Polévka z pečených rajčat a česneku

by Meg
11 komentářů

I když už je podzim, někdo má ještě domácí rajčata. Případně se dobrá, sladká rajčata dají sem tam sehnat i na trhu. Já jsem jim také neodolala, ale v podzimním počasí jsem je místo do salátu využila do polévky. Horká, hustá polévka, připomínající léto – k těm slunečným paprskům za oknem se tato polévka z pečených rajčat hodí přímo ukázkově. Přidala jsem k nim pečený česnek a rozmarýn a polévka pro brzký podzim neměla chybu.

Suroviny:

  • rajčata (cca 1 kg)
  • česnek (8-10 stroužků)
  • rozmarýn (2 snítky)
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř

k podávání:

  • olivový olej
  • světlé pečivo
  • mozzarella
  • parmazán

Postup:

Rajčata nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti), přidáme k nim rozpůlené stroužky česneku a snítky rozmarýnu. Zalijeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Pečeme na 200°C asi půl hodiny.

Rajčata s česnekem před pečením

Mezitím si nakrájíme pečivo na plátky, posypeme je nastrouhaným sýrem (v mém případě mozarella a parmazán) a lehce je zakápneme olivovým olejem.

Plátky pečiva se sýrem

Upečená rajčata vytáhneme z trouby a místo nich krátce zapečeme sýrové krutony.

Upečená rajčataV hrnci ohřejeme zeleninový vývar a vysypeme do něj rajčata s česnekem. Pokud se rozmarýn příliš nespálil, můžeme přidat i jeho lístečky, případně si jich část schovat na ozdobu.

Příprava polévky

Polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem. Pokud by byla příliš kyselá, můžeme přidat lžičku až dvě cukru.Polévka z pečených rajčat a česnekuDo polévky přidáme sýrové pečivo, trochu olivového oleje a případně i upečené lístečky rozmarýnu. Léto ve verzi podzimu je na talíři :)

Polévka z pečených rajčat a česneku

11 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

Alice 29. 09. 2015 - 11.46

Tak tohle prostě MUSÍM udělat – a budu ta nejoblíbenější mamka na světě :)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.31

Vážně? :) Děti mají rády rajčata?

Reply
Alice 02. 10. 2015 - 14.20

nejoblíbenější polévka – rajská (mívají u babiček, ode mě ještě nikdy)
nejoblíbenější omáčka – rajská
takže myslím, že ano :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.29

Tak to chápu! :D

Reply
Pája 30. 09. 2015 - 14.33

OMG, zítra hned uvařím!

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.31

Tak doufám, že bude chutnat :)

Reply
Masha 23. 10. 2015 - 12.11

Jedna z nejlepších rajčatových polévek, co jsem jedla…. :-) pravdu jsem si pochutnala. pro děti bych to jeste přecedila přes sítko. :-) Máte můj hlas nejen za polévku.

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.36

Děkuju vám moc, tohle mě obrovsky potěšilo… Díky!!! :)

Reply
Bebe 29. 01. 2016 - 18.10

Uzasny recept. Rajcatovu s manzelom zboznujeme. Takuto variantu sme nikdy neskusali. Mnam. Dnes som objavila tento blog a som v nadseni ;)

Reply
Martina 12. 05. 2017 - 16.40

už pár dní jsem přemýšlela co s haldou rajčat v lednici…vyhráno!Dala jsem tam péct i mrkev a místo zeleninového vývaru dala slabší slepičí….masakr!Díky za tip

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.49

Supr, jsem ráda, že se recept hodil :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít