Sádláčky jsou jedno z cukroví, které se u nás dělalo, když jsem byla malá. Nikdy jsem je moc nemusela, a postupem času jsme je i přestali na Vánoce péct. Letos jsem viděla, jak je peče moje ségra a po letech jsem je tak zase ochutnala. No, co myslíte? Šla jsem je hned péct taky! Sádláčky jsou kakaové a úžasně křehké, a pokud k nim přidáte ještě nakyslou zavařeninu (rybízovou, višňovou), rozhodně neprohloupíte. Je zajímavé, jak se někdy ty chutě z dětství přeci jen mění :)
Vzhledem k tomu, že mi s veškerým cukrovím pomáhá skvělý Kenwood Major Titanium, pomohl mi i tentokrát. Na toto měkké těsto na sádláčky se perfektně hodila flexibilní metla, ale šlo by samozřejmě připravit i s klasickou K metlou.
Suroviny:
- 12 dkg sádla
- 14 dkg moučkového cukru
- 14 dkg hladké mouky
- 3 vrchovaté lžičky kakaa
Postup:
Sádlo necháme chvíli změknout v pokojové teplotě a pak ho dáme do mísy robotu, spolu s moučkovým cukrem.
Pomocí flexibilní metly sádlo s cukrem utřeme.
Přisypeme hladkou mouku a kakao a necháme spolu dobře promíchat.
Hotové těsto je měkké a dobře drží pohromadě.
Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.
Z odleželého těsta si vyválíme válečky, které nakrájíme na kousky.
Každý kousek vytvarujeme do kuličky a dáme na plech. Tam do něj vařečkou uděláme důlek.
Sádláčky můžeme už klidně nechat takto, ale já je ráda plním ještě zavařeninou – tentokrát rybízovým želé.
Sádláčky pečeme v mírnější troubě, cca na 150°C, 10-15 minut.
10 comments
S malinko jiným poměrem surovin pečeme doma taky – expertem na sádláčky je dcerka – a jsou opravdu skvělé!
Přeji příjemné prožití svátků vánočních a mnoho zdraví v roce 2017. :-)
I já přeji mnoho zdraví v roce 2017, to je prostě to nejdůležitější :) a sádlačky jsou prostě skvělé :))
Moje nejoblíbenější. :) Myslela jsem, že je to snad specialita jen u nás doma, protože když řeknu, že moje nejoblíbenější cukroví je sádlové, tak na mě všichni koukají jako na mimozemšt’ana. :D
Já bych nekoukala! :D
Místo zavařeniny do důlku citronovou polevu. Jednak to nádherně vypadá, druhak to skvěle chutná!
Tak to příště vyzkouším, díky!
Dobrý den,
chci se zeptat na to, jestli se toto cukroví musí nechat tzv. uležet a nebo je konzumovatelné okamžitě po upečení? Neboli – jak dlouho před vánoci se peče?
Za mě hrozně preslazene, zkusím dát tak půlku cukru. Ale potenciál to rozhodně má, plus by si to zasloužilo vyzdvihnout, že je to vhodné i pro alergiky na mléko, vejce, oleje… Jedlých věci je pro tyto případy strašně málo, tak by si ty dobré zasloužily propagaci! :-)
Zkoušela jsem i variantu se skořicí a je moc dobrá, trochu ve stylu esicek.
Díky za ně! :-)
V naší rodině úplně nejoblíbenější cukroví. Žádné vánoce se bez něj neobešly. A i dcery ( 11+14 let) pokračují v tradici a samy pečou.
Přeji krásné svátky v této ne zrovna lehké době 2020. :)
To jsem ráda :) Doufám, že jste si svátky užili a přeji hlavně hodně zdraví!