Ořechové řezy se žloutkovou polevou

by Meg
9 komentářů

Dneska jsem si koupila již třetí časopis s vánočním cukrovím na titulce a už pomalu začínám v hlavě sestavovat seznam cukroví na letošní Vánoce. (A dávám tomu tak týden, než se vše ocitne na papíře, spolu se seznamem surovin k nakoupení…)

Taky jsem se podívala na loňský seznam a zjistila jsem, že jsem trochu pozadu s dopsáním receptů. Takže je sem postupně doplním, aby se mi neválely všude možně po papírech a byly snáz k nalezení :). Prvním z restů jsou výborné ořechové řezy, které jsem jako malá strašně ráda ujídala u babičky.

Suroviny:

  • 250 g pískového cukru
  • 250 g mletých ořechů
  • 250 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 4 bílky

poleva:

  • 4 žloutky
  • 200 g moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citronu

Postup:

Cukr a máslo utřeme do pěny, přidáme mouku, sníh z bílků a mleté ořechy. Z těsta vyválíme placku, kterou přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. (Tato věta je přesně v původním receptu, ale vzniklé těsto nemá moc konzistenci na vyválení a přenášení – prostě jsem ho malým válečkem a rukama roztáhla přímo na plechu. )

Pečeme ve vyhřáté troubě a ještě teplé polijeme ušlehanou polevou.

Mohlo by se vám líbit

9 komentářů

Catalina 31. 10. 2010 - 13.45

Na tyto si taky pamatuji – dřív je dělávala maminka, teď je občas o Vánocích doveze babička. Jsou moc dobré :) A co se týče seznamu na Vánoce, na tom už taky pracuji, ale pořád se ne a ne donutit ho dodělat :)

Reply
Meg 11. 11. 2010 - 14.12

No já je mám strašně ráda, to jsou jedny z mých vánočních favoritů :)

Co se týče seznamu, ehm… Oproti plánu jsem nějak pozadu, taky budu muset shrábnout na hromádku všechny ty vánoční časopisy, co jsem nakoupila… :D

P.S.: Omlouvám se za nezobrazení komentáře, nějak mi spadl do spamu a všimla jsem si toho až teď :/

Reply
Michaela 19. 12. 2013 - 22.49

Dobrý den,

mohu se zeptat na kolik stupňů a jak dlouho cca péct? A jak rychle se toto cukroví musí sníst, když je tam poleva že syrového žloutku?

Předem moc děkuji za odpověď.:-)

Reply
Meg 27. 12. 2013 - 8.42

Dobrý den, moc se omlouvám, že jsem nestihla odpovědět. Většinou tyhle řezy peču cca na 150-170 a to podle trouby, ve které to je. Radši pomaleji, než abych je spálila. Počkám si, až zezlátne povrch a přestane být moc měkký. Jíme ho tak nějak stejně jako ostatní cukroví – perníčky jsou se zaschnutým syrovým bílkem a taky se u nich ta trvanlivost neřeší tolik… Podle mě mají větší výdrž než máslové krémy, ale nemůžu vám to potvrdit na 100% :)

Reply
ditul 01. 04. 2015 - 18.37

Jéé ty dělala moje babička a já je sem tam udělám taky, moje nej buchtička! :)

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.24

Taky je mám spojené s babičkou :)

Reply
Michaela 13. 12. 2016 - 8.57

dělám je každý rok, strašně je miluji, řežu je na malé kousíčky na polevu ještě pak dávám půlku ořechu… Letos jsme se v létě tak narychlo stěhovali, že teď nemohu najít recept :/ :( … Googlím na netu jak vzteklá, všude s 6 bílky, každý poměr jiný, někdo i prdopeč, jiný hladkou mouku nebo polohrubou a podle foteček mi přijdou jak koláč a ne cukroví… a ejhle, tenhle Váš vypadá nejvíc pravděpodobný, jelikož vím, že si těsto přehodím na plech a uhňácám ho tak, aby vypadal jak placka, válet nejde a lít také ne. Tak doufám, že to je on a vyzkouším ho dle Vás :)

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.54

Tak doufám, že se povedly! :)

Reply
Ivana 12. 12. 2019 - 20.46

Letos jsem je udelala a chtela druhy den nakrajet. Popraskaly, poleva seodlepila od upeceneho testa. Tak jsem je semlela a udelala z nich koule obaleny v oriskach. Jsou dobry, ale nemuzu prijit na to co bylo spatne. Horky nuz nebo mokry nuz nebo krajet hned nebo nevim.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc