Jahodovo-třešňový džem s vanilkou

by Meg

Dalo by se říct, že tohle je naše nejoblíbenější marmeláda, tedy – pardon – džem. Kombinace sladkých třešní s jahodami a vanilkou je parádní a hodí se jak na pečivo s máslem, tak na palačinky, lívance i do dortů. Každé jaro se už těším, jak začnu zavařovat a tohle bývá jedna z prvních lahůdek, kterou plním do skleniček.

V receptu uvádím poměrně velké rozpětí množství cukru – hodně záleží na tom, jak je sladké ovoce samo o sobě. Obecně by se dalo říct, že cukru dávám třetinu až polovinu váhy ovoce. S žádným nebo velmi malým množstvím cukru nepracuji – chci, aby nám džem v pohodě vydržel rok nebo dva, a aby také vydržel načnutý v lednici víc, jak pár dnů. Někdy prostě džemy načneme a jíme po týdnu, dvou nebo i po měsíci – a ty bez cukru nebo jen s malým množstvím by už v lednici dávno plesnivěly.

Většinou používám pektin – přírodní citrusový, aby mi pomohl džemy zahustit. Někdy trochu víc odvařím vodu z ovoce, použiju pektinu méně, ale obecně většinou ovoce trochu svařím a pak dávám přibližně 10 g pektinu na kilo ovoce. Pokud byste vařili ovoce jen krátce, doporučuje se použít pektinu 10 g na celkový kilogram hmoty (ovoce+cukr).

Jahodovo-třešňový džem s vanilkou

Course: Džemy a marmelády, Zavařování
Množství

10

skleniček
Příprava

1

hour 
Vaření

1

hour 
Celkový čas

2

hours 

Suroviny

  • 1 kg jahod

  • 1 kg třešní

  • 600 – 1000 g třtinového nebo krupicového cukru

  • mletá vanilka / vanilkový lusk / extrakt s vanilkovými zrníčky

  • volitelně 10 – 20 g pektinu

  • několik lžic citronové šťávy – podle chuti

Postup

  • Nachystejte si skleničky s dobře těsnícími víčky – důkladně je umyjte a prolijte horkou vodou, vyvařte je a nebo je zahřejte na 100° C v troubě. Připravené sklenice
  • Ovoce očistěte a nakrájejte na kousky.Jahody a třešně
  • Přidejte cukr podle chuti, já většinou začínám s 1/3 hmotnosti oproti váze ovoce. (Tady jsem na celková dvě kila ovoce přidala 700 g cukru.)Přidání třtinového cukru
  • Přidejte vanilku – já používám hlavně mletý vanilkový lusk, ale pokud máte celý, přidejte k ovoci zrníčka a nakrájený samotný lusk. Můžete také použít dobrý vanilkový extrakt. Ideálně prostě podle chuti.Přidání vanilky
  • Vše dobře rozmíchejte a dejte na střední plamen vařit. Pokuste se odebírat pěnu, která se tvoří na povrchu. Povařené ovoce ochutnejte a zkuste odhadnout, kolik cukru bude ještě potřeba.Povaření ovoce
  • Cukr si nasypte do misky a přidejte k němu pektin (já dala asi 100 g cukru a k tomu 20 g pektinu), dobře je spolu promíchejte.
    Pektin s cukrem
  • Zkontrolujte ovoce, jestli se už z něj trochu odvařila voda. Pokud chcete, můžete změklé ovoce lehce pomačkat mačkadlem na brambory, nebo ho rozmixovat ponorným mixérem. Já mám v tomto džemu ráda kousky ovoce, takže jsem je jen trochu pomačkala.Svařené ovoce
  • Přisypte k němu cukr s pektinem a promíchejte. Po přidání pektinu by se směs měla povařit ještě 5 minut a pak plnit do sklenic.Přidání cukru s pektinem
  • Džem ochutnejte a podle potřeby k němu přidejte ještě citronovou šťávu – já přidala asi 3 lžíce.Přidání citronové šťávy
  • Po pěti minutách vaření horkou směs plňte do připravených sklenic.Plnění džemu do sklenic
  • Každou sklenici dobře uzavřete víčkem a otočte na 5 minut vzhůru nohama, aby se sklenice s víčky správně “chytly”.Otočené sklenice
  • Po pěti minutách sklenice otočte zpět a nechte vychladnout. Uložte nejlépe do chladného sklepa a pak odebírejte dle potřeby. Načnuté džemy vždy skladujte v lednici, pokud byly sklenice čisté a vy je nabíráte vždy čistou lžičkou, měly by vydržet v pořádku otevřené několik týdnů.Jahodovo-třešňový džem s vanilkou

Poznámky

  • Cukr můžete dát podle své chuti, pokud ho ale dáte velmi málo, riskujete zkažení džemu. Cukr slouží i jako konzervant a džemy, kterého ho mají velmi málo, pak nemohou být dlouho otevřené. My jíme džemy vlastně jen občas, takže klidně zůstanou v lednici otevřené déle jak měsíc. Pokud jste měli dobře vymyté sklenice a použijete na ně vždy čistou lžičku a vyvarujete se kontaminace, nemusíte se bát, že by rychle plesnivěly.
  • Pokud nechcete vůbec používat pektin, musíte ovoce vařit tak dlouho, až se odvaří poměrně velké množství vody. Ideálně pak tuhost džemu před plněním do sklenic vyzkoušejte na nachlazeném talířku.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc