Máslová chlebíčková veka

by Meg

Máte rádi klasické české chlebíčky? Jestli ano, tak se vám možná bude hodit tenhle recept na máslovou veku. Možná, že je u vás v obchodě mívají často vyprodané, anebo si prostě radši pečete vlastní pečivo. V každém případě vám tahle skvělá veka může přijít vhod.

Mně tahle domácí verze chutná daleko víc, než ta z obchodu, navíc zase tolik práce to taky není. A ta chuť mi za to rozhodně stojí. Když už se dělám s domácí pomazánkou, tak ať ji můžu namazat na výbornou veku.

Máslová chlebíčková veka

Course: Party, Pečivo
Množství

2

veky
Příprava

30

minutes
Pečení

30

minutes
Kynutí

1

hour 

30

minutes
Celkový čas

2

hours 

30

minutes

Suroviny

  • 250 g hladké mouky

  • 250 g polohrubé mouky

  • 140 g vody

  • 140 g (plnotučného) mléka

  • lžička krupicového cukru

  • 20 g čerstvého droždí

  • 80 g másla

  • 10 g soli

  • 1 vejce – na potření

Postup

  • Do mísy, kde chcete zadělávat těsto, dejte suroviny na kvásek: 140 g vlažné vody, lžičku krupicového cukru, 100 g hladké mouky a rozdrobte 20 g čerstvého droždí.Suroviny na kvásek
  • Metličkou směs rozmíchejte do hladkého těstíčka.Hladká směs na kvásek
  • A nechte cca 15-20 minut vzejít (nakynout) kvásek.Vzešlý kvásek
  • K němu přidejte zbylých 150 g hladké mouky, 250 g mouky polohrubé, 140 g vlažného mléka, 80 g změklého másla a 10 g soli.Suroviny na veky
  • Vypracujte hladké těsto, které přikryjte, aby neosychalo, a nechte minimálně hodinu kynout.Uhnětené těsto
  • Těsto by mělo alespoň zdvojnásobit svůj objem. Rozdělte ho napůl (nejlépe s pomocí váhy).Vykynuté těsto
  • Každou půlku pak rukou lehce roztáhněte na ploše do obdélníku. Vezměte horní část těsta a přehněte ji téměř do poloviny. Pak vezměte spodní část těsta a přehněte ji směrem nahoru.Tvarování veky 1
  • Vezměte levý a pravý kraj a lehce je založte (jako na obrázku).Tvarování veky 2
  • Pak těsto od spodu oběma rukama zarolujte, snažte se ho poměrně utahovat, aby dobře drželo a veka pak měla pěknou střídku.Tvarování veky 3
  • Spoje těsta seštípněte po celé délce k sobě, veku přetočte spojem dolů a ještě ji poválejte, abyste ji vytvarovali.Tvarování veky 4
  • Veky dejte na plech s pečícím papírem nebo podložkou, zakryjte a nechte cca 30 minut dokynout.Veky na plechu před kynutím
  • Troubu rozpalte na 180 °C (170 °C horkovzduch). Veky před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Vykynuté veky
  • Pečte je při 170-180 °C 30-35 minut, dozlatova.Upečené veky
  • Nechte je vychladnout, ideálně na mřížce, a pak už krájejte dle potřeby. Máslová chlebíčková veka

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc