Thajský salát s mangem a hovězím flank steakem

by Meg
3 komentáře

Venku se začíná krásně oteplovat a já zase dostávám chuť na saláty. Když jsem v obchodě narazila na krásně zralé mango a avokádo, začala jsem mít chuť na salát, který bude laděn na thajskou chuť. Do košíku jsem tak ještě přidala koriandr, chilli papričky, limetky a hovězí flank steak a těšila se na večer, až si ho budu moci připravit.

Rybí, ústřicovou a sojovou omáčku mám totiž vždycky doma, a i když ty první dvě jmenované zrovna dvakrát hezky nevoní, maso dovedou ochutit úžasně. A rybí omáčka jako součást zálivek je prostě bezvadná. Pokud je doma běžně nepoužíváte, nebojte se jich, vážně stojí za to.

Suroviny (dvě velké porce):

na maso:

  • cca 400 g hovězího flank steaku
  • kousek zázvoru
  • jeden stroužek česneku
  • půl lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
  • 1 lžíce oleje (sezamový, avokádový nebo řepkový)
  • čerstvě mletý černý pepř
  • olej na smažení (sezamový, avokádový, řepkový)

na salát:

  • mix salátů (já použila polníček a rukolu)
  • 1 zralé avokádo
  • 1 zralé mango
  • polovina limetky
  • čerstvé bylinky – ideálně koriandr, máta, (thajská) bazalka

na zálivku:

  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • šťáva z poloviny limetky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • 1 lžíce oleje (sezamový, avokádový nebo řepkový)
  • 1 lžička hnědého třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
  • sůl, pepř

Postup:

Česnek i zázvor oloupeme a nasekáme na kostičky.

Česnek se zázvorem na marinádu

V misce je smícháme s ústřicovou a sojovou omáčkou, přidáme třtinový cukr, lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.

Marináda na maso

Marinádu dobře promícháme a vložíme do ní maso. Ideální je, aby se marinovalo minimálně půl hodinu.

Flank steakV průběhu této půlhodinky maso několikrát otočíme, aby se dobře ochutilo.

Otáčení masa v marinádě

Mezitím si přichystáme zálivku na salát – česnek a chilli papričku nasekáme a dáme do uzavíratelné skleničky. Přidáme k nim šťávu z poloviny limetky, rybí a sojovou omáčku, olej a cukr. Zlehka osolíme a opepříme.

Suroviny na dresing

Skleničku zavřeme a dobře ji protřepeme. Všechny suroviny na zálivku se tak dobře propojí.

Protřepaný dresing

Připravíme si i ovoce na salát – mango oloupeme a nakrájíme na hranolky. Avokádo rozkrojíme na půl a vyloupneme lžící ze slupky. Nakrájíme na tenké plátky. Polovinu limetky rozkrájíme na měsíčky a jeden z nich vymáčkneme nad avokádem, aby nehnědlo.

Nakrájené mango a avokádo

Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a maso opečeme. Já jsem tenhle kousek masa opekála z každé strany tři minuty.

Flank steak na pánviA pak jsem ho ještě nechala dojít další 2-3 minuty na vypnuté plotýnce pod poklicí.

Opečený flank steak na pánvi

Hotové maso necháme odpočinout alespoň pět minut na talíři pod alobalem.

Na talíře rozdělíme salát a zlehka ho promícháme s mangem a avokádem.

Salát na talířiBylinky omyjeme a nasekáme nebo natrháme na menší kousky.

Bylinky k pokrájení

Odpočinuté maso nakrájíme na plátky. Pokud maso během odpočívání pustilo nejakou šťávu, můžeme ji přidat do zálivky.

Krájení steaku

Maso rozdělíme na talíře, zalijeme zálivkou a posypeme bylinkami. Přidáme i limetku, abychom si jí mohli případně jídlo ještě dochutit. A můžeme si vychutnávat, ideálně venku na sluníčku :)

Thajský salát s mangem a hovězím flank steakem

Mohlo by se vám líbit

3 komentáře

Ema 10. 07. 2016 - 13.32

Nie je lepšia kombinácia ako avokádo, koriander a limetka <3
https://nutri-licious.blogspot.sk/

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 11.49

Přesně! :) Už jsem zase dostala na tenhle salát chuť…

Reply
Vladimír Dvořák 16. 02. 2017 - 16.45

Jen malá poznámečka. Rozdíl mezi navrhovanými oleji je propastný. Sezamový to chuťově zásadně ovlivní.
Používám na podobný thajský salát arašídový.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít