Máte rádi klasické české chlebíčky? Jestli ano, tak se vám možná bude hodit tenhle recept na máslovou veku. Možná, že je u vás v obchodě mívají často vyprodané, anebo si prostě radši pečete vlastní pečivo. V každém případě vám tahle skvělá veka může přijít vhod.
Mně tahle domácí verze chutná daleko víc, než ta z obchodu, navíc zase tolik práce to taky není. A ta chuť mi za to rozhodně stojí. Když už se dělám s domácí pomazánkou, tak ať ji můžu namazat na výbornou veku.
Máslová chlebíčková veka
Course: Party, Pečivo2
veky30
minutes30
minutes1
hour30
minutes2
hours30
minutesSuroviny
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
140 g vody
140 g (plnotučného) mléka
lžička krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
80 g másla
10 g soli
1 vejce – na potření
Postup
- Do mísy, kde chcete zadělávat těsto, dejte suroviny na kvásek: 140 g vlažné vody, lžičku krupicového cukru, 100 g hladké mouky a rozdrobte 20 g čerstvého droždí.
- Metličkou směs rozmíchejte do hladkého těstíčka.
- A nechte cca 15-20 minut vzejít (nakynout) kvásek.
- K němu přidejte zbylých 150 g hladké mouky, 250 g mouky polohrubé, 140 g vlažného mléka, 80 g změklého másla a 10 g soli.
- Vypracujte hladké těsto, které přikryjte, aby neosychalo, a nechte minimálně hodinu kynout.
- Těsto by mělo alespoň zdvojnásobit svůj objem. Rozdělte ho napůl (nejlépe s pomocí váhy).
- Každou půlku pak rukou lehce roztáhněte na ploše do obdélníku. Vezměte horní část těsta a přehněte ji téměř do poloviny. Pak vezměte spodní část těsta a přehněte ji směrem nahoru.
- Vezměte levý a pravý kraj a lehce je založte (jako na obrázku).
- Pak těsto od spodu oběma rukama zarolujte, snažte se ho poměrně utahovat, aby dobře drželo a veka pak měla pěknou střídku.
- Spoje těsta seštípněte po celé délce k sobě, veku přetočte spojem dolů a ještě ji poválejte, abyste ji vytvarovali.
- Veky dejte na plech s pečícím papírem nebo podložkou, zakryjte a nechte cca 30 minut dokynout.
- Troubu rozpalte na 180 °C (170 °C horkovzduch). Veky před pečením potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte je při 170-180 °C 30-35 minut, dozlatova.
- Nechte je vychladnout, ideálně na mřížce, a pak už krájejte dle potřeby.