Polévka z pečených paprik a focaccia s tymiánem | Tefal Easy Soup

by Meg

Před časem mi do kuchyně přistál nový přístroj na otestování – Tefal Easy Soup. Jak už z názvu vypovída, je to pomocník, který má v popisu práce hlavně polévky, ale poradí si s mixováním skoro všeho druhu. (Píšu skoro, protože jsem s ním ještě nestihla vyzkoušet všechno, co mě napadlo). Má čtyři programy – krémová polévka, polévka s kousky, kompot a míchání (mixování). Musím se přiznat, že samozřejmě nejvíc využívám krémovou polévku, protože tento typ polévek prostě zbožňuju.

Přístroj se dá samozřejmě použít na všechny krémové polévky, které máte rádi – brokolicovou, dýňovou, pórkovou, … Já vám ale tentokrát spolu s Tefalem Easy Soup přináším recept na polévku z pečených paprik a k tomu na tymiánovou focacciu.

Tefal Easy Soup

Přístroj Tefal Easy Soup a knížka receptů

Přístroj má ve vrchním díle zabudované nože, které dokáží polévky rozmixovat úplně dohladka.

Tefal Easy Soup

Nejlepší na něm je to, že dovnitř vložíte všechny suroviny, pohlídáte si, aby nepřekročily maximální množství, zapnete ho a pak už si ho nevšímáte. Ke konci vaření se spustí mixovací cyklus a nakonec přístroj zapípá, že je vše hotovo. S klidem pak ale jídlo udržuje teplé asi 40 minut, takže můžete dodělat, co potřebujete a pak se pustit do jídla. A až všechnu polévku sníte, do přístroje nalijete vodu a spustíte režim čištění. Nádobu i nože pak bude stačit lehce opláchnout a vše bude čisté.

Tymiánová focaccia

Focaccia je druh italského chleba, který je často dochucován olivovým olejem a bylinkami. Bývá posypaná rozmarýnem, ale může se na ni použít v podstatě cokoliv. Já jsem tentokrát použila tymián. Kromě bylinek se také často používají i olivy, sušená nebo čerstvá rajčata, nebo také i cibule či maso. K polévce jsem se ale rozhodla podávat co nejjednodušší verzi.

Suroviny:

na těsto:

  • 200 ml vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • lžička cukru
  • 320 g hladké mouky
  • lžička soli
  • 50 g olivového oleje
  • tymiánové lístky (lžička)

na dokončení:

  • olivový olej (na vymazání formy plus potření těsta)
  • tymiánové lístky na posypání
  • hrubá sůl na posypání

Postup:

Vlažnou vodu nalijeme do mísy, přidáme cukr a rozdrobíme do ní také droždí. Rozmícháme metličkou a necháme asi pět minut v klidu – droždí se zaktivuje a začne lehce pěnit.

Droždí s vodou

Do mísy přidáme hladkou mouku, sůl, olivový olej a tymiánové lístky. Vypracujeme hladké těsto.

Přidání mouky a ostatních ingrediencí

Hladké těsto přesuneme do mísy, kterou jsme vymazali olivový olejem a těsto v ní ze všech stran oválíme, aby se olejem obalilo. Mísu přikryjeme utěrkou nebo potraivnovou fólií a necháme na teplém místě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Hladké těsto

Připraváme si plech nebo dortovou formu (ta moje měla průměr 28 cm) a těsto do ní vyklopíme. Roztáhneme ho po celé ploše a prsty do celého těsta uděláme důlky. Formu opět přikryjeme a těsto necháme další půlhodinu až hodinu kynout.

Poprvé vykynuté těsto

Až těsto opět povyroste na objemu, pokapeme ho olivovým olejem, posypeme tymiánem a hrubou solí.

Focaccia před pečením

Focacciu pečeme v troubě předehřáté na 220°C asi 25 minut (podle trouby). Necháme ji lehce zchladnout, pak ji vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Upečená focaccia

Polévka z pečených paprik

Pečené papriky mají skvělou chuť, kterou podpoří i trochu rajčat a česneku. A pokud chcete, polévka může být i pikantní, díky chilli papričkám. S nimi ale opatrně, podle vlastní snášenlivosti pálivého!

Suroviny:

  • 6 silnostěnných paprik (já měla 4 červené a 2 žluté)
  • chilli papričky dle chuti (1 do polévky pro většinu lidí bohatě stačí, spíše méně)
  • cherry rajčata (cca 250 g)
  • 3 stroužky česneku (ve slupce)
  • sůl, pepř
  • volitelně smetana ke šlehání
  • mozzarella
  • olivový olej

Postup:

Papriky omyjeme, rozkrojíme a vyndáme z nich semínka. Rajčata a chilli papričky omyjeme. Papriky, rajčata, chilli papričky i česnek ve slupce naskládáme na plech a dáme ho trouby, ve které jsme zapnuli gril (220°C).

Zelenina na plechu

Zeleninu ugrilujeme do takové podoby, kdy začnou slupky černat a oddělovat se.

Ugrilovaná zelenina

Papriky naskládáme do sáčku nebo mísy a dobře je uvážeme, aby se zapařily. Rajčata dáme do mísy (aby dobře chytala šťávu z nich) a přetáhneme fólií.

Zapaření zeleniny

Zapařenou zeleninu (asi po dvaceti minutách) zbavíme slupek.

Oloupaná paprika

Dvě půlky žluté papriky si nakrájíme na tenké nudličky, to samé se třemi až čtyřmi půlkami červené papriky, případně s kouskem chilli papričky. Dáme stranou.

Papriky na ozdobu

Zbytek paprik pokrájíme na větší kusy a dáme je do přístroje Easy Soup. To samé s chilli papričkou (ale dbejte na vlastní zkušenosti s chilli papričkami!).

Nakrájené papriky a chilli

K paprikám přidáme i rajčata – jednoduše je vymáčkeme ze slupky.

Přidání rajčat

Do přístroje přidáme šťávu z rajčat z misky, ze slupky vymáčknuté stroužky česneku a vše zalijeme vodou po rysku MAX. Lehce osolíme a opepříme a Easy Soup uzavřeme.

Zalití paprik vodou

Na přístroji zmáčkneme tlačítko “creamed soup”, čili krémová polévka a můžeme si ho necelou půlhodinku nevšímat :)

Navolení programu

Do misky k nakrájeným paprikám přidáme trochu olivového oleje a lehce je osolíme a opepříme. Natrháme k nim mozzarellu.

Přidání mozarelly

Jakmile přístroj zapípá, že má hotovo, můžeme se na polévku podívat a ochutnat ji.

Rozmixovaná polévka

Dosolíme a opepříme podle chuti, můžeme také přidat sladkou smetanu (zmírní i případnou pálivost polévky). Na přístroji pak můžeme zapnout program “blend, už jen na promíchání polévky.

Přidání smetanyFocacciu rozkrájíme.

Focaccia s tymiánem

Do talíře nalijeme polévku a přidáme do ní směs paprik a mozarelly. Podáváme s tymiánovou focacciou.

Polévka z pečených paprik a tymiánová focaccia

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc