Možná, že tentokrát nepřináším pro nikoho nový recept, spíš takovou vzpomínku. Když jsem kdysi tyto bramborové plátky pekla a fotku dala na instagram, spousta lidí mi pak psala, že je taky dříve dělávali, ale už je to hrozně dávno a skoro na ně zapomněli. Pro mě jsou tyto brambory opravdu hodně vzpomínkové. Když jsem byla malá, pekl nám je táta (který vlastně normálně vůbec nevaří) a míchal je právě s máslem, které bylo utřené s česnekem a solí.
Pokud sem chodíte častěji, možná už jste si všimli, že často mluvím o svém největším kuchařském vzoru, dědečkovi. Tím je pro mě děda Slávek, se kterým jsme odmala celá rodina bydlela. Ale ani druhý děda to nikdy neměl do kuchyně daleko. S radostí nám na každé nedělní setkání, když jsme k babičce a dědovi chodili na návštěvu, chystal něco dobrého. A když jsem ho jako malá viděla chystat tyhle pečené brambory, hned jsem hlásila, že nám je taky táta dělá. A děda Jirka mi řekl, že největším tajemstvím k dobrým pečeným bramborám je potřít je sádlem. Od té doby se této rady prostě držím, protože si myslím, že obzvlášť v této úpravě dodá sádlo bramborám skvělou zlatou barvu i trochu chuti.
Děda Jirka tu s námi bohužel od letošního září není… ale ve vzpomínkách je samozřejmě napořád. A tyhle brambory jsou jedna z věcí, která mi ho připomene ještě o něco víc.
Suroviny:
- brambory
- kousek sádla
- kousek změklého másla
- sůl
- česnek
Postup:
Brambory dobře omyjeme a pokud mají šerednou slupku, i oškrábeme. Nakrájíme je na plátky, zhruba 2-3 mm silné.
Bramborové plátky během krájení dáváme do misky s vodou, aby nehnědly.
Když máme všechny brambory nakrájené, vodu z misky slijeme a brambory osušíme v papírových utěrkách.
Do misky si dáme kousek sádla a rozpustíme ho (např. v mikrovlnné troubě).
Do suché misky nasypeme bramborové plátky a přelijeme je rozpuštěným sádlem, dobře vše dohromady promícháme, aby byl každý kousek aspoň trochu pokrytý tukem.
Plátky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C. Dozlatova se budou péci asi 20 – 30 minut, podle toho, jak komu peče trouba.
Mezitím si nachystáme česnekové máslo. Změklé máslo dáme do misky, přidáme prolisované stroužky česneku a sůl dle chuti. Pořádně spolu dohladka promícháme / utřeme.
Dozlatova upečené plátky brambor vyndáme z trouby.
Jednotlivé porce můžeme dát do misky a smíchat s česnekovým máslem dle chuti.
A podáváme. Můžete si je dát samostatně, s pořádnou porcí česnekového másla, jako já, když na mě jde nějaké nachlazení. Anebo si je dejte jako přílohu k čemukoliv, k čemu byste si dali normalní pečené brambory.