The Daring Bakers’ February 2014 Challenge: Beautiful Bread

by Meg
14 komentářů

V únorové výzvě Odvážných pekařů nás Sawsan z Chef in disguise vyzvala, abychom upekli sladké “chleby”, spíše tedy chlebíčky. Hlavním bodem bylo, aby byly krásné, abychom je naplnili, nařízli a nějakým způsobem zamotali a vytvořili tím vzor.

Oba uvedené recepty mě zaujaly, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet jak skořicový, tak Nutellový chlebíček.

Beauty surrounded the Daring Bakers this month as our host, Sawsan, of chef in disguise, challenged us to make beautiful, filled breads. Who knew breads could look as great as they taste?

Sladký skořicový chlebíček

V tomto receptu jsem vynechala kardamom, který nebyl doma, a trošku jsem ubrala cukr. Polévat totiž celý upečený chlebík konzervou slazeného kondenzovaného mléka, to je i na mě trošku moc. A tak jsem na polití použila jen polovinu a druhou jsem využila do těsta na druhý chlebíček.

Suroviny:

na těsto:

  • 60 ml teplé vody
  • 180 ml teplého mléka
  • 1 velké vejce
  • 60 g změklého másla
  • 50 g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 450 g hladké mouky (přibližně)
  • 8 g sušeného droždí

na potření:

  • pár lžic mléka

na náplň:

  • 60 g másla
  • 25 g skořice
  • 100 g cukru (dala jsem o něco méně)

na polití:

  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka

Postup:

V míse smícháme vodu, mléko, vejce, máslo a droždí.
Vejce, mléko, máslo a droždíV druhé míse smícháme mouku se solí a přilijeme tekutou směs. (Můžeme ze začátku o něco ubrat na mouce, a přidat ji podle potřeby.)

Základ těstaVypracujeme hladké těsto, dáme ho do mísy lehce vymazané olejem a necháme přikryté utěrkou kynout, dokud přibližně nezdvojnásobí svůj objem.

Vypracujeme hladké těstoVykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly.

Nakynuté těstoKaždou rozválíme na placku o průměru alespoň 20 cm. Já jsem si pomohla dnem z koláčové formy (Ikea), abych je měla všechny stejné.

Příprava plátůKaždou placku pak potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí. Na ni dáme další placku a zopakujeme. A další.

Náplň z másla, cukru a skořicePoslední placku potřeme už jen máslem a rozkrájíme na osm trojúhelníků. Každý uprostřed ještě prořízneme, ale nedokrojíme do krajů.

Řezání do těstaŠpičku každého trojúhelníku zvedneme, strčíme do proříznutého místa a zespodu vytáhneme. Urovnáme na plech (já pekla v té koláčové formě). Pokud se bojíte, že by se těsto přilepilo, tak použijte pečící papír. Já si to ani neuvědomila a nedala jsem ho, a pak jsem se bála, jestli mi půjde chlebíček odlepit z formy. Naštěstí šel bez problémů.

Zamotané kousky těsta

Vnější cípy trojúhelníků spojíme k sobě. Vše potřeme mlékem a necháme 15 min odpočívat. Troubu rozehřejeme na 240°C (u mé rozhodně stačí 225°C).

Skořicový chléb před pečením

Ze zbytků těsta jsem udělala malé rolky a dala je do máslem vymazaných mističek.

Šneci ze zbytků těsta

Na 240°C pečeme 5 minut, poté teplotu stáhneme na 200°C (175) a pečeme dalších 15-20 minut.

Skořicový chléb při pečení

Upečený chlebíček necháme 5 minut odpočinout a pak ho polijeme slazeným mlékem.

Polévání chlebu slazeným kondenzovaným mlékem

A necháme vystydnout.

Skořicový chléb politý mlékem

Nezapomene i na rolky ze zbytku těsta, pokud jsme je udělali.

Skořicový šnek s polevou

 Vychladlý chlebíček už můžeme dělit na porce.

Skořicový pletený chléb

Je úžasně skořicový, máslový a tak akorát sladký (pokud výrazně neomezujete cukr a nebo ho nepotřebujete k životu extrémně moc), ale doporučila bych ho asi nejlépe na snídaně, aby se s ním tělo stihlo dobře vypořádat :)

Skořicový pletený chléb

A taky prostě vypadá zajímavě.

Skořicový pletený chléb

Nesbíhají se vám sliny?

Nutellové twisty

Původní rozpis byl na 2 kusy, já se díky přebytku slazeného mléka z prvního receptu pustila jen do poloviční dávky. Maličko jsem upravila potírací směs a použila jsem Nugetu (arašídovou) místo Nugety kvůli alergii…

Suroviny:

na jeden chlebík:

  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 menší vejce
  • 120 ml oleje
  • 120 ml vlažné vody
  • 6 g droždí
  • cca 500 g mouky (já použila asi 250 g polohrubé a 200 g hladké)
  • špetka soli

na potření:

  • pár lžic mléka
  • 1/4 lžičky instantní kávy

na náplň:

  • cca 100 g Nutelly, Nugety či podobné náplně (myslím, že jsem určitě použila víc)

Postup:

Smícháme kondenzované mléko, droždí, olej, vodu a vajíčka.

Míchání tekutých ingrediencíPo částech přidáváme mouku a zpracujeme v hladké těsto. To opět necháme kynout v olejem lehce vymazané míse.

Připravené těstoTěsto rozdělíme na 4 díly.

Rozdělíme na 4 dílyKaždou vyválíme a ořízneme, aby byly stejné.

Těsto rozválíme a okrojímeTěsto potřeme, já použila arašídovou Nugetu, takže je světlejší, než kdybych použila klasickou Nutellu.

Nugeta na těstuMimochodem, daleko lépe se roztírá, pokud ji nahřejete v mikrovlnce.

Roztírání nugetyPlacky a náplně zase vrstvíme na sebe, poslední můžeme potřít akorát máslem. Dáme je zatuhnout asi na 30 minut do lednice, těsto s nugetou se pak bude mnohem lépe krájet.

Krájí se jakoby na 16 dílů, které se ale neproříznou vnější kraj.

Rozkrojení chlebíčkuKaždý se pak zamotá a vrátí zpět na místo (dělá se to někdy trošku blbě, zdá se, že už tam pro něj není místo – je dobré zkusit zatáhnout za vnější kraj u každého dílku a tím koláč roztáhnout).

Zaplétání nugetového chlebíčkuOhřejeme mléko a dáme do něj instantní kávu.

Příprava potírací směsiZamícháme a touto směsí potřeme těsto. Necháme chlebíček 15 minut odpočívat a rozehřejeme troubu na 240°C (225).

Potírání chlebíčkuPečeme 5 minut na 240°C a poté stáhneme na 200°C (175), dopečeme 15-20 minut.

Upečený nugetový chlebíčekA můžeme nechat vychladnout.

Nugetový chlebíčekTenhle koláč není tak sladký jako skořicový. Kvůli náhradě Nutelly za Nugetu nevzniká tak velký kontrast těsta s náplní a tak jsem ho před podáváním ještě jemně pocukrovala.

Nugetový chlebíčekKterý vás láká víc?

Nugetový chlebíčekMusím se přiznat, z těchto dvou receptů mi rozhodně víc chutnal skořicový chlebíček. Byl vláčnější, náplň byla chuťově výraznější a tak nějak celkově byl prostě fantastický. Nugetový byl taky dobrý, ale když bych měla brzy některý opakovat, jdu rozhodně do skořicového.

Tahle výzva mě bavila – plněné sladké těsto v neotřelém provedení zaujme na první pohled. Na luxusní víkendovou snídani jsou tyto recepty jak stvořené. A já si asi půjdu hledat na internet další vzory… :)

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Madla 27. 02. 2014 - 10.39

No tak to je nádhera! Připomíná mi to variace na estonský kringel. A máš oba koláče nádherné, mě by se to tak krásně zaplést nepodařilo!

Reply
Meg 04. 03. 2014 - 9.48

Díky :) Určitě povedlo! a vidíš to, ten estonský kringel jsem ještě nevyzkoušela, budu to muset dohnat…

Reply
marysity 27. 02. 2014 - 12.57

to je uuuuuuuuuuchvatne, prekrasne kolace!!! …a tie chute, ja som asi cukrofil ale toto je presne to co mi ulahodi aj s poriadnou davkou kondenzovaneho mlieka. dokonalost sama! mnam, snad sa mi o tom bude aj snivat :D

Reply
Meg 04. 03. 2014 - 9.49

Díky moc :)) Probudila ses hladová? :D

Reply
Jana 27. 02. 2014 - 18.21

Hmmmm už tu slintám :) Nádhera, musím o víkendu upéct :)

Reply
Meg 04. 03. 2014 - 9.49

Doporučuju :))

Reply
Bohunka 28. 02. 2014 - 6.06

No to je přímo nádhera. Úžasné. Parádní. Nádherné. To je přímo výzva. Jdu zadělat :-)
Díky za velikou kůůůůpu inspirace a krásně nafocených návodů.

Reply
Meg 04. 03. 2014 - 9.49

Jéé, to jsem moc ráda, já děkuji! :)

Reply
vilemina 03. 03. 2014 - 22.47

No jo, na chuť to bude jako skořicové rolky, co jsem s nimi bodovala všude tuhle zimu.
http://vilemina.blog.cz/1401/kynute-testo-maslo-a-skorice-co-to-je
To je návyková kombinace! Meg, do té malé zapékačky dávám tři šnečky, vytvoří hezkou rozvilinu – mezery asi na půl cm, to dokyne.

Ale tvarově se m líbí ten druhý, tedy bych to zkombinovala. Jsou k nakousnutí.

Reply
Meg 04. 03. 2014 - 10.08

Taky mám pocit, že je to návykové :) Skořicové rolky mám za sebou s receptem od Dity P. a tohle taky nemělo chybu. Prostě dostatek másla a skořice a je to zaručeně dobré :)

Reply
Barbora 21. 05. 2014 - 18.09

Dobrý den, dnes jsem zkusila skořicový – synovi k maturitě. Bála jsem se, že bude moc sladký, ale je úžasný!!! Zítra asi udělám další:-)
Díky za spoustu inspirace.

Reply
Meg 04. 06. 2014 - 20.35

Jééé, to jsem moc ráda, díky!

Reply
Leuš 25. 06. 2014 - 21.53

Včera jsem je zkoušela a teda pěkně jsem se navztekala, když jsem se snažila prostrčit špičku tím prostředkem. Ve výsledku ale vypadají moc pěkně a chutnají :) Moc děkuji za recept!

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.40

Já moc díky! :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít