Žloutkové cukroví

by Meg
10 komentářů

Milovníci rakviček se šlehačkou, dávejte pozor! :) Recept na žloutkové cukroví, které, když si ho třeba polijete trochou vaječného koňaku a ozdobíte šlehačkou, dostane zase jiný rozměr.

Pokud nemáte zkušenosti s amoniem, nebojte, koupí se snad v každé drogerii, jen při pečení a hlavně po otevření dvířek nemusíte ihned vdechovat výpary z trouby…

Suroviny:

  • 5 žloutků
  • 250 g + 250 g moučkového cukru
  • 5 g amonia (cukrářské droždí)

Postup:

Žloutky utřeme s 250 g cukru a amoniem, misku zakryjeme a necháme odstát do druhého dne. Poté přidáme zbylý cukr a vypracujeme těsto.

Těsto nemá klasickou konzistenci, lehce se “roztéká”, ale po vyválení už svůj tvar udrží. Musí se na něj s trochou trpělivosti –  a podsypávat moučkovým cukrem.

Vykrájené tvary dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca na 150°C, dokud nevyskočí a lehce nezezlátnou (upečenost lze vyzkoušet rozlomením jednoho kousku).

Hotové cukroví lze také “pocákat” čokoládou nebo půlky do čokoládové polevy namočit.

10 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

Alena 20. 12. 2010 - 22.06

Tak tohle žloutkové asi ještě letos zvládnu. :-) Moc pěkně vypadá! Snad ještě seženu amonium, kdysi se prodávalo v drogérii, ale to už je hooodně dlouho.

Reply
Meg 20. 12. 2010 - 23.06

Díky, u nás se prodává stále – asi desetidekový balíček za 13 korun – a je toho potřeba jen 5g, tak mi toho spoouuusta vydrží na příští Vánoce… Jiný recept, kde by se používalo, totiž v zásobě nemám :)

Nejvíc se tohle cukroví u nás vážně kombinuje s vaječňákem a šlehačkou – alá rakvičky speciál :D

Reply
Jméno Iva 20. 12. 2011 - 17.44

Je toto cukroví opravdu bez mouky??

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.03

Ano, toto cukrovi je bez mouky, proto se i podsypava mouckovym cukrem.

Reply
Romana 14. 12. 2016 - 16.44

ahoj, žloutkové mám ráda ale nikdy jsem ho nepekla tak zkusím, tento recept se mi líbí víc než ten do formiček bez amonia, to zkoušela kdysi máma a nešlo jí to. Když jsem koupila pekařské droždí v pytlíčku norm. v regálu na pečení, to asi nebude ono, co? TAkže jedině drogerie?

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.55

Omlouvám se, že píšu tak pozdě – ale opravdu jedině asi drogerie a to taková toho staršího typu, ty novější řetězcové je většinou vůbec nemívají…

Reply
Romana 08. 12. 2017 - 13.39

Podle tohoto receptu jsem žloutkové pekla již několikrát, je vynikající a všem moc chutná. Akorát pokaždé to první vyválení je přilepené a je to prostě boj s tim divnym těstem, ale stojí to za ty nervy :D

Reply
Eva Geithner 22. 12. 2017 - 17.39

To cukrářské droždí se jinak jmenuje amonium a v Nėmecku se prodává v E Centru pod názvem Hirschhornsalz. Toto pekla už moje babička a teď je to v rodině na mně. Hezké svátky všem.

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.16

Tak to je super! No já hodně, hodně podsypávám :D je to vážně svéráz :D

Reply
Jasna Čumpelíková 16. 12. 2018 - 14.03

Dělá se s tím perfektně. Vůbec se to neroztékalo.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc