Domácí vlašský salát (nejen) na chlebíčky s vajíčkem

by Meg

Víte, jaký je rozdíl mezi vlašským a pochoutkovým salátem? Jestli nad tím nemusíte ani přemýšlet, a víte, že vlašský salát na rozdíl od pochoutkového obsahuje brambory, tak asi patříte mezi nadšené přívržence lahůdek. A ano, lahůdkami teď myslím ty klasické pochoutky z mlíčňáku.

Já jsem jako malá milovala chlebíčky s vajíčkem, které rodiče kupovali U Smetánků v Chrudimi. Ve vitríně je měli snad vždy, když jsme tam přijeli – a pokud jich bylo málo, neváhali a potřebné množství hned vyrobili. Popravdě mi tahle láska zůstala dodnes. A protože ne všechny prodávané chlebíčky s vajíčkem jsou tak dobré, chtěla jsem se je naučit vyrobit doma.

Moje volba samozřejmě hned padla na Receptury studených pokrmů (doma mám vydání z roku 1976). Receptura č. 51107 na chlebíček s ruským vejcem požaduje Vlašský salát speciál (č. 50143), vejce čerstvá, majonézový přeliv, papriku kapii, zelenou petrželovou nať, pařížský salám a konzervované okurky.

Vlašský salát speciál je uzeninový salát s menším množstvím brambor a zeleniny, spojený majonézou. Brambory a zelenina jsou v pravidelných tvarech nudliček nebo kostek, salám ve tvaru tenkých nudliček. Salát musí mít svěží vzhled, musí být lehký, kyprý, dostatečně spojený majonézou, konzistence složek je přiměřeně měkká. Vůně a chuť je lahodná, více po uzenině a majonéze.

Receptury studených pokrmů

Popravdě salát podle tohoto receptu je na mě uzeninový a majonézový až příliš (uzeniny i majonézy je v něm více než brambor). Navíc, pokud chci ještě chlebíček uzeninou obkládat… Prostě jsem nakonec recepturu upravovala, až jsem byla spokojená. Umenšila jsem množství salámu i majonézy, ale jinak jsem zachovala všechny suroviny, které do salátu měly přijít. A takhle nám vážně na chlebíčkách chutná nejvíc :)

Salátu podle tohoto receptu je přibližně 2 až 2 a půl kila. Ideálně na nějaké větší oslavy nebo mezisváteční návštěvy. Pokud se nechystáte dělat velkou chlebíčkovou párty (a v tomto období se vám nedivím), klidně množství zmenšete podle potřeby na polovinu až čtvrtinu. Ale ono se to nezdá, občas se spotřebuje, ani nevíte jak!

Tento vlašský salát samozřejmě může nahradit i klasický bramborový, i když já se ho snažím dělat s menšími kousky všeho, aby šel dobře natírat na chlebíčky. Pokud vám taková konzistence nevadí, klidně ho můžete využít i jako přílohu :)

Domácí vlašský salát na (nejen) chlebíčky s vajíčkem

Course: Party, Saláty a drobné pohoštěníCuisine: českáDifficulty: lehká
Množství

2.5

kg
Příprava

1

hodina 
Vaření

40

minut
Celkový čas

1

hodina 

40

minut

Suroviny

  • 1 kg brambor salátového typu (A)

  • 250 g mrkve

  • 250 g celeru

  • 250 – 300 g majonézy

  • 140 – 150 g hrášku (mražený nebo konzervovaný – např. vapeur od Bonduelle)

  • 200 – 300 g nakládaných okurek

  • 200 g šunky nebo dobrého šunkového nebo podobného salámu

  • 20 g plnotučné hořčice

  • 20 g krupicového cukru

  • 10 g jablečného octa

  • sůl, pepř

  • Worcester

Postup

  • Brambory uvařte ve slupce a za tepla, jakmile to půjde, je oloupejte a nechte vychladnout.Brambory uvařené ve slupce
  • Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Uvařte je v mírně osolené vodě do měkka (podle stavu zeleniny to může trvat 10-20 minut).Zelenina nakrájená na kostičky
  • Vychladlé brambory nakrájejte na tenké nudličky – nebo je nahrubo nastrouhejte do velké mísy.Nastrouhané brambory
  • Přidejte k nim scezenou a vychladlou kořenovou zeleninu, na tenké nudličky nakrájenou šunku nebo šunkový salám, na nudličky nakrájené nebo nastrouhané kyselé okurky a hrášek. Do mísy k nim také dejte majonézu (ze začátku nemusíte všechnu), hořčici, ocet, cukr, špetku soli a mletého pepře a pár kapek Worcesteru.Suroviny na salát
  • Vše spolu důkladně promíchejte a dochuťte podle potřeby a konzistence. Pokud jste nedali ze začátku všechnu majonézu a salát je velmi hutný, přidejte jí ještě pár lžic. Dosolte nebo přidejte pepř nebo pár kapek Worcesteru podle potřeby.
    Salát naneste na chlebíčky (mně to jde lépe vidličkou než nožem) a obložte dle své chuti.Natření salátu na chlebíčky
  • Pokud chcete dělat chlebíčky s vajíčkem přelitým majonézou, tak si rozmíchejte v misce přibližně 3 lžíce majonézy se lžící mléka. Mléko přidávejte postupně, aby nebyla směs moc řídká a jen z chlebíčků netekla. Naopak pokud je směs ještě příliš hustá, přidejte samozřejmě trochu mléka. Záleží na hutnosti samotné majonézy. Konzistenci ale po pár naneseních vychytáte :)Ředění majonézy
  • Já jsem chlebíčky s vajíčkem a majonézou doplnila dobrou šunkou, kyselou okurkou, nakládanou paprikou a petrželkou.Chlebíček s vlašským salátem a vejcem
  • Nebo jsme třeba obložili chlebíčky tvrdými salámy (Herkules a paprikáš) a sterilovanou zeleninou. Ale to už záleží jenom na vás :) Dobrou chuť!
    Domácí vlašský salát (nejen) na chlebíčky s vajíčkem

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc