Žloutkové cukroví

by Meg
10 komentářů

Milovníci rakviček se šlehačkou, dávejte pozor! :) Recept na žloutkové cukroví, které, když si ho třeba polijete trochou vaječného koňaku a ozdobíte šlehačkou, dostane zase jiný rozměr.

Pokud nemáte zkušenosti s amoniem, nebojte, koupí se snad v každé drogerii, jen při pečení a hlavně po otevření dvířek nemusíte ihned vdechovat výpary z trouby…

Suroviny:

  • 5 žloutků
  • 250 g + 250 g moučkového cukru
  • 5 g amonia (cukrářské droždí)

Postup:

Žloutky utřeme s 250 g cukru a amoniem, misku zakryjeme a necháme odstát do druhého dne. Poté přidáme zbylý cukr a vypracujeme těsto.

Těsto nemá klasickou konzistenci, lehce se “roztéká”, ale po vyválení už svůj tvar udrží. Musí se na něj s trochou trpělivosti –  a podsypávat moučkovým cukrem.

Vykrájené tvary dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca na 150°C, dokud nevyskočí a lehce nezezlátnou (upečenost lze vyzkoušet rozlomením jednoho kousku).

Hotové cukroví lze také “pocákat” čokoládou nebo půlky do čokoládové polevy namočit.

10 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

Alena 20. 12. 2010 - 22.06

Tak tohle žloutkové asi ještě letos zvládnu. :-) Moc pěkně vypadá! Snad ještě seženu amonium, kdysi se prodávalo v drogérii, ale to už je hooodně dlouho.

Reply
Meg 20. 12. 2010 - 23.06

Díky, u nás se prodává stále – asi desetidekový balíček za 13 korun – a je toho potřeba jen 5g, tak mi toho spoouuusta vydrží na příští Vánoce… Jiný recept, kde by se používalo, totiž v zásobě nemám :)

Nejvíc se tohle cukroví u nás vážně kombinuje s vaječňákem a šlehačkou – alá rakvičky speciál :D

Reply
Jméno Iva 20. 12. 2011 - 17.44

Je toto cukroví opravdu bez mouky??

Reply
Meg 21. 12. 2011 - 20.03

Ano, toto cukrovi je bez mouky, proto se i podsypava mouckovym cukrem.

Reply
Romana 14. 12. 2016 - 16.44

ahoj, žloutkové mám ráda ale nikdy jsem ho nepekla tak zkusím, tento recept se mi líbí víc než ten do formiček bez amonia, to zkoušela kdysi máma a nešlo jí to. Když jsem koupila pekařské droždí v pytlíčku norm. v regálu na pečení, to asi nebude ono, co? TAkže jedině drogerie?

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.55

Omlouvám se, že píšu tak pozdě – ale opravdu jedině asi drogerie a to taková toho staršího typu, ty novější řetězcové je většinou vůbec nemívají…

Reply
Romana 08. 12. 2017 - 13.39

Podle tohoto receptu jsem žloutkové pekla již několikrát, je vynikající a všem moc chutná. Akorát pokaždé to první vyválení je přilepené a je to prostě boj s tim divnym těstem, ale stojí to za ty nervy :D

Reply
Eva Geithner 22. 12. 2017 - 17.39

To cukrářské droždí se jinak jmenuje amonium a v Nėmecku se prodává v E Centru pod názvem Hirschhornsalz. Toto pekla už moje babička a teď je to v rodině na mně. Hezké svátky všem.

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.16

Tak to je super! No já hodně, hodně podsypávám :D je to vážně svéráz :D

Reply
Jasna Čumpelíková 16. 12. 2018 - 14.03

Dělá se s tím perfektně. Vůbec se to neroztékalo.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít