Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- na špičku nože prášku do pečiva
- 1 žloutek
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
náplň:
- 100 g medu
- 100 g jader vlašských ořechů (lískových ořechů, mandlí…)
Postup:
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které můžeme nechat odležet v lednici (tak hodinu). Těsto rozdělíme na poloviny, z každé vyválíme váleček a nakrájíme na kolečka. Ty dáme na plech s pečícím papírem a vytlačíme do nich důlky, které naplníme směsí medu a nasekaných ořechů (já jsem použila směs vlašských ořechů a mandlí).
Pečeme zhruba při 180°C dozlatova a lehce poprášíme moučkovým cukrem. Po vychladnutí už můžeme narovnat do krabic :)
11 comments
Dobrý den, rada bych vyzkoušela recept na medova hnízda. Chci se zeptat, jak dlouho před svátky je ideální je upéct a nejsou tvrdá? Ten med v náplni…
A jinak gratuluji k povedenemu a inspirativnimu blogu :-)
Ten med samozřejmě trochu zatvrdne, ale já je křoupu moc ráda :) Děkuji :)
Dobry den, do zlatova znamena cca jak dlouho? Dekuji
Dobrý den, bohužel nevím přesně, záleží na troubě – prostě dokud nezezlátnou :)
Dnes jsem pekla a cele se mi roztekly a spojily :( skoda ořechy a med miluji , v čem se stala chyba? Tekutý med nebo nevim, ale mam NiO od včelaře.
Jako že se rozteklo i samotné těsto? Bylo před tím v lednici? Poměry jste dodržela přesně nebo něco přidávala?
prave jsem dopekla,vyborne, akorat je udelam priste mensi………
Díky, jsem ráda, že chutnalo :)
Milé dámy, medové koláčky vážně nesmí na Vánoce u nás chybět. A protože je peču už od pravěku, mám je opravdu dobře vychytané. Já je nedělala moc ráda, protože při děláni jamek mi vždy okraje popraskaly, tak, jako autorce receptu. Dlouho jsem premýšlela o nějaké vychytávce a byla jsem úspěšná. Při vykrajování koleček plechovým tvořítkem jsem hned udělala jamku a teprve jsem tvořítko oddělala. Teď už mívám okraje nepopraskané. Dále jsem si ušetřila práci s těstem, tak, že udělám více těsta na vanilkové rohlíčky a použiju toto i na koláčky. Jsou ještě lepší! A pro začátečnice: vyválený plát musí být dobře podsypán moukou, aby se nám při přenášení koláčků na plech neudělaly vícehrany.
Prosím jaká síla má být vyváleného těsta, do něhož se pak udělá důlek?
Mne sa rozialiiii ?