Jak na (nejen) květinovou/zahrádkovou focacciu

by Meg

Máte taky tak rádi focacciu? Je neuvěřitelně všestranná, můžete ji využít jako přílohu, hlavní jídlo i jen tak na uzobávání. Dá se péct jen samotná, s olivovým olejem a solí, nebo obložená olivami, sušenými rajčaty nebo bylinkami. Nebo vším najednou. A třeba taky plná zeleniny. Pak může být i zajímavou ozdobou vašeho stolu, a je jen na vás, jak si s ní vyhrajete.

Pokud se rozhodnete ji upéct, nikdy prosím nešetřete na dvou věcech: času a olivovém oleji. Správná focaccia se vám povede, pokud jí dopřejete dlouhé dvojí kynutí a dostatek dobrého olivového oleje. Ten jí dodá ideální chuť i křupavý povrch.

Jak na (nejen) květinovou/zahrádkovou focacciu

Course: Pečivo, Přílohy
Počet porcí

8

– 12 porcí
Příprava

30

minut
Pečení

25

minut
Kynutí

3

hodiny 
Total time

3

hodiny 

55

minut

Suroviny

  • Na těsto:
  • 350 g vody

  • 10 g krupicového cukru

  • 15 g čerstvého droždí

  • 500 g hladké mouky (případně napůl s pizza moukou)

  • 50 g olivového oleje

  • 10 g soli

  • Na dokončení:
  • olivový olej na vymazání formy a polití těsta

  • ideálně vločková sůl na posypání

  • zelenina a bylinky podle chuti – jarní cibulka, chřest, rajčata, papriky, cibule, olivy, česnek, rozmarýn, tymián, petržel, bazalka, pažitka…

Postup

  • Vodu dejte do mísy, přidejte cukr, rozdrobte droždí a přidejte 150 g mouky.Základ kvásku
  • Rozmíchejte do hladké řídké kašičky a nechte tento kvásek vzejít – cca 15 minut.
    Vykynutý kvásek
  • Pak přidejte zbytek mouky, sůl a olivový olej a jen krátce vypracujte lepivé těsto, aby nikde nebyla suchá mouka.Další suroviny na těsto
  • Těsto přesuňte do mísy vymazané olivovým olejem a zakryjte.
    Zadělané měkké těsto
  • Nechte ho hodinu až dvě kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. (Anebo ho klidně nechte kynout přes noc v lednici.)
    Vykynuté těsto
  • Pečící formu (cca 25×35 cm) vymažte olejem a těsto do ní vyklopte, prsty roztáhněte po celé ploše. Formu přetáhněte fólií a zase nechte těsto hodinu až dvě nakynout.
    Těsto ve formě
  • Mezitím si nachystejte zeleninu a bylinky na ozdobu.Nakrájené suroviny
  • Po vykynutí těsta ve formě si prsty potřete olejem a udělejte do těsta spoustu důlků. Je to lehce terapeutický zážitek :)).Vykynuté těsto ve formě
  • Nakonec těsto ještě polijte alespoň dvěma lžícemi olivového oleje a lehce posypte vločkovou solí.Vykynutá foccaccia s důlky před pečením
  • Ozdobte zeleninou a bylinkami dle chuti a pečte na 200°C (horkovzduch) – 220°C 20 – 25 minut dozlatova. Po upečení ještě ideálně znovu pokapejte olivovým olejem.Ozdobená focaccia před pečením
  • Focacciu můžete využít jako skvělou přílohu k salátům, polévkám nebo třeba jako pečivo na obložené sendviče. Báječně také doplní různá sýrová prkénka a obložené mísy.Květinová focaccia

Mohlo by se vám líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc