Máte taky tak rádi focacciu? Je neuvěřitelně všestranná, můžete ji využít jako přílohu, hlavní jídlo i jen tak na uzobávání. Dá se péct jen samotná, s olivovým olejem a solí, nebo obložená olivami, sušenými rajčaty nebo bylinkami. Nebo vším najednou. A třeba taky plná zeleniny. Pak může být i zajímavou ozdobou vašeho stolu, a je jen na vás, jak si s ní vyhrajete.
Pokud se rozhodnete ji upéct, nikdy prosím nešetřete na dvou věcech: času a olivovém oleji. Správná focaccia se vám povede, pokud jí dopřejete dlouhé dvojí kynutí a dostatek dobrého olivového oleje. Ten jí dodá ideální chuť i křupavý povrch.
Jak na (nejen) květinovou/zahrádkovou focacciu
Course: Pečivo, Přílohy8
– 12 porcí30
minutes25
minutes3
hours3
hours55
minutesSuroviny
- Na těsto:
350 g vody
10 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky (případně napůl s pizza moukou)
50 g olivového oleje
10 g soli
- Na dokončení:
olivový olej na vymazání formy a polití těsta
ideálně vločková sůl na posypání
zelenina a bylinky podle chuti – jarní cibulka, chřest, rajčata, papriky, cibule, olivy, česnek, rozmarýn, tymián, petržel, bazalka, pažitka…
Postup
- Vodu dejte do mísy, přidejte cukr, rozdrobte droždí a přidejte 150 g mouky.
- Rozmíchejte do hladké řídké kašičky a nechte tento kvásek vzejít – cca 15 minut.
- Pak přidejte zbytek mouky, sůl a olivový olej a jen krátce vypracujte lepivé těsto, aby nikde nebyla suchá mouka.
- Těsto přesuňte do mísy vymazané olivovým olejem a zakryjte.
- Nechte ho hodinu až dvě kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. (Anebo ho klidně nechte kynout přes noc v lednici.)
- Pečící formu (cca 25×35 cm) vymažte olejem a těsto do ní vyklopte, prsty roztáhněte po celé ploše. Formu přetáhněte fólií a zase nechte těsto hodinu až dvě nakynout.
- Mezitím si nachystejte zeleninu a bylinky na ozdobu.
- Po vykynutí těsta ve formě si prsty potřete olejem a udělejte do těsta spoustu důlků. Je to lehce terapeutický zážitek :)).
- Nakonec těsto ještě polijte alespoň dvěma lžícemi olivového oleje a lehce posypte vločkovou solí.
- Ozdobte zeleninou a bylinkami dle chuti a pečte na 200°C (horkovzduch) – 220°C 20 – 25 minut dozlatova. Po upečení ještě ideálně znovu pokapejte olivovým olejem.
- Focacciu můžete využít jako skvělou přílohu k salátům, polévkám nebo třeba jako pečivo na obložené sendviče. Báječně také doplní různá sýrová prkénka a obložené mísy.