Kulajda z nakládaných hub

by Meg

Každý rok můj děda netrpělivě čeká, až porostou. A pak, když se zadaří, chodí domů s košíky plnými hub, které většinou zavařuje nebo usuší. Jeho nakládané houby jsou prostě skvělé a většinou mi pár skleniček daruje, takže se z nich můžu taky těšit. Děda z nich vždycky dělává výbornou smetanovou houbovou polévku, kterou mě taky naučil. Dělá ji většinou ale jen s petrželkou, já jsem se naučila přidávat i kopr a vařit tak polévku na styl kulajdy.

Kopr jsem jako malá úplně nesnášela. Hned jsem ho vyndávala ze sklenice nakládaných okurek a vyhazovala. A koprovku jsem nemohla ani cítit. Postupem času se ale tahle nenávist přetvořila v lásku. Nevím, jestli za to může losos s koprovo-medovou hořčicí nebo kulajda, možná obojí, ale postupem času jsem kopr začala jíst a nakonec i vyhledávat. A v polévce s nakládanými houbami a ztraceným vajíčkem ho prostě miluju. Nemůžu tvrdit, že tahle polévka je ta pravá kulajda (ta se většinou dělá z hub sušených nebo čerstvých), ale můžu vám říct, že je prostě výborná.

Suroviny:

(cca pro 4 osoby na večeři)

  • 2 až 3 brambory
  • sklenička nakládaných hub (zejména hříbky, ale třeba i babky, kozáci, …)
  • čerstvý kopr (minimálně 3 lžíce nasekaného)
  • nepovinně lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 3 lžíce mouky
  • 200 – 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • máslo
  • sůl, (bílý) pepř, ocet, cukr na dochucení

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky a dáme do hrnce s vodou. Přidáme asi lžičku soli a uvaříme do měkka (cca 5 minut, ale je potřeba hlídat, podle typu brambor).

Brambory na kostičky

Mezitím vyklopíme do cedníku skleničku nakládaných hub a pokud jsou poměrně hodně kyselé, propláchneme je vodou a necháme odkapat.

Odkapané houby

V hrnci rozehřejeme asi dvě lžíce másla a vyklopíme do něj houby.

Houby na másle

Trochu je osmahneme a přidáme k nim nasekanou petrželku. Pokud byste chtěli polévku bez kopru, přidejte petržele více, pokud ji budete dělat s koprem, můžete ji klidně i vynechat. Podle mě tam přidává dobrou chuť, takže když dělám polévku s koprem, přidávám i trochu petržele.

Přidáme petrželku

Přisypeme tři lžíce mouky a dobře s houby rozmícháme, aby vznikla světla jíška.

Přidáme mouku

Trošku ji prosmažíme, aby tam nebyla žádná syrová mouka, ale nenecháme ji zezlátnout.

Jíška

Zalijeme ji hned uvařenými bramborami i s vodou. Pokud se brambory vařily v menším hrnci, bude pravděpodobně ještě potřeba přidat vodu, aby byla polévka akorát hustá, já přidala ještě jednou objem toho malého kastrůlku. A přivedeme k varu.

Zalijeme bramboramiKopr omyjeme a lehce osušíme, nasekáme si ho.

Kopr

Do polévky přilijeme smetanu.

Přidáme smetanu

Promícháme a ochutnáme. Já jsem přidala například ještě trošku soli, trochu bílého pepře a trochu cukru. Ocet nebyl potřeba, protože ho houby dodaly dostatek.

Dochutíme

Na závěr do polévky zamícháme kopr a odstavíme z tepla. Dlouhým vařením by kopr ztratil na barvě.

Přidáme nasekaný kopr

V hrnci přivedeme vodu k varu, pak trochu stáhneme teplotu, aby voda jen lehce probublávala. Osolíme ji asi lžičkou soli a vařečkou vytvoříme vír. Do něj vyklepneme vždy po jednom vajíčku, a vaříme ho asi 3 minuty (tak bude mít ještě tekutý žloutek). Vybereme ho děrovanou lžící a vložíme do talíře s polévkou, dáme vařit další vejce.

Vaření ztraceného vejce

Polévku můžeme ještě dozdobit čerstvým koprem.

Kulajda z nakládaných hub se ztraceným vejcem

A poté už se do ní v klidu pustit :)

Kulajda z nakládaných hub se ztraceným vejcem

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc