Polévka z pečených rajčat a česneku

by Meg
11 komentářů

I když už je podzim, někdo má ještě domácí rajčata. Případně se dobrá, sladká rajčata dají sem tam sehnat i na trhu. Já jsem jim také neodolala, ale v podzimním počasí jsem je místo do salátu využila do polévky. Horká, hustá polévka, připomínající léto – k těm slunečným paprskům za oknem se tato polévka z pečených rajčat hodí přímo ukázkově. Přidala jsem k nim pečený česnek a rozmarýn a polévka pro brzký podzim neměla chybu.

Suroviny:

  • rajčata (cca 1 kg)
  • česnek (8-10 stroužků)
  • rozmarýn (2 snítky)
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř

k podávání:

  • olivový olej
  • světlé pečivo
  • mozzarella
  • parmazán

Postup:

Rajčata nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti), přidáme k nim rozpůlené stroužky česneku a snítky rozmarýnu. Zalijeme olivovým olejem, lehce osolíme a opepříme. Pečeme na 200°C asi půl hodiny.

Rajčata s česnekem před pečením

Mezitím si nakrájíme pečivo na plátky, posypeme je nastrouhaným sýrem (v mém případě mozarella a parmazán) a lehce je zakápneme olivovým olejem.

Plátky pečiva se sýrem

Upečená rajčata vytáhneme z trouby a místo nich krátce zapečeme sýrové krutony.

Upečená rajčataV hrnci ohřejeme zeleninový vývar a vysypeme do něj rajčata s česnekem. Pokud se rozmarýn příliš nespálil, můžeme přidat i jeho lístečky, případně si jich část schovat na ozdobu.

Příprava polévky

Polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem. Pokud by byla příliš kyselá, můžeme přidat lžičku až dvě cukru.Polévka z pečených rajčat a česnekuDo polévky přidáme sýrové pečivo, trochu olivového oleje a případně i upečené lístečky rozmarýnu. Léto ve verzi podzimu je na talíři :)

Polévka z pečených rajčat a česneku

11 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

Alice 29. 09. 2015 - 11.46

Tak tohle prostě MUSÍM udělat – a budu ta nejoblíbenější mamka na světě :)

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.31

Vážně? :) Děti mají rády rajčata?

Reply
Alice 02. 10. 2015 - 14.20

nejoblíbenější polévka – rajská (mívají u babiček, ode mě ještě nikdy)
nejoblíbenější omáčka – rajská
takže myslím, že ano :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.29

Tak to chápu! :D

Reply
Pája 30. 09. 2015 - 14.33

OMG, zítra hned uvařím!

Reply
Meg 01. 10. 2015 - 9.31

Tak doufám, že bude chutnat :)

Reply
Masha 23. 10. 2015 - 12.11

Jedna z nejlepších rajčatových polévek, co jsem jedla…. :-) pravdu jsem si pochutnala. pro děti bych to jeste přecedila přes sítko. :-) Máte můj hlas nejen za polévku.

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.36

Děkuju vám moc, tohle mě obrovsky potěšilo… Díky!!! :)

Reply
Bebe 29. 01. 2016 - 18.10

Uzasny recept. Rajcatovu s manzelom zboznujeme. Takuto variantu sme nikdy neskusali. Mnam. Dnes som objavila tento blog a som v nadseni ;)

Reply
Martina 12. 05. 2017 - 16.40

už pár dní jsem přemýšlela co s haldou rajčat v lednici…vyhráno!Dala jsem tam péct i mrkev a místo zeleninového vývaru dala slabší slepičí….masakr!Díky za tip

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.49

Supr, jsem ráda, že se recept hodil :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc