Světlé (ořechové) včelí úly

by Meg
2 komentáře

Letošní Vánoce nestíhám ještě víc jak ty minulé, kdy jsme se stěhovali. Bohužel toho bylo v práci tolik, že jsem cukroví dělala po nocích a ne všechno se mi podařilo stihnout tak, jak jsem chtěla. A tak jsem poslední druhy cukroví dodělávala dnes, 23.12. dopoledne. Naštěstí ten jeden z nejoblíbenějších, světlé včelí úly, nebo, chcete-li, vosí hnízda, nezabere moc času a tak jsem ho zvládla hodně rychle. Tyto úly se u nás moc často nedělaly, zato je dělala vždy mamčina teta Evička, u které jsem je vždycky vyjídala, až jsem si musela říct o recept :)

V původním receptu se pečou pod úlky linecká kolečka, ale pokud je nemáte, dají se použít kulaté děské piškoty – to jsem dnes udělala i já.

Suroviny:

na úly (25 – 30 ks):

  • 20 dkg vlašských ořechů
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 1 bílek

na krém:

  • 80 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté kávy

na dokončení:

  • linecká kolečka nebo kulaté piškoty

Postup:

Vlašské ořechy nameleme nebo nastrouháme najemno.

Vlašské ořechy

Přidáme k nim moučkový cukr a bílek a vytvoříme kompaktní těsto.

Základ těsta

Formičky na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem, z těsta uděláme kuličku a vmáčkneme ji dovnitř.

Tvoření úlků

Varečkou nebo prstem (namočenými v cukru) uděláme dovnitř důlek a úly vyklepneme. Vše opakujeme, dokud máme těsto.

Tvoření úlků

Na krém necháme změknout nakrájené máslo.

Máslo na krém

Kávu zalijeme trochou vody a necháme zchladnout.

Káva na krém

K máslu přidáme cukr a dvě lžíce kávy a vyšleháme. Do krému přidáváme kávu i s lógrem, aby v krému byla “zrníčka”.

Suroviny na krém

Krém přendáme do cukrářského sáčku a úly jím naplníme, přilepíme je na piškoty nebo linecká kolečka.

Kávový krém

Hotové úly / hnízda uschováme v chladu, stejně jako ostatní nepečené cukroví nebo cukroví s krémem.

Ořechové včelí úly

Tímto druhem pro mě letos skončila tvorba vánočního cukroví a doufám, že odteď už budu mít víc klidu :) I vám přeji krásné, a hlavně klidné svátky, ať si je užijete tak, jak to máte rádi. Veselé Vánoce!

Mohlo by se vám líbit

2 komentáře

Neplecha 06. 01. 2016 - 19.51

Úly jsou mě nejoblíbenější vánoční cukroví a nejspíš nejen moje, jsou totiž hned pryč.

NEPLECHA NA PLECHU

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 20.05

Souhlasím, úly jsou prostě skvělé :-)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc