Naprosto miluji chřest a každé jaro se nemůžu dočkat, až konečně přijde jeho sezóna. Většinou mě to lehce víc táhne k chřestu zelenému (jen narychlo ugrilovanému), ale letos jsem se zase znovu zamilovala do chřestu bílého. Díky tomu, že jsme si pořídili pomalý hrnec, který má i funkci sous vide, tak jsem zkusila chřest zavakuovat a uvařit ve vodní lázni. A je to teda dobrota! Ani k němu nepotřebuji holandskou omáčku a stačí mi úplně jednoduchá pažitková zálivka, skoro jako na salát.
Chřest, který se vaří zavakuovaný, se nevyváří zbytečně do vody a zachová si tak svou skvělou chuť na maximum. Je křehký a krásně nasládlý, obzvlášť když ho koupíte co nejčerstvější (hlavně teď v sezóně českého chřestu). Ale klidně tuhle kombinaci chřestu, zálivky a šunky vyzkoušejte i s chřestem vařeným klasicky, pokud nemáte sous vide lázeň. I tak si určitě pochutnáte!
Bílý chřest sous vide se sušenou šunkou a pažitkovou zálivkou
1
– 2 porce15
minutes45
minutes1
hourSuroviny
- Chřest
500 g bílého chřestu
50 g sušené šunky
sůl
kůra z poloviny citronu
kousek másla
- Zálivka
1 lžíce medu
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
lžíce nasekané pažitky
Postup
- Chřest oloupejte a odkrojte mu konce. (Nevyhazujte a ideálně použijte do vývaru!)
- Očištěný chřest lehce osolte a nastrouhejte na něj kůru z poloviny citronu.
- Chřest vložte v jedné vrstvě do vhodného sáčku, přidejte kousek másla a zavakuujte.
- Vložte do lázně o teplotě 85°C a “vařte” 45 minut. Mně tento čas vyhovuje, pokud ale chcete, vyzkoušejte klidně i kratší dobu.
- Ke konci přípravy chřestu si dejte do misky lžíci medu a vinného octa, rozmíchejte je a pomalu k nim přidejte olivový olej. Díky šlehání (stačí metličkou) by měla vzniknout hustší zálivka. Do ní přidejte špetku soli a nasekanou pažitku.
- Chřest dejte na talíř, přidejte sušenou šunku a zálivku.
- Vše pak můžete ještě ozdobit a dochutit pažitkovými květy a čerstvě mletým pepřem. Podle chuti podávejte třeba s vařenými bramborami, salátem, nebo dobrým chlebem.
Poznámky
- Zkuste sehnat chřest co nejčerstvější, nezavadlý a nepopraskaný. Tak si ho vychutnáte, jak je nejlépe možné.
- Pokud nemáte náčiní na sous vide vaření, klidně vyzkoušejte chřest klasicky uvařit. I tak bude se šunkou a zálivkou určitě výborný.