Jednoduché jídlo, které bych mohla jíst snad pořád. Pečená zelenina se dělá skoro sama, je potřeba ji jen na začátku nakrájet. Většinou prostě vyberu z lednice cokoliv, co mi pasuje k sobě, a upeču. Protože je zima, používám rajčata z plechovky, ale v létě bych rozhodně vzala ta čerstvá, sladká a šťavnatá. Moje základní verze je hodně podobná ratatouille. Má v sobě lilek, cuketu, papriky, rajčata, cibuli a bylinky. Někdy přidávám i česnek, ale tentokrát jsem připravila jemnější variantu.
Miluju tuhle zeleninu samotnou (pořád chodím ujídat z pekáčku), nebo právě se zakysanou smetanou a sýrem. Recept berte jen jako inspiraci, většinou jde dobře adaptovat na aktuální obsah lednice. Tahle zelenina si rozumí skvěle i s feta sýrem (nebo balkánským), nebo třeba měkkým kozím sýrem. Komu nestačí samotná, je skvělá ke grilovanému masu, sýru anebo na topince.
- 1 ks lilek (střední)
- 1 ks cuketa (střední)
- 2 ks žlutá paprika (samozřejmě klidně i jiná barva)
- 3 ks červená cibule
- 1 ks drcená rajčata v plechovce (400g)
- olivový olej
- bylinky dle chuti (provensálské, tymián, rozmarýn, ...)
- sůl a pepř
- zakysaná smetana
- sýr parmazánového typu parmazán, Grana Padano, Gran Moravia, ...
- Troubu předehřejeme na 180°C. Lilek, cuketu i papriky dobře omyjeme a nakrájíme na kousky o velikosti přibližně jednoho sousta. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Všechnu zeleninu spolu v míse promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem a nasypeme do ní zeleninu. Lehce ji zvrchu ještě olejem pokapeme a dáme do trouby. Pečeme za občasného promíchání asi 30 minut.
- Po této době už by měla být zelenina změklá, místy na krajích lehce opečená (podle toho, jak vám peče trouba).
- Zeleninu osolíme a opepříme, přidáme bylinky dle chuti. Mohou být čerstvé i sušené, já tentokrát přidala sušený tymián. Dobře promícháme.
- K zelenině přidáme rajčata z plechovky, lehce promícháme a vrátímě do trouby.
- Pečeme dalších deset až dvacet minut, až je zelenina hotová k našemu přání - někdo ji má radši měkčí a sladší, někdo zase křupavější.
2 comments
Přes zimní období dávám na pečící papír nakrájenou mrkev, petržel, řapíkatý celer , cibuli, česnek, cuketu,bílou ředkev .Pokapat olivovým olejem,osolit, opepřit a občas zamíchat. Jako příloha k masu to nemá chybu, A s přibývající nabídkou jarní zeleniny klidně přihodím i kedlubnu a ředkvičky, zkrátka to co je momentálně na pultech v obchodech. Sušené bylinky moc nemusím, to si počkám až co vyroste na balkoně v květináčích. Není nad čerstvý tymián, rozmarýn nebo bazalku. každopádně si myslím, že se to klidně obejde bez smetany a sýru. Mám pocit, že mi tady v Česku až moc často dáváme do jídla smetanu a sýr. Zkrátka méně je někdy více, ale to je jen můj názor.
Já přidávám k paprice, lilku, cuketě, červené cibuli i žampiony, červenou řepu, přidám bylinky, čerstvé, nebo provensálské sušené, pokapu olivovým olejem a medem.
Med zkaramelizuje a je to moc dobré, hlavně ke grilovanému masu.