Máte vepřová žebírka zapsaná jako klasické hospodské jídlo k pivu? Nebo je máte spíše spojená s letním grilováním? A děláváte je doma, nebo si myslíte, že je jejich příprava příliš pracná? Udělat doma báječná vepřová žebírka není vůbec těžké a řekla bych, že výsledek může být daleko lepší, než v lecjaké restauraci. Doma pečená nebo grilovaná žebírka totiž i při minimální péči sama odpadávají od kosti a mají tak skvělou chuť, že už se skoro budete bát dávat si je jinde, protože by se těm domácím jen stěží vyrovnala…
Potřebujete jen několik plátů krátkých vepřových žebírek, pár hodin času a suroviny na marinádu. S ní se nevyplatí šetřit, je potřeba, aby žebírkům dodala onu správnou chuť i lepkavou konzistenci. Já jsem do ní použila javorový sirup, ale s medem bude taky fungovat skvěle. K takhle výrazným a dobrým žebírkům jsme si doma dali odlehčený coleslaw – zelný salát. Tentokrát možná trochu netradičně připravený z červeného zelí a růžičkové kapusty, s minimem zálivky. Nakonec stejně nechyběl kousek pečiva, domácího chleba, protože na vytírání marinády z talíře je přeci jen to pečivo nejlepší…
Teď v zimě jsem je připravila jen v troubě (s grilem), ale už se těším na léto a nějakou pořádnou grilovačku. V troubě je totiž předpečeme a pak je hodíme na gril a budeme doufat, že na nás vůbec nějaká vyzbydou, až ta vůně začne lákat všechny okolo :)
Suroviny:
Na žebírka:
- cca 1,5 kg vepřových žebírek
- sůl a pepř
- 200 g dobrého kečupu
- 6 lžic javorového sirupu nebo medu
- 5 lžic worcesterové omáčky
- 3 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce mleté uzené papriky
- 4 lžíce balzamikového octa
- chilli dle chuti
- 400 ml vody
Na salát:
- 1/2 hlávky červeného zelí
- cca 500 g růžičkové kapusty
- svazek ředkviček
- 2 mrkve
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 3 lžíce majonézy
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce worcesteru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce hořčice
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Do kastrůlku dáme kečup, javorový sirup, worcester, cukr, uzenou papriku, balzamikový ocet a chilli. Přidáme 400 ml vody a dáme spolu svařit, aby byly všechny suroviny na marinádu dobře promíchané. Hotovou směs ochutnáme a doladíme její pálivost podle vlastní chuti.
Žebírka omyjeme, abychom je zbavili případných úlomků kostí. Z jejich spodní strany pak sloupneme tenkou blanku.
Troubu rozehřejeme na 150°C.
Naskládáme je do pekáče nebo hlubokého plechu a z obou stran osolíme a opepříme.
Žebra na plechu přelijeme marinádou a celý plech překryjeme alobalem. Pečeme při 150°C dvě hodiny.
Mezitím můžeme připravit salát. Na zálivku smícháme majonézu, jogurt, javorový sirup, worcester, vinný ocet, hořčici a sůl a pepř. Ochutnáme a přidáme, co je potřeba, dle vlastní chuti.
Červené zelí, růžičkovou kapustu a ředkvičky očistíme a nakrouháme na jemné plátky.
Mrkev nastrouháme na hrubo a jarní cibulku nasekáme na plátky. Zeleninu v míse přelijeme zálivkou a dobře promícháme. Necháme chvíli v chladu uležet.
Po dvou hodinách jsou žebírka měkká a skoro se rozpadají. Plech s nimi vytáhneme z trouby a teplotu zvýšíme na 200°C, případně v troubě zapneme vrchní gril.
Pokud už tak nejsou, otočíme je masitější částí nahoru a ještě je potřeme marinádou. Jestli je už na plechu málo marinády, přilijeme do něj trochu vody, aby se tam zbytečně nepálila.
Žebra zapečeme ještě cca 10 minut v troubě (ideálně pod grilem), až začne jejich povrch lehce karamelizovat.
Žebírka opatrně rozkrájíme na jednotlivé porce a podáváme je se zelným salátem.
Můžeme samozřejmě přidat i nějaké pečivo, my jsme si k nim dali domácí chleba.
A pokud máte rádi žebírka hodně lepkavá, pokapejte je při podávání ještě zbylou marinádou z plechu.
4 comments
Dostala jsem od taťky vepřové žebra, a vůbec jsem nevěděla, jak bych je zpracovala. Až jsem narazila na tento super recept. A musím říct, že to bylo opravdu vynikající. Moc jsme si všichni pochutnali.
Tak musím říct, že takhle famózní marinádu na barbecue jsem ještě nejedla! Strávila jsem dost času u táty v USA a barbecue jak v restauracích nebo u kamáradů( Američanů) jsme se nabaštili až až , takže fakt můžu říct, že Tvoje je nejlepší! Srovnávala jsem recepty a rozhodla se skusit ten Tvůj a výsledek předčil očekávání. Nedělala jsem teda žebírka, protože nebyly k sehnaní ale měla jsem kotletky a pár plátků krkovice a bylo to mňamózní. Kam se na Tebe hrabe Pohlreich, mám v plánu vyzkoušet ješte Tvoje další recepty, tak už se těším. A Kloubouk dolů kolik práce a času jsi musela věnovat Koňakovým špičkám, miluju je , ale to co se prodává v cukrárnách uz rozmlsaný člověk jako já nemůže pozřít , tak snad někdy najdu odvahu abych si je udělala, ale chtěla bych ještě někdy mít na jazyku tu božskou chuť, kdy se snoubí čokoláda s vajecným koňakem .Tak ať Ti pod rukama vše jen vzkvétá a se daří.
Dobrý den, u nás bohužel seženu žebra jen dost obraná. Můžu použít bůček s kostí.
Určitě to můžete vyzkoušet s bůčkem, občas jsme ho k nim také přihodili :)