Pokud patříte k milovníkům hub, vaše srdce musí v poslední době nesmírně jásat. Však i můj Instagram a Facebook je plný ohromných košů hub všech možných druhů. Já sama jsem ostuda, ještě jsem letos na houbách nebyla, ale už jsem několikrát houby dostala. Čerstvé i zavařované. S těmi zavařovanými to mám jasné – z nich bude kulajda anebo hovězí roštěná na houbách. No a z těch čerstvých jsem si udělala například skvělou omeletu.
- 3 ks vejce
- 1 lžička máslo na vymazání pánve
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky hladkolistá petržel, tymián
- Máslo dáme rozpustit na středním plameni do kastrůlku a vsypeme k němu cibuli nakrájenou na menší kostičky.
- Jakmile cibulka změkne a začne sklovatět, přisypeme k ní očištěné a pokrájené houby.
- Houby krátce opečeme a podlijeme je vínem. Lehce je osolíme, opepříme, přidáme k nim tymián a rozmarýn a víno necháme za občasného míchání odpařit. Jakmile se tak stane, podlijeme houby vodou, přiklopíme je pokličkou a dusíme alespoň 15 minut, aby změkly.
- Jakmile jsou houby měkké, vyndáme tvrdé větvičky bylinek a necháme odpařit přebytečnou vodu.
- Do hub zamícháme smetanu, necháme ji krátce provařit a odstavíme je z tepla. Ochutnáme a doladíme dle chuti solí a pepřem.
- Do misky si rozklepneme vejce, lehce je osolíme a opepříme, promícháme metličkou.
- Pánev si vymažeme kouskem másla a rozpálíme ji na mírném plameni. Nalijeme na ni vajíčka. Postupně je pomaličkou stěrkou suneme od krajů ke středu. Zajistíme tak, aby se ještě syrová vaječná směs dostala na dno pánve a přitom nebudeme tu první vrstvu smažit moc dlouho.
- Jakmile se vajíčka dostatečně zatáhnou, že omeleta půjde srolovat, odstavíme pánev z tepla.
- Naneseme na ni cca tři čtvrtiny houbové směsi.
- Omeletu přehneme přes houby a přemístíme na talíř.
- Na vršek omelety dáme zbylou směs a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Bojíte se hub a alkoholu?
Někdy se šíří myšlenka, že houby by se neměly konzumovat s alkoholem. Většina lidí ale sbírá hříbky, suchohříbky a babky a u nich společná konzumace s alkoholem (v rozumné míře) ničemu nevadí. Problémové jsou například houby, které moc lidí nesbírá, jako je hnojník inkoustový. Ten obsahuje koprin a s následným použitím alkoholu může kvůli jeho zpracování v těle dojít k otravě acetaldehydem.
Pokud tedy použijete hříbky, suchohříbky, babky, křemenáče, kozáky a klouzky... tak jejich příprava s vínem a následná konzumace se sklenicí vína či piva nečiní žádné potíže :)
1 comment
Eg bombicky mne uchvatily knihu mam drz mi palce chci jeste zkusit strechu venecky a vetrnik a nedari se mi piskot na dort nadychany jemny porad mi jestli muzes s tim bojuji nejvic tvuj blog je nadherny sleduji a dekuji zdravi iva z chrudimi