Sádláčky (Sádlové cukroví)

by Meg
8 komentářů

Sádláčky jsou jedno z cukroví, které se u nás dělalo, když jsem byla malá. Nikdy jsem je moc nemusela, a postupem času jsme je i přestali na Vánoce péct. Letos jsem viděla, jak je peče moje ségra a po letech jsem je tak zase ochutnala. No, co myslíte? Šla jsem je hned péct taky! Sádláčky jsou kakaové a úžasně křehké, a pokud k nim přidáte ještě nakyslou zavařeninu (rybízovou, višňovou), rozhodně neprohloupíte. Je zajímavé, jak se někdy ty chutě z dětství přeci jen mění :)

Vzhledem k tomu, že mi s veškerým cukrovím pomáhá skvělý Kenwood Major Titanium, pomohl mi i tentokrát. Na toto měkké těsto na sádláčky se perfektně hodila flexibilní metla, ale šlo by samozřejmě připravit i s klasickou K metlou.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 12 dkg sádla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžičky kakaa

Postup:

Sádlo necháme chvíli změknout v pokojové teplotě a pak ho dáme do mísy robotu, spolu s moučkovým cukrem.

Základ těstaPomocí flexibilní metly sádlo s cukrem utřeme.

Základ těsta

Přisypeme hladkou mouku a kakao a necháme spolu dobře promíchat.

Těsto s kakaemHotové těsto je měkké a dobře drží pohromadě.

Těsto na sádláčky

Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.

Těsto do ledniceZ odleželého těsta si vyválíme válečky, které nakrájíme na kousky.

Kousky těstaKaždý kousek vytvarujeme do kuličky a dáme na plech. Tam do něj vařečkou uděláme důlek.

Sádláčky na plechuSádláčky můžeme už klidně nechat takto, ale já je ráda plním ještě zavařeninou – tentokrát rybízovým želé.

Sádláčky s marmeládou na plechuSádláčky pečeme v mírnější troubě, cca na 150°C, 10-15 minut.

Sádláčky (Sádlové cukroví)

 

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

HaF 24. 12. 2016 - 16.44

S malinko jiným poměrem surovin pečeme doma taky – expertem na sádláčky je dcerka – a jsou opravdu skvělé!
Přeji příjemné prožití svátků vánočních a mnoho zdraví v roce 2017. :-)

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 22.30

I já přeji mnoho zdraví v roce 2017, to je prostě to nejdůležitější :) a sádlačky jsou prostě skvělé :))

Reply
Petra 03. 02. 2017 - 4.29

Moje nejoblíbenější. :) Myslela jsem, že je to snad specialita jen u nás doma, protože když řeknu, že moje nejoblíbenější cukroví je sádlové, tak na mě všichni koukají jako na mimozemšt’ana. :D

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.06

Já bych nekoukala! :D

Reply
Lydie 27. 11. 2017 - 14.05

Místo zavařeniny do důlku citronovou polevu. Jednak to nádherně vypadá, druhak to skvěle chutná!

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.13

Tak to příště vyzkouším, díky!

Reply
Kateřina 29. 11. 2018 - 10.28

Dobrý den,
chci se zeptat na to, jestli se toto cukroví musí nechat tzv. uležet a nebo je konzumovatelné okamžitě po upečení? Neboli – jak dlouho před vánoci se peče?

Reply
Annika 07. 07. 2019 - 10.14

Za mě hrozně preslazene, zkusím dát tak půlku cukru. Ale potenciál to rozhodně má, plus by si to zasloužilo vyzdvihnout, že je to vhodné i pro alergiky na mléko, vejce, oleje… Jedlých věci je pro tyto případy strašně málo, tak by si ty dobré zasloužily propagaci! :-)

Zkoušela jsem i variantu se skořicí a je moc dobrá, trochu ve stylu esicek.

Díky za ně! :-)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc