Medová hnízda

by Meg
11 komentářů
Další novinkou letošních Vánoc jsou medová hnízda – křehké těsto s medovo-ořechovou náplní, které  rozhodně ještě zopakujeme.

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 1 žloutek
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

náplň:

  • 100 g medu
  • 100 g jader vlašských ořechů (lískových ořechů, mandlí…)

Postup:

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které můžeme nechat odležet v lednici (tak hodinu). Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme váleček a nakrájíme na kolečka. Ty dáme na plech s pečícím papírem a vytlačíme do nich důlky, které naplníme směsí medu a nasekaných ořechů (já jsem použila směs vlašských ořechů a mandlí).

Pečeme zhruba při 180°C dozlatova a lehce poprášíme moučkovým cukrem. Po vychladnutí už můžeme narovnat do krabic :)

11 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

11 komentářů

lili 26. 11. 2013 - 9.52

Dobrý den, rada bych vyzkoušela recept na medova hnízda. Chci se zeptat, jak dlouho před svátky je ideální je upéct a nejsou tvrdá? Ten med v náplni…
A jinak gratuluji k povedenemu a inspirativnimu blogu :-)

Reply
Meg 09. 12. 2013 - 9.04

Ten med samozřejmě trochu zatvrdne, ale já je křoupu moc ráda :) Děkuji :)

Reply
Marketa 19. 12. 2014 - 19.05

Dobry den, do zlatova znamena cca jak dlouho? Dekuji

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.21

Dobrý den, bohužel nevím přesně, záleží na troubě – prostě dokud nezezlátnou :)

Reply
Dominima 23. 11. 2016 - 17.46

Dnes jsem pekla a cele se mi roztekly a spojily :( skoda ořechy a med miluji , v čem se stala chyba? Tekutý med nebo nevim, ale mam NiO od včelaře.

Reply
Meg 25. 11. 2016 - 15.03

Jako že se rozteklo i samotné těsto? Bylo před tím v lednici? Poměry jste dodržela přesně nebo něco přidávala?

Reply
Mirka 17. 12. 2017 - 14.27

prave jsem dopekla,vyborne, akorat je udelam priste mensi………

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.26

Díky, jsem ráda, že chutnalo :)

Reply
Adalim 09. 12. 2018 - 22.04

Milé dámy, medové koláčky vážně nesmí na Vánoce u nás chybět. A protože je peču už od pravěku, mám je opravdu dobře vychytané. Já je nedělala moc ráda, protože při děláni jamek mi vždy okraje popraskaly, tak, jako autorce receptu. Dlouho jsem premýšlela o nějaké vychytávce a byla jsem úspěšná. Při vykrajování koleček plechovým tvořítkem jsem hned udělala jamku a teprve jsem tvořítko oddělala. Teď už mívám okraje nepopraskané. Dále jsem si ušetřila práci s těstem, tak, že udělám více těsta na vanilkové rohlíčky a použiju toto i na koláčky. Jsou ještě lepší! A pro začátečnice: vyválený plát musí být dobře podsypán moukou, aby se nám při přenášení koláčků na plech neudělaly vícehrany.

Reply
Tada 17. 12. 2018 - 14.06

Prosím jaká síla má být vyváleného těsta, do něhož se pak udělá důlek?

Reply
Domi 23. 12. 2018 - 16.23

Mne sa rozialiiii ?

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc