Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou

by Meg
2 komentářů

Máme rádi pizzu, a to nejenom v klasické, otevřené variantě s rajčatovým základem. Při poslední přípravě jsem ji uzavřela a dovnitř dala špenát, tři druhý sýrů a vajíčko. Rajčata nechyběla, ale byla jen jako volitelný doprovod ve formě rajčatové omáčky. Špenátovo-sýrové calzone s vajíčkem byly na světě.

Suroviny:

na čtyři špenátovo-sýrové calzone:

  • cca 500-600 g těsta na pizzu (např. poloviční dávka z tohoto receptu)
  • cca 400 g špenátu, čerstvého nebo mraženého
  • 250 g ricotty
  • cca 200-250 g mozarelly
  • 4 vejce
  • kousek parmazánu nebo podobného tvrdého sýra
  • sůl, pepř, olivový olej

na rajčatovou omáčku:

  • jedna cibule
  • tři stroužky česneku
  • plechovka drcených rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř, případně sušené bylinky (oregano, bazalka)

Postup:

Špenát podusíme, abychom ho zbavili přebytečné vody – já jsem použila mražený listový špenát, takže to bylo obzvlášť potřeba.

Zbavení špenátu vody

Ochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.

Ochucení špenátu

Cibuli a česnek nasekáme a osmahneme na olivovém oleji na středním plameni, až začnou měknout.

Restování cibule a špenátu

Zalijeme je rajčaty a povaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem a případně i sušenými bylinkami. Pak ji rozmixujeme ponorným mixérem.

Přidání rajčatZchladlý špenát promícháme v misce s ricottou a dochutíme solí a pepřem.

Ochucení špenátu

Troubu si rozehřejeme na 250°C a případně ji nastavíme na program Pizza.

Těsto na pizzu rozdělíme na 4 díly, každý roztáhneme prsty do kruhu, nebo si pomůžeme válečkem.

Rozválení těsta

Na polovinu těsta naneseme špenátovou směs a uprostřed uděláme mírný důlek. Kolem dokola jej obložíme kousky mozarelly a uprostřed rozklepneme vajíčko. To lehce osolíme a opepříme.

Plnění pizzy

Vše lehce posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Plnění pizzy

Těsto ohneme a spoje dobře uzavřeme. Potřeme ho olivovým olejem.

Potření pizzy olejem

Calzone pečeme 15-25 minut podle toho, jak nám peče trouba, každopádně dozlatova.

Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou

A podáváme s rajčatovou omáčkou.

Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou

Mohlo by se vám líbit

2 komentářů

Lena Ness 08. 02. 2016 - 15.02

Tak tohle vypadá jako ten nejdokonalejší recept, co jsem za poslední dobu viděla. Rozhodně si zapíšu a obohatí jídelníček u nás doma :)

Sweet Life with Lena

Reply
Meg 23. 02. 2016 - 8.52

Díky :)) Rozhodně je doporučuji, ale s náplněmi se dá taky krásně vyhrát :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc