Zázvorky

by Meg
2 komentáře

Už pár let jsem si na každé Vánoce pohrávala s myšlenkou, že bych upekla zázvorky. U nás v rodině se (co se já pamatuju) nepekly, i když jsem v hromadě starých vykrajovátek našla právě to zázvorkové. A tak jsem si letos řekla, že s tím konečně musím něco udělat a začala se v okolí vyptávat. Nakonec jsem se na recept na zázvorky zeptala i na Instagramu a Facebooku. Odpovědí bylo více a za všechny opravdu moc děkuji! Nejvíce mě zaujal recept od Kateřiny Dvořákové, která ho má od své brněnské prababičky. Já jí za něj moc a moc děkuju a hlavně také za svolení ho publikovat :)

Jediná úprava, kterou jsem u receptu udělala, bylo malé navýšení množství zázvoru, protože jsem kromě toho sušeného přidala i lžičku strouhaného čerstvého. A místo současného smíchání všech ingrediencí, jako to bývá u cukroví běžné, jsem nejdříve utřela vajíčka s cukrem, pak přidala ostatní suroviny. Takhle totiž často bývají zázvorky popisované i ve starších kuchařkách. Na pomoc jsem si zase vzala svého kuchyňského miláčka, Kenwood Major Titanium, protože tomu skoro žádná příprava jídla v naší kuchyni neunikne :) Ušetří čas, během kterého si chystám ostatní suroviny, nebo poklízím to, co při vaření vznikne :)

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 280 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1 lžička jemně strouhaného čerstvého zázvoru
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu

Postup:

Vajíčka a žloutky dáme do mísy robotu a přidáme k nim moučkový cukr.

Vejce a žloutky s cukrem

Pomocí K metly je vyšleháme do světlé, nadýchané pěny.

Pěna z vajec a cukru

Do mísy přisypeme mouku, sušený i čerstvý zázvor a citronovou kůru.

Přidání mouky a koření

Na nejnižší rychlost spolu vše K metlou rozetřeme do hladké hmoty, ze které už se dá vytvořit bochánek těsta.

Utřené těsto

Těsto přendáme na potravinovou fólii a zabalíme do válečku, dáme do lednice odpočinout alespoň na hodinu.

Zabalené těsto

Odpočinuté těsto rozválíme a vykrájíme z něj zázvorky. Může trošku lepit, v tom případě si pomůžeme podsypáváním moukou.

Vykrajování zázvorekZázvorky klademe na plech s pečícím papírem, kde je necháme do rána zaschnout. (Z tohoto množství těsta mi vyšlo cca dva a půl plechu.)

Zázvorky k zaschnutí

Druhý den (ráno) si rozehřejeme troubu na 150 – 160°C. Zázvorky pečeme cca 10 – 15 minut dle trouby, musí naskočit, ale zůstat světlé – pečeme je tzv. jen do růžova.

Upečené zázvorky

Zázvorky by se měly péct jako jedno z prvních cukroví, protože jsou pečené bez přidaného tuku a potřebují čas na změknutí. Nejlépe jim bude v papírové krabici, ve které budou moct natáhnout vlhkost, anebo v krabici, do které dáme rozkrojené jablko, které ke změknutí také pomůže.

Zázvorky

Za sebe ale můžu říct, že mi chutnají rovnou i po upečení a vychladnutí – jsou sice křupavé, ale ono namáčení těchto sušenek do čaje má rozhodně taky své kouzlo – a vůni :)

Zázvorky

Mohlo by se vám líbit

2 komentáře

Marie Ryskova 27. 11. 2019 - 20.44

Zdravím,
šlo by hladkou mouku nahradit jinou? Špaldovou nebo celozrnnou? :) nebo půl napůl s hladkou?
Děkuju za odpověď

Reply
Radek 09. 04. 2020 - 6.19

Mám skromný dotaz: Neměl by tam být prdopeč – prášek do pečiva. Měl jsem starý recept, který jsem ztratil – vím ale, že tam bylo na špičku nože prdopeče???
Děkuji
radek

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít