Perníkové hvězdičky Lindor s višňovým sněhem

by Meg

Pečete už na Vánoce? Předpokládám, že většina z vás už bude mít perníčky napečené, aby se stihly před svátky krásně rozležet. Ve spolupráci s firmou Lindt pro vás přináším jeden recept, nebo aspoň tip na sváteční dezert. Nechci říkat přímo cukroví, protože si myslím, že takhle upravené perníčky si můžete klidně dát na štědrovečerní stůl a po kaprovi se salátem si tak dát krásnou a chutnou sladkou tečku. Nebo až u stromečku s pohádkou?

Základem jsou perníčky, u mě tedy hvězdičky ve dvou velikostech. Ale myslím, že fantazii a tvarům perníčků se meze nekladou :) Určitě použijte svůj oblíbený recept, pokud byste chtěli radu, tak moje perníčky najdete tu: http://vareni.ritta.cz/zvlastni-prilezitosti/vanocni-cukrovi/pernicky/. Tentokrát jsem přidala do těsta i lžíci kakaa, aby byly tmavší a lépe kontrastovaly s bílou polevou. Taky jsem vynechala ořechy, kvůli několika známým s alergií – těstu to naštěstí neublíží.

Bílková poleva:

  • 1 bílek
  • 12-14 dkg cukru podle velikosti bílku
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • případné barvy

Připravíme si suroviny na sníh na polévání perníčků.

Připravený bílek s cukremLehce je zašleháme, aby směs zbělala, ale byla stále teklavá.
Konzistence bílkové polevyV tuhle chvíli mohou přijít na řadu barvičky, pokud chceme perníčky polévat barevnou polevou.
Připravené barvičky Gelové barvy naneseme do části sněhu přímo párátkem, špetku práškových rozmícháme v troše teplé vody a pak přidáme do sněhu. Barvení namodroA důkladně rozmícháme. Pokud by byla poleva na potření perníčků moc hustá, jde ji ještě naředit troškou, ale fakt jen troškou citronové šťávy nebo vody.
Všechny barvy na perníčkyBarvu dáme do sáčků, nejlepší jsou uzavíratelné, které nemají přebytečné kraje u spojů.
Barva do sáčkuTakhle může vypadat nachystaná paleta barev :)
Barvy na perníčky připravenéZbylý sníh vyšleháme do tuha.
Sníh ušlehaný dotuhaSáčkem s ustřiženým rohem nastříkáme na perníčky tuhým sněhem kontury a necháme zaschnout.
Sněhové kontury na perníčkáchTekutým sněhem pak vylijeme polevu do přípravených míst a případně špejlí nebo párátkem zajistíme rovnoměrnost. Perníčky dáme na plech se zapnutým horkovzduchem na 50°C a necháme cca 20 minut zaschnout. Opatrně vyzkoušíme, jestli je už poleva zatvrdlá a necháme vystydnout.

Zbylým sněhem pak můžeme perníčky spojit.
Vybarvené a zapečené perníčkyTuhým sněhem také můžeme perníčky ozdobit. Já jsem tentokrát dbala doporučení a vyzkoušela jsem Královskou glazuru. V poslední době jsem totiž měla se zdobením domácí bílkovou polevou problémy – po chvíli zdobení se poleva začala hrozně roztékat a potom se na perníčkách i drolila. Kupovaná královská glazura je zřejmě jemnější a dokáže na nich lépe držet. Zdobila dobře i po dvou dnech v lednici, takže mi na postupné zdobení perníčků zatím vyhovuje.
Zdobení perníčků Královskou glazurouTakto nazdobené perníčky si můžeme přichystat dopředu, aby náležitě změkly. Pak už jen připravíme ovocný sníh, abychom je mohli podávat.

Višňový sníh

  • 1 bílek (cca 25g)
  • 10 dkg krupicového cukru
  • (mražené) višně (cca 100-150 g)

Višně zahřejeme v kastrůlku, až pustí šťávu.

Rozvaření višníTu pak dolijeme do 50 g vodou a přidáme 2/3 cukru.
Višňová šťáva s cukremZbylý cukr s bílkem vyšleháme dotuha.
Bílek s cukrem na sníh

Šťávu z višní svaříme s cukrem na cca 115°C  – na řetízek. Budou se tvořit velké bubliny, které pomalu prasknou.Višňový cukrový rozvarDo sněhu tento rozvar pomalu zašleháme.
Příprava višňového sněhuPak zvýšíme otáčky a došleháme sníh znovu dotuha.
Višňový sníhZdobícím sáčkem ho nastříkáme na perníčky. Ještě pod něj můžeme dát višeň, která dodá příjemnou kyselost oproti sladkému sněhu.
Višňový sníh nastříkáme na perníčkyA přidáme Lindor pralinku…
A přidáme Lindor pralinkuMůžeme ji samozřejmě dát i na nenazdobený perníček, případně ho dozdobit později.
Můžeme dát i na neozdobené perníčkyA co se zbytkem sněhu? ;)
A zbytek sněhu na indiánky Takto nachystáme pralinky na všechny perníčky.
Perníkové hvězdičky Lindor s višňovým sněhemA můžeme servírovat.
Perníkové hvězdičky Lindor s višňovým sněhemAnebo si je můžeme opravdu nechat na pozdější období…
Perníkové hvězdičky Lindor s višňovým sněhemRozložit si jedlové větvičky, zápalit si voňavou svíčku…
Vánoční osvětlení perníčků LindorA pomalu si vychutnávat sváteční pohodu v teple domova.
Sváteční perníkové hvězdičky Lindor s višňovým sněhemPerníčkový základ, na tom ovocný sníh a mléčná pralinka, která taje na jazyku. Případně jako překvapení kyselkavá višeň.
Sváteční perníkové hvězdičky Lindor s višňovým sněhemTaky už se jako já těšíte na Vánoce? Pokud byste si chtěli zasoutěžit a případně si vylepšit Vánoce o další dárek, v podobě šperku či čokolády, tak se můžete podívat na FB stránku Lindt a do neděle vyzkoušet své štěstí.

P.S.: Nechcete mi dát tipy na to vaše zaručeně nejlepší cukroví? Ještě jsem nezačala péct a trocha inspirace by se mi hodila :)

You may also like

18 comments

Dulinka 05. 12. 2013 - 15.51

Vypadá to moc krásně. =) Ráda bych se zeptala na ty gelové potravinářské barvy. Pracuje se s nimi lépe než s Wiltonkami? A kde se dají sehnat?

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.15

Popravdě mi přijde, že se s nimi pracuje úplně stejně, možná barví o něco míň, ale je to dané odstínem. I když modrá barvila hodně. Já je koupila v cukrářských potřebách v Pardubicích – značka mi byla jedno, koukala jsem na barvičky :)

Reply
Jana 05. 12. 2013 - 18.36

Vánoce, Vánoce přicházejí :)) úplně mě přepadla díky receptu vánoční nálada :) Krása!

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.15

Tu už mám taky :) Díky :)

Reply
veronika 05. 12. 2013 - 21.59

To je nádhera!!! :)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.15

Díky :))

Reply
Madla 06. 12. 2013 - 16.29

Tak teda ty jsou úžasné! Úplně z nich přechází zrak! Škoda jen, že neumím tak nádherně zdobit perníčky, mé výtvarné já zamrzlo někde na předškolním stupni vzdělávání :-)
Jinak já letos peču trošku v tradičním duchu (klasické linecké a legislativní perníčky) a experimentuju s bezlepkovým pečením (zatím vznikly jen ořechovo-brusinkové hvězdičky).

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.16

Madlo, já když měla na výběr, tak to vyhrála hudebka před výtvarkou. Neumím kreslit, ale tohle chce prostě akorát trénovat :)

Reply
toffo 07. 12. 2013 - 8.42

Moc a moc se mi líbí, co s těmi pralinkami “vyvádíš”! Kreativní nápady (- tobě fantazie musí pracovat na plné obrátky!) a luxusní provedení! Pro tipy na cukroví chodím já k tobě, myslím, že máš nejobsáhlejší sbírku receptů, tak asi těžko radit něco nového :-) Já letos peču českou klasiku pracny kakaové – pro sebe, oříškové rohlíčky – bez těch by to nebyly vánoce, linecké – pro děti, plněné ořechy – budou s karamelizovaným Salkem pro muže. Ze zbylých bílků kokosky – miluje je syn. První tři druhy už mám upečené dva týdny a pracny už z poloviny záhadně zmizely :-)!

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.23

No, popravdě tohle byla asi třetí varianta a předtím se mi prostě nevedlo :( Chci zapracovat a udělat nějaké cukroví, co jsem ještě nedělala :)

Reply
Vanilka 07. 12. 2013 - 12.53

To vypadá překrásně! Akorát já bych místo kupovaných kuliček použila nějaké domácí, škoda že letos mi je nevyjde udělat.

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.29

Díky :)

Reply
Arion 08. 12. 2013 - 20.23

No to je prostě dílko boží, není co dodat. Ale pro mě bohužel neuskutečnitelné – pralinky totiž sež.reme, než je stihnem do něčeho zakomponovat, a pokud ne pralinky, tak aspoň perníčky, případně ty rozvařené višně :) Měla bych se nad sebou hluboce zamyslet, o což se ale vlastně už pár let bezvýsledně snažím :) Naštěstí nás diety netrápí, resp. nejsou (prozatím) potřeba :)
Co se cukroví týče – na klasiku máme naši babi, mě na to (krom kokosek a sem tam lineckýho) moc neužije. Já jsem většinou na “experimenty”. Můj absolutní letošní favorit jsou lebkuchen (jako malá jsem sjížděla rumové perníčky po baleních, tak se mi po nich stýskalo! :) a english toffee (naprostá pecka – a primitivní, stačí energicky míchat a vlastnit kuchyňský teploměr), plus favorité z minulého roku – pistáciové rohlíčky, mozartovy koule, “thumbprint” (nedokážu to vhodně přeložit :) cookies s lemon curdem, florentýnky. Plus teda ještě přeci jen klasika, bez které se nehneme ani od stromku ke krbu: košíčky izidor (ty miluje snad celá rodina – a jakože žádný jiný takový druh cukroví není) a pro taťku pařížské tyčinky (ty bych si nejradši odpustila, ale co už). Být to zas na mě, přidám “pišingr”, ale bojím se, že bych ho přežehlila celý sama (stejná chyba jako u lebkuchen – no co už, stalo se :)
tak ať to peče!

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.30

Jééé, já bych taky moc ráda experimentovala :) Jsem moc nalákána – nešly by poslat recepty? Pokud by se navíc zadařily, vadilo případné zveřejnění tady na blogu? Chci vyzkoušet něco nového :) Můj případný e-mail je meg@ritta.cz . Díky! :)

Reply
Arion 09. 12. 2013 - 20.00

Určitě a ráda pošlu – slibuju že do pátku, mám teď hrozné fofry a jak se znám, budu na to potřebovat mnohem víc času, než si většinou plánuju (aneb má neschopnost psát věci krátce :) )

Reply
Meg 11. 12. 2013 - 20.03

Super, díky! :)

Reply
Arion 14. 12. 2013 - 15.56

odesláno :)

Meg 15. 12. 2013 - 20.35

díky moc!

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc