Lilkový tatarák

by Meg
26 komentářů

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.

Suroviny:

  • 2 lilky
  • 1 malá cibule
  • 1 větší paprika
  • 3 rajčata
  • 2 stroužky česneku (já to s ním nechtěla přehánět, jeden domácí mi stačil)
  • kečup (nebo sladký rajčatový protlak), worcester, chilli omáčka, sůl a pepř na dochucení
  • olivový olej

Postup:

Lilky jsem nakrájela na plátky, posolila a nechala vypotit od vody a případné hořkosti.

Mezitím nastal čas na veškeré krájení ostatních surovin. Cibule na co nejmenší kostičky (já vím, mami, pořád je co zlepšovat, ale stejně jsem na tom líp jak Babica), to samé paprika. Rajčata jsem pro jistotu nakrojila do kříže, přelila vařící vodou a pak oloupala a nakrájela.

Nebyla jsem si jistá, jestli jsem lilek neosolila až moc, takže jsem ho ještě opláchla pod vodou a pak osušila a nakrájela. Na olivovém oleji jsem osmahla cibulku a přidala k ní lilek.

Chvíli jsem nechala zeleninu restovat a pak přidala papriku a rajčata.

Směs jsem lehce osolila a opepřila a nechala smažit, aby změkla. Pak jsem přidala dobrý rajčatový protlak (pokud byste použili ten neoslazený, asi bude cukr potřeba, nebo tedy uvedený kečup), worcester a chili. A jeden prolisovaný stroužek česneku, všechno jsem ochutnala a doladila dle chuti.

Pak už stačilo nechat tatarák vychladnout úplně (případně nechat vychladit v lednici) a dát si ho s topinkami.

Oproti původnímu receptu jsem přidala ještě navrch nasekanou bazalku, myslím, že k létu a zelenině se docela dobře hodí.

Pokud jste zarytým přívržencem hovězího tataráku, i tak dejte tomu z lilku šanci – pokud nejste zarytý odpůrce zeleniny, tak neprohloupíte.

26 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

26 komentářů

Papaja 25. 07. 2012 - 11.08

Super! I když mám ráda ten masový a také třeba lososový, tenhle by mi určitě chutnal! V horkých dnech (jakých se snad zase dočkáme) je zelenina prostě lepší – s bazalkou naprosto souhlasím :-))) Nádhera…
P.

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.28

Jo jo, zelenina v lete je proste ideal, co se nemuze prejist :) A masovy tatarak, ten nikdy neopomenu :)

Reply
Alice 25. 07. 2012 - 12.05

Dokonalý, maso v tom vůbec nechybí :)

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.29

Diky ;)

Reply
Clare 25. 07. 2012 - 13.54

mazéc, lilkový tataráček, v nejbližší době určitě vyzkouším:) Povedený recept. Děkujeme za tvoje nápady:)

http://fitandtasty.blogspot.cz/

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.29

Ja dekuju za komentar, snad se pripadne zadari :)

Reply
Jana 25. 07. 2012 - 15.15

Jééé to je dobrý nápad, lilky tady zrovna mám…tak uvidím zda bude polévka nebo tataráček.

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.29

Co nakonec bylo? :)

Reply
Katka Hrncekvar 26. 07. 2012 - 13.33

Pravda pravdúca. Tatarák z baklažánu alebo teplá baklažánová nátierka je vynikajúca. Jeden tip navyše, skús verziu bez kečupu a worchestra s oregánom, petržlenom a rajčinami + posypať Feta syrom. Dobrota.

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.30

Katka, urcite zkusim, zni to fantasticky.

Reply
Veronika 27. 07. 2012 - 13.30

Nádherné fotky a ten tvar srdíčka je kouzelný. Dneska jsem na trhu koukala na krásné lilky, ale nakonec odešla s dýní. Tak příští týden ho určitě koupím a vyzkouším. Tatarák ze svíčkové je sice jen jeden, ale když tomu budu říkat třeba “pomazánka”, myslím, že b se to doma mohlo ujmout:)

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.32

Dyne mi roste naprosto obrovska na zahonku… a dalsi se splha po jabloni :D Dobre, tak to bude pomazanka :)

Reply
Ire 30. 07. 2012 - 21.37

Přesně na něco takového bych měla teď chuť!! Vypadá to skvěle…

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.33

A bylo to skvele, tedy aspon pro me :)

Reply
Milena 14. 08. 2012 - 19.19

Tataráček zplozen a vzápětí zprovoděn ze světa nenasytnými hubami. Byl skvělej, dík za recept!

Reply
Meg 22. 08. 2012 - 13.49

Ja dekuji mockrat za pozitivni ohlas :)

Reply
night.shine 23. 08. 2012 - 13.53

Tohle je přesně ten důvod, proč na tyto stránky, i jako vegetariánka, moc ráda chodím!!!! Zítra jdu dělat na oběd! :) Děkuji za skvělý tip :)

Reply
Meg 24. 08. 2012 - 9.55

Jeee, jsem rada :) Doufam, ze bude chutnat :)

Reply
ImrichN 26. 08. 2012 - 0.45

Velmi chutne jedlo, aj ked tatarak je len jeden:-) Zaradene do pravidelneho jedalnicka, skvely recept. Na upresnenie, miesto kecup som dal paradajkovy pretlak, vynechal som worchester, a aj cesnak (asi som upir, lebo na cesnak som alergicky). Zvysok som dodrzal.

Reply
Meg 27. 08. 2012 - 7.29

Jsem rada, ze zachutnalo :) Ja se s cesnekem snazim neprehanet, aby po nem nebylo tezko, takze to vynechani docela dobre chapu :) Diky!

Reply
gurmankalenulka 13. 09. 2012 - 22.43

miluji vegetataráky… tento musím vyzkošet!

Reply
Meg 15. 09. 2012 - 18.42

Jsem zvedava, co na nej reknes :)

Reply
Blanka 16. 03. 2013 - 9.40

Ze své zkušenosti vím, že dávat vypotit lilek je jen pověra, není hořký ani když se to předem nesolí a vypotit nenechá.To jen pro všechny, které kvaltují a na vypocení nemají čas.:-)

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.49

Jo, s mensimi lilky jsem vetsinou problem nemela, u vetsiho se mi uz ale stalo, ze nahorkly byl :) Zalezi kousek od kousku.

Reply
Šárka 09. 06. 2013 - 11.00

Lilek je božská zelenina, proto se nedivím, že se tu objevuje. Bohyně kuchyně přeci nemůže tak božskou zeleninu přehlížet :-) Jedla jsem v Itálii lilkové karamely a když jsem o loňském létu měla rodinku doma po kupě, došlo na akci “S Italem v mé kuchyni” :-) Vykouzlil mi lilkové prokládané dortíky jako předkrm. Na Italech se mi líbí, že jsou všichni rozenými znalci jídla a umí ho nejen ocenit, ale i vytvořit. V příštím životě si vezmu Itala! Nebo raději ne :-) Asi bychom si v kuchyni překáželi a vedlo by to k manželské krizi.

Ve fotoarchivu mám tolik skvělých věcí, že bych ho měla pěkně provětrat a začít zase trochu více publikovat.

Reply
Meg 11. 06. 2013 - 11.11

Děkuji :) Budu se těšit na další recepty :) Ten život s Italem by byl asi velmi náročný :D

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít