Naskytla se mi příležitost vyzkoušet si další produkty z řady Selection od společnosti Schneider. Jako první jsme doma vyzkoušeli velký kus pečené šunky. Protože se blížila neděle a s ní návštěva a pro nás tak trochu slavnostní oběd, rozhodla jsem se ji dopéct v troubě a dodat jí ještě trochu chuti navíc. Na řadu tak přišel brusinkový kompot, který jsem doplnila hořčicí, medem a tymiánem. K šunce jsme si dali pečené brambory, brokolici vařenou v páře a hlavně taky glazované mrkve a ředkvičky. A musím tedy neskromně přiznat, že to stálo za to :)
Suroviny:
Na pečenou šunku:
- cca 2 – 2,5 kg pečené šunky (Pečená šunka Schneider Selection)
- cca 4 lžíce brusinkového kompotu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- lístky nebo tenké stonky tymiánu – z cca 8-10 snítek
Na glazovanou mrkev:
- 2 svazky čerstvé mrkve s natí
- několik snítek tymiánu
- máslo
- olivový olej
- cca 1 lžíce medu
- sůl, pepř
Na glazované ředkvičky:
- 2 svazky ředkviček
- máslo
- 2 lžičky hnědého cukru
- sůl, pepř
- citronová šťáva
Na pečené brambory a brokolici:
- omyté menší brambory s pěknou slupkou
- sádlo
- sůl
- brokolice
Postup:
Jako první si nachystáme zeleninu – brambory i se slupkou dobře okartáčujeme, mrkev i ředkvičky očistíme od nečistot a natě. Poté si připravíme šunku.
Dáme ji do pekáčku a podlijeme cca 100 – 200 ml vody, podle místa v nádobě. Troubu rozpálíme na cca 180°C na horkovzduch a pekáček se šunkou do něj umístíme.
Omyté a osušené brambory rozřízneme na půl, plech vymažeme sádlem a brambory na něj řeznou stranou dolů rozložíme. Zvrchu je lehce osolíme a dáme je také péct do trouby (proto pečení na horkovzduch).
V misce smícháme brusinky, hořčici, med a tymiánové lístky.
Po cca 10 až 15 minutách pečení je šunka už mírně ohřátá, a půjde lépe nařezávat. Ostrým nožem lehce zvýrazníme zářezy v kůži a pak celou šunku potřeme brusinkovou směsí. Vrátíme ji do trouby. Budeme ji péct cca dalších 30 – 45 minut, až začne zlatavět.
Očištěné mrkve dáme do pánve s trochou másla a vody, aby byly z většiny ponořené. Lehce osolíme a přidáme snítky tymiánu.
Ředkvičky rozčtvrtíme a dáme je opéct do kastrůlku s rozehřátým máslem.
Pak je podlijeme trochou vody a asi na pět minut přikryjeme pokličkou.
Brokolici umyjeme a rozdělíme na růžičky, dáme uvařit do páry (lze i ve vodě).
Po cca 10 minutách slijeme vodu z mrkví, do pánve přidáme lžíci olivového oleje a lžíci medu. Mrkve opečeme a lehce dochutíme solí a pepřem.
Změklé ředkvičky dochutíme dvěmi lžičkami hnědého cukru, solí, pepřem a citronovou šťávou. Opečeme a necháme v teple.
Když je dozlatava upečené maso, měly by být dozlatava upečené i brambory.
Šunku přendáme na prkénko a nakrájíme ostrým nožem na plátky.
Můžeme každému přichystat porci šunky se všemi přílohami.
Nebo vše rozložíme na stůl a necháme každého, aby si nabral dle chuti.
V pekáčku zbyde po upečení šunky trocha brusinkové směsi smíchaná s vodou a výpekem, tou můžeme šunku také přelít nebo tuto vzniklou omáčku podávat zvlášť v omáčníku.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z variant podávání, rozhodně se jedná o skvělou variantu nedělního oběda.