Sádláčky (Sádlové cukroví)

by Meg
8 komentářů

Sádláčky jsou jedno z cukroví, které se u nás dělalo, když jsem byla malá. Nikdy jsem je moc nemusela, a postupem času jsme je i přestali na Vánoce péct. Letos jsem viděla, jak je peče moje ségra a po letech jsem je tak zase ochutnala. No, co myslíte? Šla jsem je hned péct taky! Sádláčky jsou kakaové a úžasně křehké, a pokud k nim přidáte ještě nakyslou zavařeninu (rybízovou, višňovou), rozhodně neprohloupíte. Je zajímavé, jak se někdy ty chutě z dětství přeci jen mění :)

Vzhledem k tomu, že mi s veškerým cukrovím pomáhá skvělý Kenwood Major Titanium, pomohl mi i tentokrát. Na toto měkké těsto na sádláčky se perfektně hodila flexibilní metla, ale šlo by samozřejmě připravit i s klasickou K metlou.

Kenwood Major Titanium

Suroviny:

  • 12 dkg sádla
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 14 dkg hladké mouky
  • 3 vrchovaté lžičky kakaa

Postup:

Sádlo necháme chvíli změknout v pokojové teplotě a pak ho dáme do mísy robotu, spolu s moučkovým cukrem.

Základ těstaPomocí flexibilní metly sádlo s cukrem utřeme.

Základ těsta

Přisypeme hladkou mouku a kakao a necháme spolu dobře promíchat.

Těsto s kakaemHotové těsto je měkké a dobře drží pohromadě.

Těsto na sádláčky

Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme na hodinu až dvě zatuhnout do lednice.

Těsto do ledniceZ odleželého těsta si vyválíme válečky, které nakrájíme na kousky.

Kousky těstaKaždý kousek vytvarujeme do kuličky a dáme na plech. Tam do něj vařečkou uděláme důlek.

Sádláčky na plechuSádláčky můžeme už klidně nechat takto, ale já je ráda plním ještě zavařeninou – tentokrát rybízovým želé.

Sádláčky s marmeládou na plechuSádláčky pečeme v mírnější troubě, cca na 150°C, 10-15 minut.

Sádláčky (Sádlové cukroví)

 

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

HaF 24. 12. 2016 - 16.44

S malinko jiným poměrem surovin pečeme doma taky – expertem na sádláčky je dcerka – a jsou opravdu skvělé!
Přeji příjemné prožití svátků vánočních a mnoho zdraví v roce 2017. :-)

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 22.30

I já přeji mnoho zdraví v roce 2017, to je prostě to nejdůležitější :) a sádlačky jsou prostě skvělé :))

Reply
Petra 03. 02. 2017 - 4.29

Moje nejoblíbenější. :) Myslela jsem, že je to snad specialita jen u nás doma, protože když řeknu, že moje nejoblíbenější cukroví je sádlové, tak na mě všichni koukají jako na mimozemšt’ana. :D

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.06

Já bych nekoukala! :D

Reply
Lydie 27. 11. 2017 - 14.05

Místo zavařeniny do důlku citronovou polevu. Jednak to nádherně vypadá, druhak to skvěle chutná!

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.13

Tak to příště vyzkouším, díky!

Reply
Kateřina 29. 11. 2018 - 10.28

Dobrý den,
chci se zeptat na to, jestli se toto cukroví musí nechat tzv. uležet a nebo je konzumovatelné okamžitě po upečení? Neboli – jak dlouho před vánoci se peče?

Reply
Annika 07. 07. 2019 - 10.14

Za mě hrozně preslazene, zkusím dát tak půlku cukru. Ale potenciál to rozhodně má, plus by si to zasloužilo vyzdvihnout, že je to vhodné i pro alergiky na mléko, vejce, oleje… Jedlých věci je pro tyto případy strašně málo, tak by si ty dobré zasloužily propagaci! :-)

Zkoušela jsem i variantu se skořicí a je moc dobrá, trochu ve stylu esicek.

Díky za ně! :-)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít