Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.
Suroviny:
- 2 lilky
- 1 malá cibule
- 1 větší paprika
- 3 rajčata
- 2 stroužky česneku (já to s ním nechtěla přehánět, jeden domácí mi stačil)
- kečup (nebo sladký rajčatový protlak), worcester, chilli omáčka, sůl a pepř na dochucení
- olivový olej
Postup:
Lilky jsem nakrájela na plátky, posolila a nechala vypotit od vody a případné hořkosti.
Mezitím nastal čas na veškeré krájení ostatních surovin. Cibule na co nejmenší kostičky (já vím, mami, pořád je co zlepšovat, ale stejně jsem na tom líp jak Babica), to samé paprika. Rajčata jsem pro jistotu nakrojila do kříže, přelila vařící vodou a pak oloupala a nakrájela.
Nebyla jsem si jistá, jestli jsem lilek neosolila až moc, takže jsem ho ještě opláchla pod vodou a pak osušila a nakrájela. Na olivovém oleji jsem osmahla cibulku a přidala k ní lilek.
Chvíli jsem nechala zeleninu restovat a pak přidala papriku a rajčata.
Směs jsem lehce osolila a opepřila a nechala smažit, aby změkla. Pak jsem přidala dobrý rajčatový protlak (pokud byste použili ten neoslazený, asi bude cukr potřeba, nebo tedy uvedený kečup), worcester a chili. A jeden prolisovaný stroužek česneku, všechno jsem ochutnala a doladila dle chuti.
Pak už stačilo nechat tatarák vychladnout úplně (případně nechat vychladit v lednici) a dát si ho s topinkami.
Oproti původnímu receptu jsem přidala ještě navrch nasekanou bazalku, myslím, že k létu a zelenině se docela dobře hodí.
Pokud jste zarytým přívržencem hovězího tataráku, i tak dejte tomu z lilku šanci – pokud nejste zarytý odpůrce zeleniny, tak neprohloupíte.
26 comments
Super! I když mám ráda ten masový a také třeba lososový, tenhle by mi určitě chutnal! V horkých dnech (jakých se snad zase dočkáme) je zelenina prostě lepší – s bazalkou naprosto souhlasím :-))) Nádhera…
P.
Jo jo, zelenina v lete je proste ideal, co se nemuze prejist :) A masovy tatarak, ten nikdy neopomenu :)
Dokonalý, maso v tom vůbec nechybí :)
Diky ;)
mazéc, lilkový tataráček, v nejbližší době určitě vyzkouším:) Povedený recept. Děkujeme za tvoje nápady:)
http://fitandtasty.blogspot.cz/
Ja dekuju za komentar, snad se pripadne zadari :)
Jééé to je dobrý nápad, lilky tady zrovna mám…tak uvidím zda bude polévka nebo tataráček.
Co nakonec bylo? :)
Pravda pravdúca. Tatarák z baklažánu alebo teplá baklažánová nátierka je vynikajúca. Jeden tip navyše, skús verziu bez kečupu a worchestra s oregánom, petržlenom a rajčinami + posypať Feta syrom. Dobrota.
Katka, urcite zkusim, zni to fantasticky.
Nádherné fotky a ten tvar srdíčka je kouzelný. Dneska jsem na trhu koukala na krásné lilky, ale nakonec odešla s dýní. Tak příští týden ho určitě koupím a vyzkouším. Tatarák ze svíčkové je sice jen jeden, ale když tomu budu říkat třeba “pomazánka”, myslím, že b se to doma mohlo ujmout:)
Dyne mi roste naprosto obrovska na zahonku… a dalsi se splha po jabloni :D Dobre, tak to bude pomazanka :)
Přesně na něco takového bych měla teď chuť!! Vypadá to skvěle…
A bylo to skvele, tedy aspon pro me :)
Tataráček zplozen a vzápětí zprovoděn ze světa nenasytnými hubami. Byl skvělej, dík za recept!
Ja dekuji mockrat za pozitivni ohlas :)
Tohle je přesně ten důvod, proč na tyto stránky, i jako vegetariánka, moc ráda chodím!!!! Zítra jdu dělat na oběd! :) Děkuji za skvělý tip :)
Jeee, jsem rada :) Doufam, ze bude chutnat :)
Velmi chutne jedlo, aj ked tatarak je len jeden:-) Zaradene do pravidelneho jedalnicka, skvely recept. Na upresnenie, miesto kecup som dal paradajkovy pretlak, vynechal som worchester, a aj cesnak (asi som upir, lebo na cesnak som alergicky). Zvysok som dodrzal.
Jsem rada, ze zachutnalo :) Ja se s cesnekem snazim neprehanet, aby po nem nebylo tezko, takze to vynechani docela dobre chapu :) Diky!
miluji vegetataráky… tento musím vyzkošet!
Jsem zvedava, co na nej reknes :)
Ze své zkušenosti vím, že dávat vypotit lilek je jen pověra, není hořký ani když se to předem nesolí a vypotit nenechá.To jen pro všechny, které kvaltují a na vypocení nemají čas.:-)
Jo, s mensimi lilky jsem vetsinou problem nemela, u vetsiho se mi uz ale stalo, ze nahorkly byl :) Zalezi kousek od kousku.
Lilek je božská zelenina, proto se nedivím, že se tu objevuje. Bohyně kuchyně přeci nemůže tak božskou zeleninu přehlížet :-) Jedla jsem v Itálii lilkové karamely a když jsem o loňském létu měla rodinku doma po kupě, došlo na akci “S Italem v mé kuchyni” :-) Vykouzlil mi lilkové prokládané dortíky jako předkrm. Na Italech se mi líbí, že jsou všichni rozenými znalci jídla a umí ho nejen ocenit, ale i vytvořit. V příštím životě si vezmu Itala! Nebo raději ne :-) Asi bychom si v kuchyni překáželi a vedlo by to k manželské krizi.
Ve fotoarchivu mám tolik skvělých věcí, že bych ho měla pěkně provětrat a začít zase trochu více publikovat.
Děkuji :) Budu se těšit na další recepty :) Ten život s Italem by byl asi velmi náročný :D