Zázvorky

by Meg
12 komentářů

Už pár let jsem si na každé Vánoce pohrávala s myšlenkou, že bych upekla zázvorky. U nás v rodině se (co se já pamatuju) nepekly, i když jsem v hromadě starých vykrajovátek našla právě to zázvorkové. A tak jsem si letos řekla, že s tím konečně musím něco udělat a začala se v okolí vyptávat. Nakonec jsem se na recept na zázvorky zeptala i na Instagramu a Facebooku. Odpovědí bylo více a za všechny opravdu moc děkuji! Nejvíce mě zaujal recept od Kateřiny Dvořákové, která ho má od své brněnské prababičky. Já jí za něj moc a moc děkuju a hlavně také za svolení ho publikovat :)

Jediná úprava, kterou jsem u receptu udělala, bylo malé navýšení množství zázvoru, protože jsem kromě toho sušeného přidala i lžičku strouhaného čerstvého. A místo současného smíchání všech ingrediencí, jako to bývá u cukroví běžné, jsem nejdříve utřela vajíčka s cukrem, pak přidala ostatní suroviny. Takhle totiž často bývají zázvorky popisované i ve starších kuchařkách. Na pomoc jsem si zase vzala svého kuchyňského miláčka, Kenwood Major Titanium, protože tomu skoro žádná příprava jídla v naší kuchyni neunikne :) Ušetří čas, během kterého si chystám ostatní suroviny, nebo poklízím to, co při vaření vznikne :)

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 280 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu

Postup:

Vajíčka a žloutky dáme do mísy robotu a přidáme k nim moučkový cukr.

Vejce a žloutky s cukrem

Pomocí K metly je vyšleháme do světlé, nadýchané pěny.

Pěna z vajec a cukru

Do mísy přisypeme mouku, sušený i čerstvý zázvor a citronovou kůru.

Přidání mouky a koření

Na nejnižší rychlost spolu vše K metlou rozetřeme do hladké hmoty, ze které už se dá vytvořit bochánek těsta.

Utřené těsto

Těsto přendáme na potravinovou fólii a zabalíme do válečku, dáme do lednice odpočinout alespoň na hodinu.

Zabalené těsto

Odpočinuté těsto rozválíme a vykrájíme z něj zázvorky. Může trošku lepit, v tom případě si pomůžeme podsypáváním moukou.

Vykrajování zázvorekZázvorky klademe na plech s pečícím papírem, kde je necháme do rána zaschnout. (Z tohoto množství těsta mi vyšlo cca dva a půl plechu.)

Zázvorky k zaschnutí

Druhý den (ráno) si rozehřejeme troubu na 150 – 160°C. Zázvorky pečeme cca 10 – 15 minut dle trouby, musí naskočit, ale zůstat světlé – pečeme je tzv. jen do růžova.

Upečené zázvorky

Zázvorky by se měly péct jako jedno z prvních cukroví, protože jsou pečené bez přidaného tuku a potřebují čas na změknutí. Nejlépe jim bude v papírové krabici, ve které budou moct natáhnout vlhkost, anebo v krabici, do které dáme rozkrojené jablko, které ke změknutí také pomůže.

Zázvorky

Za sebe ale můžu říct, že mi chutnají rovnou i po upečení a vychladnutí – jsou sice křupavé, ale ono namáčení těchto sušenek do čaje má rozhodně taky své kouzlo – a vůni :)

Zázvorky

12 komentářů
4

Mohlo by se vám líbit

12 komentářů

Marie Ryskova 27. 11. 2019 - 20.44

Zdravím,
šlo by hladkou mouku nahradit jinou? Špaldovou nebo celozrnnou? :) nebo půl napůl s hladkou?
Děkuju za odpověď

Reply
Radek 09. 04. 2020 - 6.19

Mám skromný dotaz: Neměl by tam být prdopeč – prášek do pečiva. Měl jsem starý recept, který jsem ztratil – vím ale, že tam bylo na špičku nože prdopeče???
Děkuji
radek

Reply
Tina 01. 12. 2020 - 10.11

Prdopeč tam začala dávat moje babička (taky z Brna, mimochodem) až v pozdějších letech a jen opravdu špetku. Předtím se v tom receptu objevovala tzv. spěšná sůl, nebo-li amoniak. S tím se to nesmělo přehnat, jinak bylo cukroví cítit po čpavku.
V podstatě by tam asi nějaké kypřidlo být mělo, jinak nevím, z čeho by pak mohlo “naskočit”, jak píše autorka.

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.24

Je více druhů receptů, k některým se opravdu přidávalo cukrářské droždí (amoniak), ale ty zázvorky pak byly více podobné nafukovanému žloutkovému cukroví. Staré recepty na zázvorky opravdu kypřidla nemají, a pečou se také proto velmi brzy, aby se stihly rozležet :)

Reply
Skrik 04. 12. 2020 - 18.48

Rettigova nedavala prdopec ani jine kypridlo :) ja jsem postupovala podle receptu presne a bylo to skvele!

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.27

Tak tak, ve starých kuchařkách člověk najde poklady. Díky, jsem ráda, že chutnaly! :)

Reply
Lenka 30. 11. 2020 - 10.50

Velký dík za tenhle recept. Zázvorky miluju, ale každoročně bojuju s těstem, vyzkoušela jsem různé recepty a tenhle je zdaleka nejlepší.

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.22

Já děkuji, jsem ráda, že chutnají :)

Reply
Barbora 11. 12. 2020 - 16.24

Kypřicí prášek ani nic podobného se tam nedává, proto se nechává do druhého dne odložet na plechu a peče se druhý den, samy naběhnou. ;)

Reply
Meg 14. 12. 2020 - 21.34

Ano ano :)

Reply
Marketa 15. 12. 2020 - 5.45

Tak jsem se konečně odhodlala a vůbec mi nevyskočily :( achjo, kde já jen dělám chybu…

Reply
Meg 03. 03. 2021 - 10.08

To mě mrzí, ani trošičku? A odpočívaly přes noc?

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc