Měkké přílohové houstičky vhodné nejen k trhanému masu

by Meg
0 komentář

Někdy se mi nechce dělat klasické hamburgerové bulky a radši peču tyhle menší houstičky. Podobají se chuťově našim vdolkům, které pečeme ve východních Čechách k hustým polévkám. Jsou mírně nasládlé, dobře drží tvar a nerozmáčí se tak snadno, i když do nich dáte šťavnaté trhané maso.

Peču je tak trochu jako buchty, aby se dotýkaly, když nakynou. Díky tomu jsou ještě trochu měkčí, než když se pečou dál od sebe. Díky potření vajíčkem získají krásnou zlatavou barvu, ale klidně je můžete potřít třeba i rozpuštěným máslem nebo mlékem, co se vám zrovna bude hodit.

Když je uděláte po 50 gramech, velikost bude akorát na menší burgery (slidery). Někdo sní na jídlo dva takové, někdo čtyři. Ale s klidem je můžete použít i na zakousnutí k polévce, chilli con carne, nebo si je namazat marmeládou. Jsou vážně dost univerzální :)

Měkké přílohové houstičky

Počet kusů

18

ks
Příprava

30

minutes
Pečení

40

minutes
Kynutí

90

minut
Celkový čas

2

hours 

40

minutes

Suroviny

  • 250 ml mléka

  • 50 g krupicového cukru

  • 20 g čerstvého droždí

  • 500 – 550 g hladké mouky

  • 3 vejce (2 do těsta, 1 na potírání)

  • 60 g změklého másla

  • 10 g soli

  • sezamové semínko, mák či hrubá sůl na posyp

Postup

  • Do mísy nalijte 250 ml vlažného mléka, přidejte k němu 10 g krupicového cukru, 20 g čerstvého droždí a 100 g hladké mouky.Základ kvásku
  • Vše dobře rozmíchejte a nechte cca 15 min vzejít v míse, až se začne kvásek zvedat.Kvásek
  • Přidejte 400 g hladké mouky, dvě vejce, 40 g krupicového cukru a 10 g soli.Suroviny na těsto
  • Začněte vypracovávat těsto, jakmile se vše propojí, přidejte 60 g změklého másla. Vypracujte hladké těsto, pokud je potřeba, přidejte trochu mouky.Přidání másla
  • Těsto v míse přikryjte a nechte cca hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.Vypracované těsto
  • Nakynuté těsto rozdělte podle potřeby. Já si většinou vážím kousky po cca 50 g gramech, je jich potom většinou 18 až 20.Vykynuté těsto
  • Každý kousek v ruce sbalte tak, abyste ho na povrchu napnuli a těsto dole dobře zmáčkněte k sobě, případně ho poválejte v dlaních nebo na lince, abyste ho vytvarovali dokulata.
    Obdélníkovou formu dobře vymažte máslem nebo vystříkejte sprejem s olejem na pečení a vytvarované bochánky těsta do ní naskládejte. Já většinou skládám 3×5 padesátigramových kousků do formy o rozměrech 35 x 45 cm. Zbylé kousky (většinou až tři až pět) naskládám do malé zapékací misky, kterou peču zároveň s touhle větší formou.
    Bochánky před kynutím
  • Bochánky nechte ještě cca 30 minut nakynout, pak si rozšlehejte vajíčko se lžící vody a potřete je s ním.Nakynuté bochánky
  • Podle toho, k čemu pak budete houstičky používat, je posypte. Můžete je nechat i jen tak potřené, nebo přidejte (černé) sezamové semínko, mák, nebo třeba sůl.Nakynuté bochánky
  • Pečte při 200°C cca 15 minut – podle vaší trouby – dozlatova.Upečené houstičky

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc