Perníčky

by Meg

Suroviny:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • 2-3 lžíce medu
  • na 3 špice nože jedlé sody
  • 5 dkg másla
  • 2 celá vejce
  • 5 dkg ořechů nebo mandlí
  • trochu skořice
  • 4 rozdrcené kuličky nového koření
  • trochu citronové kůry (může se vynechat nebo dát sušená)

na potření a zdobení:

  • žloutek
  • bílek
  • 150g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Vše smícháme dohromady a vypracujeme vláčné těsto. Záleží na medu, možná bude nutné přidat ještě trochu mouky k dosažení ideální konzistence.

Z vyváleného těsta vykrájíme perníčky, které dáváme na vymazaný a vysypaný plech. Pečící papír moc nedoporučuji, občas se při pečení nadzvedává a perníčky tak lehce deformuje. Vykrájené perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody a pečeme dozlatova.

Upečené a vychladlé perníčky můžeme zdobit bílkovou polevou (jeden bílek utřeme se lžící citronové šťávy a 150g moučkového cukru). Pro barevně potřené perníčky připravíme sníh řidší a obarvíme ho potravinářskými barvami. Na perníčku si namalujeme kontury a barvu naneseme dovnitř (stejně jako při normálním zdobení používám mikrotenový sáček s ustřihlým rohem), dáme uschnout do trouby asi na 50°C , aby byly lesklé. Pak dozdobíme třeba bílým, dotuha ušlehaným sněhem.

You may also like

8 comments

Veronika 21. 11. 2011 - 17.30

Překrásné perníčky!!!! Zkusím se do nich zanedlouho taky pustit. Ty Tvoje si vezmu jako vzor, ale myslím, že budu ráda, když se mi povede aspoň jeden tak krásně nazdobit… Chtěla jsem se zeptat, jak uchováváš bílkovou polevu, když ji chceš použít i druhý den? Jen překrytou potravinovou folií?

Reply
Meg 05. 12. 2011 - 0.14

Diky moc :) Ja ji vetsinou znovu nepouzivam, na druhy den si delam novou. Ona taky dokaze po case zeridnout a pak me strasne stve, ze uz nemaluje tak tence, jak bych zrovna chtela :) A kvuli tomu, aby se ta poleva moc nedrobila, to pak treme rucne vareckou – no zabava k televizi, posledne jsem si tak hrala asi hodinu, nez byl snih pevny :D

Reply
Míša 04. 12. 2013 - 14.05

Vypadají opravdu úžasně, rozumím tomu dobře, že je zdobíte polevou z ušlehaného sněhu? Já až doteď znala jenom tu klasickou bílkovou, tak předpokládám, že tahle bude asi jiná :)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.08

Tak tak, ušlehaný sníh je ale přeci bílková ;)

Reply
Veronika 08. 12. 2014 - 0.25

Dobrý den, to je naprosto dokonalá práce :-) prosím, prozraďte mi, jak docílím takových linek a takového zdobení, bez roztečení? Pouze mikrotenovým pytlíkem (propíchnu jen špendlíkem?) a pouze ušlehaným sněhem?? Moc děkuji. Veronika

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.13

Dobrý den, je to jako v postupu – mikrotenový sáček s ustřihnutým rohem a pro detailní popis mrkněte na https://megvkuchyni.cz/zvlastni-prilezitosti/vanocni-cukrovi/pernicky-a-jak-na-ne/.

Reply
Romana 08. 01. 2015 - 18.17

Téda, to je nádhera. Právě jsem dala na svůj blog příspěvek o zdobení, ale tohle je jiná dimenze. Asoňmám motivaci. Při příštím zdobení se budu u vás inspirovat.

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.26

Díky moc, podívám se :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc