Milovníci rakviček se šlehačkou, dávejte pozor! :) Recept na žloutkové cukroví, které, když si ho třeba polijete trochou vaječného koňaku a ozdobíte šlehačkou, dostane zase jiný rozměr.
Pokud nemáte zkušenosti s amoniem, nebojte, koupí se snad v každé drogerii, jen při pečení a hlavně po otevření dvířek nemusíte ihned vdechovat výpary z trouby…
Suroviny:
- 5 žloutků
- 250 g + 250 g moučkového cukru
- 5 g amonia (cukrářské droždí)
Postup:
Žloutky utřeme s 250 g cukru a amoniem, misku zakryjeme a necháme odstát do druhého dne. Poté přidáme zbylý cukr a vypracujeme těsto.
Těsto nemá klasickou konzistenci, lehce se “roztéká”, ale po vyválení už svůj tvar udrží. Musí se na něj s trochou trpělivosti – a podsypávat moučkovým cukrem.
Vykrájené tvary dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme cca na 150°C, dokud nevyskočí a lehce nezezlátnou (upečenost lze vyzkoušet rozlomením jednoho kousku).
Hotové cukroví lze také “pocákat” čokoládou nebo půlky do čokoládové polevy namočit.
10 comments
Tak tohle žloutkové asi ještě letos zvládnu. :-) Moc pěkně vypadá! Snad ještě seženu amonium, kdysi se prodávalo v drogérii, ale to už je hooodně dlouho.
Díky, u nás se prodává stále – asi desetidekový balíček za 13 korun – a je toho potřeba jen 5g, tak mi toho spoouuusta vydrží na příští Vánoce… Jiný recept, kde by se používalo, totiž v zásobě nemám :)
Nejvíc se tohle cukroví u nás vážně kombinuje s vaječňákem a šlehačkou – alá rakvičky speciál :D
Je toto cukroví opravdu bez mouky??
Ano, toto cukrovi je bez mouky, proto se i podsypava mouckovym cukrem.
ahoj, žloutkové mám ráda ale nikdy jsem ho nepekla tak zkusím, tento recept se mi líbí víc než ten do formiček bez amonia, to zkoušela kdysi máma a nešlo jí to. Když jsem koupila pekařské droždí v pytlíčku norm. v regálu na pečení, to asi nebude ono, co? TAkže jedině drogerie?
Omlouvám se, že píšu tak pozdě – ale opravdu jedině asi drogerie a to taková toho staršího typu, ty novější řetězcové je většinou vůbec nemívají…
Podle tohoto receptu jsem žloutkové pekla již několikrát, je vynikající a všem moc chutná. Akorát pokaždé to první vyválení je přilepené a je to prostě boj s tim divnym těstem, ale stojí to za ty nervy :D
To cukrářské droždí se jinak jmenuje amonium a v Nėmecku se prodává v E Centru pod názvem Hirschhornsalz. Toto pekla už moje babička a teď je to v rodině na mně. Hezké svátky všem.
Tak to je super! No já hodně, hodně podsypávám :D je to vážně svéráz :D
Dělá se s tím perfektně. Vůbec se to neroztékalo.