Dneska jsem se byla projít na trzích a i když toho tam byla k vidění spousta, upoutal mě zástup dýní Hokkaidó. Ty mám obzvlášť ráda, protože ač mají slupku za syrova poměrně tvrdou, nemusí se z nich loupat a varem nebo pečením krásně změkne. Pečenou zeleninu miluju snad v každé podobě, dýně nevyjímaje. A tak jsem si ji upekla, s česnekem a rozmarýnem, a přidala k ní pár dalších drobností, které pečenou dýni pozvedly na úplně novou úroveň.
Suroviny:
k pečení:
- 1 dýně Hokkaidó
- stroužky z půl až celé palice česneku
- snítky rozmarýnu
- olivový olej
- sůl, pepř
na zálivku:
- 2-4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžíce hořčice
- upečený česnek
- upečený rozmarýn
- sůl, pepř
k podávání:
- pražená dýňová semínka
- sýr typu feta, balkánský, nebo třeba jako jsem měla já, pevná domácí lučina
- sušené brusinky
Postup:
Dýni umyjeme a rozkrojíme, lžící z ní vydlabeme semínka. Troubu rozehřejeme na 200°C.
Poté dýni rozkrájíme na měsíčky, které uložíme na plech s pečícím papírem, přidáme stroužky česneku ve slupce a rozmarýn. Vše pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
Pečeme, dokud dýně nezačne zlátnout a hlavně dokud spolu s česnekem nezměkne.
Upečené stroužky česneku vybereme z plechu, vymáčkneme ze slupky a přidáme k nim olivový olej, med, hořčici a pár lístečků rozmarýnu. Osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka na zálivku. Případně dochutíme dle potřeby.
Dýni pokapeme zálivkou a posypeme opraženými dýňovými semínky.
Přidáme sýr a brusinky, případně na ozdobu čerstvý rozmarýn.
A můžeme vychutnávat skvělé podzimní jídlo, které dokonale zasytí i zahřeje.
4 comments
Recept ukládám a brzy vyzkouším :) Díky zní to moc , moc dobře
Díky, já pečenou zeleninu všech druhů prostě můžu :)
Dneska jsme je zkusili. Byly výborné, doporučujeme a děkujeme za recept! :)
Já moc díky!