíhají bujaré večírky s pitím, dobrým jídlem a skvělou zábavou, doplněné o půlnoční ohňostroje… Ne, večírky to nemusí být zase tak bujaré. Ono stačí někdy i jen tak v klidu posedět, v dobré společnosti a s dobrým jídlem, případně s nějakou hrou… Ale co vám budu povídat, to jídlo, to je klíčové.

Na českých oslavách je podle mě klasikou pan chlebíček. A vlastně taky paní jednohubka. Ale ten chlebíček, ten je důležitý. Má u nás mnoho podob a může být obložen vším možným – od velikého kusu vejce, takže se chlebíček skoro nedá jíst bez poptlání, přes různé menší důmyslné ozdoby. Já jsem si před Vánoci koupila v antikvariátu knížku Studená kuchyně od Viléma Vrabce a rozhodla jsem se, že z ní prostě něco musím vyzkoušet.

Kuchařka studená kuchyně

Listovala jsem kuchařkou v oddělení chlebíčků i salátů, ale také pečiva. A oko mi padlo na “Veky pro obložené chlebíčky”. Tak jsem nelenila, připravila jsem miláčka Kenwood Major Titanium, který při mé nemoci chudák jen týden smutně stál na lince, a šlo se zadělávat.Kenwood Major Titanium

A aby toho nebylo málo, tak jsem se ke chlebíčkům pustila do Vlašského (italského) salátu z téže kuchařky.

Suroviny:

Na tři malé večky nebo bagetky:

  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 5 g soli (cca kávová lžička)
  • 1 vejce na potření

Na vlašský (italský) salát:

  • 250 g uvařených brambor
  • 250 g šunky
  • 200 g kyselých okurek
  • 100 g jablek
  • 80 g cibule
  • cca 400 – 450 g majonézy
  • sůl, pepř, Worcestr a ocet dle chuti

Na dokončení:

  • Obloha dle chuti – salámy, šunky, zelenina, …

Postup:

Tyto upečené veky mají tu výhodu, že zůstanou déle vláčné. Hodí se proto velmi dobře k přípravě obložených chlebíčků. Nakrájených na plátky jich využijeme jako přílohy ke všem pokrmům, připraveným s majonézou.

Z tohoto množství si nemůžeme představovat tři dlouhé, velké veky, které jsou běžně k dostání. Jsou to spíše malé bochníčky nebo tři menší bagetky – uvidíte na obrázku sami.

Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, dáme ho do mísy robotu a rozdrobíme do něj droždí.

Příprava kváskuPřidáme lžičku cukru, asi lžíci mouky a vše dobře, dohladka promícháme. Povrch lehce posypeme moukou a necháme kynout.

Přírpava kvásku

Po zhruba deseti minutách by měl vzejít takovýto kvásek.

Nakynutý kvásek

Přidáme k němu zbytek mouky, zchladlé rozpuštěné máslo a sůl a pomocí hnětacího háku vypracujeme tužší těsto.

Příprava těsta

Těsto v míse vytvarujeme do bochánku, mísu překryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu až dvě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Těsto před kynutím

Těsto pak rozdělíme na tři díly, které vytvarujeme dle potřeby.

Vykynuté těstoVytvarované těsto dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme znovu kynout (půl hodiny až hodinu).

Veky před kynutím

Troubu si rozehřejeme  na 175°C a večky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme je 20 – 30 minut (dle velikosti a trouby), dozlatova.

Veky před pečením

Upečené je vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Upečené veky

Můžeme jít připravovat salát. Z kuchařky: Brambory, šunku, cibuli a jablka nakrájíme na jemné, ne příliš dlouhé nudličky. Přidáme k nim na nudličky nakrájené, lehce v dlaních vymačkané kyselé okurky.

Jak vidíte, moje krájení má meze trpělivosti a tak moje nudličky kolikrát ale vůbec nebyly jemné :D i tak se ale salát povedl. Cibuli jsem nakrájela radši na drobné kostičky (na jemno).

Příprava vlašského salátu

Do mísy k nakrájeným surovinám přidáme majonézu, sůl, pepř, Worcester. Dobře vše promícháme a ochutnáme. Dochutíme dle potřeby – solí, pepřem, Worcesterem nebo octem. Pokud máme dostatečně sladká jablka, není třeba vůbec myslet na cukr, a pokud dobře pikantní kyselé okurky, ocet by také vůbec neměl být potřeba. Dobře promíchaný salát vložíme do lednice a necháme alespoň chvíli uležet.

Příprava vlašského salátu

Salát natřeme na plátky veky – nejlépe se mi tyto typy salátů nanáší vidličkou.

Salát na vece

A ozdobíme dle chuti.

Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

Já jsem tentokrát použila sušenou šunku, tenké plátky pečené červené řepy, kousek sladké hrušky a slaného balkánského sýra. Silvestrovským oslavám a chlebíčkům zdar!

Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

A vám všem bych do nového roku chtěla popřát to vše nejlepší – ať je tento rok zase lepší než ten minulý, ať je plný zdraví, štěstí a radosti a ať si ho užíváte s těmi, které máte rádi.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc