Parmazánové řízečky se sladkokyselým okurkovým salátem

by Meg
0 komentář

Kdo by nemiloval řízky? A ještě lépe, řízečky? Když jsme na jakékoliv oslavě a párty, řízečky jsou jedna z věcí, která zaručeně zmizí nejdřív. Když se objeví, slyšíte jásot a pak vidíte, jak si pro ně lidé spěchají. A jako přílohu si k nim nejlépe dávají další řízečky. Je to prostě osvědčená a milovaná klasika.

Já mám ale ráda změnu, takže jsme ty řízečky připravili doma tentokrát jinak. Strouhanka z čerstvého pečiva, která se ochutí parmazánem, s petrželí a citronem, je příjemná změna. Řízečky byly hezky křupavé a s okurkovým salátem jim to ladilo. Použila jsem na ně vepřový váleček, což je maso z kýty. Jeho předností je křehkost, která je skoro srovnatelná s vepřovou panenkou, a také cena, oproti panence je výrazně levnější. Dá se poptat u vašeho řezníka, ale bacha, bývá to podpultovka. Občas se dá sehnat např. i v Globusu.

Suroviny:

Na řízečky:

  • 300 – 400 g libového vepřového masa (panenka, váleček z kýty, …)
  • sůl a pepř
  • hladká mouka na obalení
  • 1 vejce
  • čerstvé nebo až dva dny staré pečivo (ne vyloženě tvrdé), já použila dva rohlíky
  • cca 50 g parmazánu
  • kůra z jednoho citronu
  • 3 lžičky sušené nebo nasekané čerstvé petrželky
  • sádlo na smažení

Na salát:

  • 2 salátové okurky
  • 6-8 lžic horké vody
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička sojové omáčky
  • sezamová semínka

Postup:

Nejprve si připravíme zálivku na salát – do cca 6-8 lžic horké vody dáme dvě lžíce hnědého cukru a rozmícháme je. Přidáme rýžový ocet, sůl a sojovou omáčku, promícháme a dáme stranou.

Rozpustíme cukr

Okurku dobře omyjeme a příčně rozkrojíme na poloviny. Nakrájíme je nebo naškrabeme na tenké plátky.

Připravíme okurku

Plátky okurky dáme do mísy a přidáme k nim zálivku. Promícháme a necháme odležet v lednici.

Okurku zalijeme zálivkou

Připravíme si ochucenou strouhanku – rohlíky nebo jiné světlé pečivo natrháme na kousky a ty potom v robotu / mixéru nasekáme nadrobno. Tato strouhanka bude o maličko hrubší než běžná ze suchého pečiva.

Rohlíky nasekáme najemno

Strouhanku nasypeme do mísy a přidáme k ní najemno nastrouhaný parmazán, kůru z jednoho citronu a petržel.

Strouhanku ochutíme

Maso očistíme od případných blan a nakrájíme na malé řízečky. Osolíme a opepříme je z obou stran.

Připravíme maso

Každý kousek masa potom z obou stran obalíme v hladké mouce a ve vajíčku.

Řízečky obalíme v mouce a vajíčku

Nakonec ho obalíme v parmazánové strouhance.

Řízečky obalíme ve strouhance

Smažíme na rozpáleném sádle z obou stran dozlatova a pak každý kousek osušíme na papírových utěrkách.

Řízečky osmažíme

Salát rozdělíme do misek a podle chuti ho posypeme sezamovými semínky.

Sladkokyselý okurkový salát

Podáváme s řízečky :)

Parmazánové řízečky se sladkokyselým okurkovým salátem

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc