Pečená řepa podruhé, aneb polévka a pomazánka

by Meg
24 komentářů

Pokud se vám zdají dvě hodiny pečení řepy v troubě na jednu večeři jako zbytečnost, tak jí tam rovnou dejte víc, a naplánujte si třeba i pomazánku a polévku. Opět se jedná o recepty vhodné pro silné řepomilce :))

Pomazánka z červené řepy

Na tohle množství vám budou stačit tak 2 kousky menší řepy a půlka vaničky tvarohu, ale všeho podle chuti :)

Suroviny:

  • pečená nebo vařená červená řepa
  • tvaroh, lučina, či další sýry dle chuti
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

Řepu nastrouháme najemno a smícháme v misce s tvarohem, popřípadě lučinou, gervais podle chuti. Přidáme trochu olivového oleje a osolíme, opepříme dle našeho vkusu. Pak už jen podáváme s libovolným pečivem.

Abych nezapomněla, tahle pomazánka je ještě lepší druhý den :)

Krémová polévka z pečené červené řepy

Pokud byste neměli zbytek pečené řepy, nic vám nebrání tomu, dát řepu syrovou nakrájenou na kousky a uvařit do měkka…

Suroviny

  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • vývar (zeleninový, kuřecí)
  • pečená červená řepa
  • zakysaná smetana, olivový olej
  • chléb, listová petržel

Postup:

Cibuli, mrkev a petržel (na 4 menší kousky řepy jsem dala od každého jedno) nakrájíme na kousky a orestujeme na olivovém oleji. Zalijeme vývarem (anebo vroucí vodou a přidáme vývarovou kostku bez glutamátu) a necháme vařit do změknutí mrkve.

Pokud chceme, připravíme si chlebové kostičky a upečeme je do křupava v troubě (ke konci pečení můžeme trochu pokapat olivovým olejem).

Když je mrkev měkká, přidáme kousky pečené řepy, necháme chvíli povařit a rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem.

Na talíři polévku doplníme zakysanou smetanou a dle chuti třeba i olivovým olejem a petrželkou.

A můžeme samozřejmě přidat kostičky chleba.

Pokud patříte mezi milovníky červené řepy a zároveň se nemůžete nabažit krémových polévek, tak tohle je přesně recept pro vás. Co lepšího si můžete dát ve větrném, chladném a zamračeném počasí? (No dobře, snažím se nepředstavovat si šťavnatý steak a nebo pomaloučku tažené maso ve víně…) Pokud si ale chcete dát něco lehčího a zdravého, tak ji jednoznačně doporučuji. A pro představu, jak je ta řepa vlastně prospěšná, se podívejte k Leňulce.

24 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

24 komentářů

Martina 15. 04. 2012 - 17.40

Že bych už tu řepu taky konečně vyzkoušel? Takové pěkné recepty a hlavně jsou zdravé.

Reply
Meg 15. 04. 2012 - 20.05

Jestli s repou nemas nedoresene vztahy, tak urcite doporucuju :)

Reply
Vanda 15. 04. 2012 - 18.27

To je krásná inspirace, vyzkouším vbrzku oba dva recepty, chci se vrhnout na jistou dietu, která obsahuje dost často pojem salát z řepy. A ten recept na salát je tak hnusnej, s prominutím, že si prostě tu řepu udělám jinak. Takto třeba. Nebo možná samotnou pečenou, zakápnutou olejem a posolenou.

Reply
Meg 15. 04. 2012 - 20.06

Pecenou repu taky doporucim s radosti, mnam :) tak snad bude chutnat :)

Reply
vilemina 15. 04. 2012 - 18.41

Taky mám ještě v lednici nějakou řepu, nápad s polévkou je fajn – boršč se mi zrovna vařit nechce…
Růžová pomazánka vypadá též slibně, jistě bude dosti !šokézní” – už si předatvuju kontrast s avokádovou a mrkvovou…to budu muset zkusit!

Reply
Meg 15. 04. 2012 - 20.07

Tak to je perfektni napad :D uz vim, co udelam na nejakou oslavu, barevne pomazanky :D diky moc :))

Reply
Jana 15. 04. 2012 - 20.00

Tak moc děkuju za další isnpiraci na řepu, onehdá jsem zkoušela jen pečenou, dle tvého receptu,a asi jsem bohužel člověk co potřebuje víc chuti než jen řepu, ale kamarádka byla nadšená :) Takže já moc děkuji za recept na pomazánku a hned jak budu mít čas jí udělám k večeři , to myslím bude to pravé ořechové pro mě :) Díky, skvělé recepty a fotky jako vždy:)))

Reply
Meg 15. 04. 2012 - 20.08

Dekuju moc :)) Jo, v tom pripade by mohla byt pomazanka snesitelnejsi, a fakt i doporucuju to rozlezeni do druheho dne :)

Reply
Madla 15. 04. 2012 - 21.23

Teda Meg, ty jsi úplná růžová panterka :-) Poslední dobou mě strašně baví domácí pomazánky, takže ačkoli růžovou barvu nemůžu vystát, tuhle krásnou z pečené ervené řepy určitě udělám.
A ta polévka, ta je úžasná. Jednoduchá, ale přitom velice elegantní a sexy. Máš ji nádherně naservírovanou.
U nás doma jsem bohužel jediným požíračem červené řepy, zbytek rodiny řepu čile bojkotuje, no, nevadí, aspoň zbyde víc pro mě :-)

Reply
Meg 23. 04. 2012 - 20.39

Díky, růžová je přece super barva :D :D Taky bych to brala, že zbude víc pro mě :)) řepa je moc fajn :)

Reply
Lucy 16. 04. 2012 - 16.34

Meg, to su super recepty. Urcite nieco vyskusam len neviem co na to povedia doma:-))vyskusam teda aj ich:-)

Reply
Meg 23. 04. 2012 - 20.40

Děkuju :) Vyzkoušej, u nás většina řepu může bez problémů, jen tatínek ji nemůže ani cítit :)

Reply
Lucie 16. 04. 2012 - 17.46

jsem milovník červené řepy, takže recepty určitě vyzkouším.

Reply
Meg 23. 04. 2012 - 20.40

Snad bude chutnat :)

Reply
Papaja 17. 04. 2012 - 12.00

Řepy není nikdy dost :-) Prostě nedoceněná a naprosto běžná zelenina, ze které se dají dělat zázraky :-)
Krása
P.

Reply
Meg 23. 04. 2012 - 20.41

Přesně tak, a je úžasně zdravá, takže proto se jí vždycky musí sníst hodně :D

Reply
Jenda 17. 04. 2012 - 14.28

Řepa je skvělá. Podobnou pomazánku si dělám v zimě často, ale polévku budu muset asi vyzkoušet… Vypadá totiž skvěle.

Reply
Meg 23. 04. 2012 - 20.41

Děkuju :))

Reply
Ire 17. 04. 2012 - 21.05

Ty jo ta polévka vypadá pořádně hutně, takové jsou moje nejoblíbenější. Z řepy jsem jí ale ještě nezkoušela, takže to budu asi muset brzo napravit, protože vypadá fakt lákavě!

Reply
Meg 25. 04. 2012 - 20.25

Díky, pokud můžeš červenou řepu, tak ozkoušej :)

Reply
Pavlína 24. 04. 2012 - 9.25

Milá Meg,
musím Tě moc pochválit. O víkendu jsem se vrhla na Tvou pomazánku a musím konstatovat, že to je báječná záležitost.
Na polévku se chystám. Bezva nápady. Děkuji za inspiraci.

Reply
Meg 25. 04. 2012 - 20.25

Děkuju, jsem moc ráda, že se zadařilo a chutnalo :)

Reply
Helena 15. 12. 2012 - 14.57

Ještě zkuste do pomazánky z červené řepy nastrouhat vlašské ořechy, pomazánka získá na chuti.

Reply
Meg 16. 12. 2012 - 19.26

Diky za tip :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít