Když jsem se tak před Vánocemi dívala všude možně, co bych mohla upéct, padly mi do oka sušenky, které ve svém středu měly zdánlivé sklíčko. Oním sklíčkem však byly tvrdé bonbóny, které se rozdrtily a pekly se se sušenkami. Musela jsem to prostě vyzkoušet na vlastní kůži.
I když jsem se skoro nemohla hnout kvůli zádům, postavila jsem se ke kuchyňské lince a do deseti minut byla bolest ta tam. 4 druhy cukroví, k tomu splněná výzva Odvážných pekařů (po dlouhé době se to už hodilo) a vánoční nálada byla na světě.
Zdroj receptu: http://www.wgbh.org/articles/Stained-Glass-Cookies-By-Annie-Copps-1317
Suroviny:
- 113 g másla
- 100 g cukru
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžíce melasy (přiznávám se k použití medu)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- tvrdé bonbóny jako Bon Pari
Postup:
Troubu rozehřejeme na 190°C – já tedy pekla nakonec asi na 160, protože sušenky hnědly hodně rychle. V misce utřeme máslo s cukrem, do pěny.
Přidáme melasu/med a vanilkový extrakt. Zamícháme a přidáme vejce. Vyšleháme do hladka.
Přisypeme mouku, sůl a prášek do pečiva, zamícháme stěrkou a v ruce pak zpracujeme hladké těsto.
Těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout, zpracováváme po kouskách. Rozválíme buď mezi dvěma kusy pečícího papíru nebo normálně na vále, s podsypáváním moukou.
Nachystáme si bonbóny a roztřídíme podle barev.
Dáme je do sáčku a utěrky a rozmlátíme, třeba paličkou na maso. Ideální příležitost, jak ze sebe dostat vánoční stres ;)
Z těsta vykrájíme tvary, jaké se nám líbí, přeneseme je na plech s pečícím papírem a vykrojíme v nich díry pro budoucí “sklo”. Do nich nasypeme drť z bonbónů. Pokud je chceme zavěšovat, nesmíme zapomenout na dírky pro zavěšení. Použila jsem špejli, stačila pro tenkou stužku.
Sušenky pečeme cca 9 minut, ale hlídáme je! Mně se samozřejmě podařilo je trochu přismahnout.
Nakonec je ozdobíme bílkovou polevou a po jejím zaschnutí sušenkami provlékneme stužku na zavěšení.
Pokud nechcete ze všech sušenek dělat vitrážové, stačí vykrájet libovolné tvary.
Péct je, až začnou růžovět a pak je vytáhnout z trouby. Potřít je jednou smetanou, nechat vsáknout a potřít je podruhé. A ozdobit, například cukrovými perličkami.
Zatím mám kromě těchto hvězdiček hotové ještě linecké, pusinky a skvělé pistáciové rohlíčky podle Chez Lucie. Přidám je brzy ;)
V plánu je toho víc, ale uvidíme, jak se bude vést s časem. Doufám, že se vám zatím v kuchyni i mimo ni jen daří!
23 comments
To je úžasný nápad! :) Cukroví vypadá vážně nádherně :) Můžu se zeptat, jak chutnají ty pečené Bon pari uvnitř? :)
No zeptat určitě, ale já neodpovím :D Mám je opravdu jen na ozdobu… :)
Pááni, to je supr vychytávka …. nádherné!
Ajka
Díky :)
Člověk si myslí, že už ho v pečení nic nepřekvapí…a pak najednou taková bomba!! Díky za inspiraci :)
Taky děkuju za ohlas :)
aaaa! to je naprosto bozi! diky, zitra jdu do toho!
Tak to jsem zvědavá :)
Tak ty jsou fantastické! Jenom dotaz, nejsou spíš na ozdobu, není to “sklo” z bonparů moc tvrdé, jde ukousnout?
Tyhle asi opravdu spíš na ozdobu, já to kousat nezkoušela, jsou na zavěšení :)
Úžasný nápad, hned jsem musela vyzkoušet! Při vypracovávání těsta jsem si ale všimla chyby u přepočtu mouky, mělo by ji být okolo 470 gr, jinak je výsledek moc řídký. Už se těším jak to dopadne :))
Dovolím si nesouhlasit :) 2 hrnky mouky = cca 250 g mouky. Používám pro převody např. tuhle stránku: http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/ nebo tuhle: http://www.pastryscoop.com/category/look-it-up/flour/ . 470 g by se nemělo s čím spojit, 1 vejce a množství másla by nestačilo. Já mouku vůbec nepřidávala, zpracovala těsto a dala ho na chvíli vychladit. Povedly se?
Zkoušela jsem pečené vitráže asi před čtyřmi lety, navedl mě na to recept z Labužníka. Jsou velice efektní. Myslím, že jsem někde četla, že se dá i z gumových medvídků?
Z gumových medvídků netuším, jestli by to nebylo moc měkké… Těžko říct, kdybys zkoušela, dej vědět :)
No to je teda zajimave :) asi jsem mela nejake velke vejce nebo co. Pouzila jsem tyhle stranky na prepocet: http://calculator-converter.com/converter_g_to_c_grams_to_cups_calculator.php. Ale az pote, co jsem mela testo opravdu moc tekute, ze mi to bylo divne (nemelo ani vzdalene konzistenci pro cukrovi). No a hvezdicky se mi povedly moc, jsou paradni, urcite jsem je nedelala naposledy. Uz mi zbyva jen je nazdobit. Diky
No, ten přepočet je sice fajn, ale je s ním jeden problém – cup je objemová míra a ne hmotnostní. Stejný objem vody (na což je ten přepočet) a mouky bude vážit rozdílně… :) Jinak jsem ráda, že se to povedlo :)
Nádhera! My měli na prvním manželském stromečku perníčky a byla to taky nádhera. Ovšem tohle je umělecké dílo!
Já je nakonec dovezla mamce a taky si je navěsila na stromeček :) Prý je budu příště dělat z perníčků :D Díky :)
Z pernicku doporucuji zkusit. Delam je a jsou krasne :-)
Taky chci vyzkoušet, díky!
Díky, Meg, za skvělou inspiraci.
Ozdoby jsem chtěla zkusit už loni, ale nakonec nebyl čas. Ale letos už na ně došlo.
S těstem se pracovalo perfektně a děti byly nadšené hlavně z roztloukání bonparů. Trochu jsem se bála, jak se bonparová drť bude chovat v troubě, ale vše vyšlo skvěle a už se těším, až hvězdičky (a pár dalších tvarů) pověsíme na stromeček.
Jsem ráda, že s nimi pracovalo dobře a že to vše dobře zafungovalo :-)
Hledala jsem něco zajímavého jako dárek na Nový Zéland. Narazila jsem na vitrážové hvězdičky a hned jsem věděla, že to je ono!
Na fotce to vypadá fantasticky. Hned se do toho chci pustit, ale mám trochu obavy, že můj výsledek nebude tak efektní, i když bych si to hrozně hrozně přála.
Děkuji za inspiraci ,
Vlasta