Pečená zelenina se zakysanou smetanou

Pečená zelenina se zakysanou smetanou

Jednoduché jídlo, které bych mohla jíst snad pořád. Pečená zelenina se dělá skoro sama, je potřeba ji jen na začátku nakrájet. Většinou prostě vyberu z lednice cokoliv, co mi pasuje k sobě, a upeču. Protože je zima, používám rajčata z plechovky, ale v létě bych rozhodně vzala ta čerstvá, sladká a šťavnatá. Moje základní verze je hodně podobná ratatouille. Má v sobě lilek, cuketu, papriky, rajčata, cibuli a bylinky. Někdy přidávám i česnek, ale tentokrát jsem připravila jemnější variantu.

Miluju tuhle zeleninu samotnou (pořád chodím ujídat z pekáčku), nebo právě se zakysanou smetanou a sýrem. Recept berte jen jako inspiraci, většinou jde dobře adaptovat na aktuální obsah lednice. Tahle zelenina si rozumí skvěle i s feta sýrem (nebo balkánským), nebo třeba měkkým kozím sýrem. Komu nestačí samotná, je skvělá ke grilovanému masu, sýru anebo na topince.

Pečená zelenina se zakysanou smetanou
Vytisknout
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Pečená zelenina se zakysanou smetanou
Vytisknout
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Doba přípravy
20 minut
Doba nečinnosti
60 minut
Suroviny
Pečená zelenina
K podávání
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 180°C. Lilek, cuketu i papriky dobře omyjeme a nakrájíme na kousky o velikosti přibližně jednoho sousta. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Všechnu zeleninu spolu v míse promícháme.
    Nakrájená zelenina
  2. Zapékací mísu vymažeme olivovým olejem a nasypeme do ní zeleninu. Lehce ji zvrchu ještě olejem pokapeme a dáme do trouby. Pečeme za občasného promíchání asi 30 minut.
    Zelenina s olejem
  3. Po této době už by měla být zelenina změklá, místy na krajích lehce opečená (podle toho, jak vám peče trouba).
    Zelenina v půlce pečení
  4. Zeleninu osolíme a opepříme, přidáme bylinky dle chuti. Mohou být čerstvé i sušené, já tentokrát přidala sušený tymián. Dobře promícháme.
    Zelenina s bylinkami
  5. K zelenině přidáme rajčata z plechovky, lehce promícháme a vrátímě do trouby.
    Zelenina s rajčaty
  6. Pečeme dalších deset až dvacet minut, až je zelenina hotová k našemu přání - někdo ji má radši měkčí a sladší, někdo zase křupavější.
    Upečená zelenina
  7. Pečenou zeleninu dáme na talíř, přidáme na ni zakysanou smetanu a posypeme nastrouhaným sýrem. Můžeme podávat jako lehkou večeři jen tak, nebo přidáme kousek dobrého pečiva. Zelenina v této úpravě je také skvělá jako příloha ke grilovanému masu, nebo třeba jako obložení opečeného chleba.
    Pečená zelenina se zakysanou smetanou
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

One comment on “Pečená zelenina se zakysanou smetanou

  • Růžena , Direct link to comment

    Přes zimní období dávám na pečící papír nakrájenou mrkev, petržel, řapíkatý celer , cibuli, česnek, cuketu,bílou ředkev .Pokapat olivovým olejem,osolit, opepřit a občas zamíchat. Jako příloha k masu to nemá chybu, A s přibývající nabídkou jarní zeleniny klidně přihodím i kedlubnu a ředkvičky, zkrátka to co je momentálně na pultech v obchodech. Sušené bylinky moc nemusím, to si počkám až co vyroste na balkoně v květináčích. Není nad čerstvý tymián, rozmarýn nebo bazalku. každopádně si myslím, že se to klidně obejde bez smetany a sýru. Mám pocit, že mi tady v Česku až moc často dáváme do jídla smetanu a sýr. Zkrátka méně je někdy více, ale to je jen můj názor.

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít