Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:
Suroviny:
- 20 dkg másla
- 20 dkg moučkového cukru
- 24 dkg hladké mouky
- 20 dkg vajec (já použila 5)
- 1/3 kypřícího prášku
- rozinky, kandované ovoce…
- čokoláda na potažení
- tuk a polohrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Máslo necháme povolit a necháme ho vymíchat s cukrem, poté přidáme žloutky. Mezitím si také připravíme sníh z bílků. (Já jsem vejce nevážila a pomocí podobného receptu jsem počet potřebných vajec odhadla na pět :) )
Nasekáme si rozinky a kandované ovoce. Já jsem použila ještě sušené brusinky, jako kandované ovoce kůru z citrusových plodů a kandované třešně.
Nasekané kousky jsem promíchala se lžící mouky, aby se v těste tolik nelepily k sobě.
Formu na chlebíček jsem vyložila alobalem, vymazala a vysypala. Do směsi másla a žloutků jsem zlehka zamíchala vyšlehaný sníh a poté opatrně přidala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem zarovnala do formy.
Chlebíček se pekl ve vyhřáté troubě při 175°C asi 45 min. Pokud ke konci chytá hodně barvu, je lepší ho překlopit alobalem, a na závěr otestovat upečení špejlí.
Nechala jsem ho zchladnout a poté vyklopila na mřížku a potřela/polila čokoládou. Zbytky kandovaného ovoce, rozinek a případné nasekané oříšky se mohou použít na ozdobu.
Pak už jen stačí počkat na zaschnutí polevy a přeji dobrou chuť!
63 comments
Krása, hned mi to připomenulo vánoce!Ale je pravda, že tento chlebíček se dá upéci kdykoli!
Díky, taky už mě to tak trochu naladilo na vánoční notu :) Už začínám plánovat, jaké druhy to budou letos… Ale to až se začnou péct perníčky na ozdobu, tak budou Vánoce za dveřmi :)
já se na to nemůžu dívat :D ani netušíte jakou neskutečnou chuť vždycky dostanu :D
Recept naší babičky na biskupský chlebíček.
Vejce bývá nejčastěji: 1 vejce = 55 gramů ;)
Diky :) no tak mohly by to byt i ty ctyri, ale pet rozhodne skodu neudelalo :))
Dobry den Meg, chtela jsem se zeptat. Uz delsi dobu se vyhybat receptum babovek, piskotu apod., kde v popisu se snih z bilku zamichava do testa. NIKDY se mi to toltiz nepovedlo. Mohla byste mi to prosim polopaticky vysvetlit? Opravdu jak pro blbce prosim :) Uz jsem zoufala z toho, ze nikdy nejsem schopna nabidnout rodine babovku z kvalitne pripraveneho testa :(
Dobry den :) V pripade takovych test vetsinou vezmu cca 1/3 snehu a do testa ji zamicham (klidne i prudceji), ono tim trochu zeridne a zlehci se. Zbyvajici snih tam uz pak jde zamichat opatrneji :)
našla jsem video: https://www.youtube.com/watch?v=xbFbJ9NXID0
dávat to tam po trochách je super věc :)
Dobrý den kolik vážil ten biskupák prosím ?
Bohuzel to co upecu, nevazim, takze netusim :))
Po upečení, polití polevou a dodání dekorace (ořechy a barevné sypání) je konečná váha 1 kg – dnes upečeno a zváženo.
Chlebíček je naprosto vynikající a jiný už nikdy dělat nebudu :) moc děkuji za recept!!
Ja diky za ozkouseni :) jsem moc rada, ze chutnal!
Děkuji za tip. Vypadá nádherný, jdu ho upéct jako vánoční překvapení pro mého muže :-)
Páni, super! :) Povedl se? :)
Děkuji za recept, dodělala jsem ho před chvilkou a půlka chlebíčku už není :) je opravdu výborný. Jiný recept už nechci! :)
Jsem moc rada :) U nas ma vzdycky taky uspech :)
Biskupsky chlebik som sa rozhodla upiect prvykrat. Ked nieco chcem upiect, hladam podla fotiek a tento tvoj bol najkrajsi!
Takze som ho upiekla. A tymto chcem podakovat za uplne super recept. Chlebik som zjedla skoro cely sama:), no pochvalili ho aj ini. Do konca roka budem piect urcite este raz…
Este raz dik, si sikulka
Jééé, děkuju moc :) Tohle mě těší, jsem ráda, že se podařil :)
Ahojda, mockrát děkuju za recept, chlebíček se povedl, a je vynikající. Předpokládám že bude hnedka pryč. Těsto jsem obohatila o nakrájené želé bombóny. Chrutná vážně skvěle, můžu jen doporučit!! :)
Super, jsem moc ráda, že panuje nadšení :)
Zdravím,
prosím o radu skolika vajíček mam udělat tento recept do formy na beranka ze silikonu?
Poradí te?dětem chutná právě beránek biskupský a mě se nikdy nepovede.
Děkuji
Též zdravím, ale opravdu nevím, netuším, jak velkou máte formu :) Ráda bych poradila, ale budete to muset vyzkoušet – zkuste udělat dávku podle receptu a pokud by bylo těsta moc, udělejte z něj třeba ještě pár muffinů :)
Je fakt moc dobry. Jen po 45 minutach byl uvnitr hodne tekuty, takze jsem pekla skoro o pul hodiny dele.
Ale uspech byl mimoradny :-)
Těší mě, že se nakonec povedl :)
Dnes jsem zkusila receptik, udėlala jsem 2 menší do formy hřbetu a všem moc chutnal, už je jen kousek.děkuji je výborný
To je pro mě skvělá zpráva :)
Dnes jsem chlebíček zkoušela a musím říct že je opravdu vynikající..
Skvělé, díky :)
Dobrý den, chystám se na váš biskupský chlebíček, vypadá mňamozně 😋 prosím jak máte velkou formu? Díky.
dakujem za recept,ja som ho spravila na plech ako piškotu z jeden a pol dávky,je vynikajuci,moji traja chlapi sa oblizovali až za ušami.ešte raz dakujem,budem ho odporučať všetkým kamoškám
Jsem ráda, že chutnalo, díky!
Dobrý den Meg :-)
Chci dnes chlebíček vyzkoušet. Jako malá jsem ho měla moc ráda a už jsem ho nejedla ani nepamatuji. Váš recept mě nalákal vyzkoušet ho. :-) Děkuji!
Dobrý den, doufám, že se Vám vydařil! :)
Těsto chutnalo skvěle,už se peče,věřím že bude vynikající,ale vůbec nevybíhá a bude nizounký,tak to jediné mě mrzí,když je to z tolika věcí…ale i tak se na něj těším.
Je škoda, že nechtěl vyběhnout… chutnal?
Já ho dnes upekla a VYNIKAJÍCÍ!!! Jiný snad už péci nebudu!!!
Vaše stránky se u mě stávají čím dál tím víc oblíbenějšími!!!
Přeji krásný den
Betty
Jé, děkuji, jsem moc ráda!
Toto je výborný recept! Děkuji!
Obzvlášť chlebíček chutnal tchánovi))
Díky, nám také moc chutná :)
Zdravím, už nepeču jiný chlebíček. Je nejlepší, který jsem kdy jedla a všichni ho chválí.. opravdu paráda. Jen tak dál
Díky moc :)
Vyzkoušela jsem a byl opravdu vynikající. Už se těším, až budu péct znovu. :-)
Jsem moc ráda, že chutnal, jsme na tom stejně :))
Dobry den, chlebicek jsem dnes zkousela, chutove dobry, ale propadl se mi stred. Nemate tuseni, cim by to mohlo byt?
To takhle od boku nestřelím – kdy se propadl? Po vytažení z trouby?
Zacal se propadat uz asi v pulce peceni a po vytazeni z trouby se uprostred udelala dira jak hrom. Navic se uvnitr poradne nedopekl a pri vyklapeni z fomy se trochu pocuchal. U vsech tri pokusu to dopadlo stejne, at jsem pri michani testa nebo peceni zkousela jakekoliv inovace. Nakonec napoctvrte jsem si vzala osvedcenou babovkovou formu a dopadlo to vyborne. Chlebicek ma krasny (babovkovy) tvar i konzistenci, chut je skvela, muzu jen doporucit :)
Jé tak to vůbec nechápu. Jak velkou máte tu chlebíčkovou formu? Mně se vždycky podařil absolutně bez problémů…
Dobrý den, Zkoušela jsem biskupský chlebíček a něco tak úžasného jsme v životě nejedli. Měli by Vám pozlatit ruce.
Děkuji, jsem moc ráda, že chutnal! Já už se také těším, až si ho před Vánoci doma upečeme :)
V neděli jsem ho upekla. Opět výborný recept.
Jsem moc ráda, že vám chutnal :)
Perfektní…… Top :-)
Snad tedy chutnal ;)
Vypadá krásně, asi vyzkouším….nemohla byste prosím přihodit i recept na polevu?
Většinou jen rozpouštím čokoládu, pokud mi přijde tuhá, přidávám třeba trochu másla, nebo kakaového máslam od oka :)
Vyzkoušela jsem a už jiný nedělám. Já sama normálně biskupský chlebíček nejím, ale tenhle chutná mně i sestře. Je výborný!
Příliš másla, ne moc nadýchaný a moc cukru
Luxusní chlebíček.Pekla jsem ho v pátek a dnes máme sotva k odpolední kávičce a to jsme doma jen já můj muž…
Nedala jsem kandované ovoce,ale sušené-meruňky,třešně,brusinky a ananas.Polila čokoládou a posypala nasekanými vlašskými ořechy.
Je vláčný a proti tomu mi bábovka připadá hrozně obyčejná.
Recept chválím.
TENTO RECEPT JE ÚŽASNÝ PEČU DRUHÝM ROKEM JAKO BERÁNKA NA VELIKONOCE A VŠICHNI MOC CHVÁLÍ. DĚKUJI ZA RECEPT.
Já děkuji za vyzkoušení a jsem ráda, že vám chutná :)
Moc vám děkuji za tento recept. Peču ho už roky a vždy je vynikající. Je to moje nejoblíbenější vánoční pečení. :)