Rillettes

by Meg
17 komentářů

Tak. Máme po Vánocích – můžeme tedy začít cvičit, jíst dietně, a tak dále pokračovat v různých předsevzetích… Nicméně je zima, větrno, zkrátka takové fuj počasí a to se do čerstvého zeleninového salátu někdy těžko přesvědčuje (i když upřímně já si vezmu hůlky a můžu ho tak dlabat kdykoliv). Do takového počasí je ideální pustit se do něčeho výživného, masového – třeba do rillettes.

Pokud je neznáte, tak tahle masová francouzská specialita se taky někdy nazývá francouzské škvarky a zjednodušeně jde o maso, rozdušené do měkka v sádle. V čisté verzi jen se solí a pepřem, já občas přidávám i cibuli a bílé víno. Pro prvotní recept se určitě podívejte na stránky autorek nejen úžasné Olivové kuchařky: http://olivovakucharka.webgarden.cz/maso/rillettes-de-connerre-rijet-d.html anebo do kuchařky Dity P.

Suroviny:

  • 1 kg vepřového sádla
  • 2 kg vepřového masa – nejlépe mix, např. masitý bůček, krkovice, plecko
  • 750 ml vody
  • 30 g hrubé mořské soli ( = 15 g/1 kg masa)
  • čerstvě mletý pepř
  • popřípadě 1 cibule nakrájená najemno, sklenka bílého vína

Postup:

Sádlo nakrájíme na kostky cca 3×3 cm. Na mírném plameni postupně rozpouštíme. Pro tyto účely se nejlépe hodí silnostěnný hrnec.

Občas zamícháme.

A necháme zezlátnout.

Mezitím nakrájíme i maso na kostky a po částech přidáme k sádlu za stálého míchání.

Zalijeme vodou a necháme na středním plameni asi hodinku probublávat. Poté zmírníme plamen, přikryjeme poklicí a necháme bublat asi tři hodiny. Poté přidáme sůl a případnou kůži nebo kosti, což přidá chuť.

Já v téhle chvíli přidávám i cibuli a víno a čerstvě mletý pepř. Směs dobře promícháme a necháme bublat další tři hodinky. Vyndáme případné kosti a kůži.

V tuhle chvíli hrnec odstraníme z tepla a připravíme si nádoby, do kterých rillettes nandáme. Můžeme je vypláchnout horkou vodou a vysušit, aby nám v nich rillettes dlouho vydržely. Z hrnce sebereme tuk (nebo většinu přecedíme) a masu ještě můžeme trochu pomoct se rozmělnit. Nandáme ho do misek a necháme chvíli odstát.

Poté je zalijeme částí sebraného tuku a necháme vychladnout, dáme do lednice. Pak už si je můžeme vychutnat na plátku oblíbeného pečiva, čerstvého či opečeného.

Rillettes jsou jednoduché na přípravu, ale náročné na čas. Pokud děláte menší množství (i tohle se dá), tak se pomocí vyšších teplot dá celá příprava stáhnout na cca tři hodiny. Ale rozhodně platí, že čím víc času jim věnujete, tím lepší chutí se vám odmění.

17 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

17 komentářů

Le missing ingredient 07. 01. 2013 - 1.00

Rillettes které já znám, jsou nakonci pořádně opečené, takže jsou v puse křupavé.

Reply
Dagmar D 07. 01. 2013 - 19.01

Opečené exempláře by měly býti spíše Rillons.

Reply
Madla 07. 01. 2013 - 8.54

Úplně mi mluvíš z duše, Meg! Jak je zima, baštím tak akorát saláty z mrkve, celeru, pečené červené řepy, kyselého zelí. A k tomu přikusovat dobrý chleba s rilletttes a byla bych v nebi. Ještě jsem tuhle dobrotu nepřipravovala, ale musím to napravit, je to nádherné zimní jídlo!
A skvěle by se hodilo jako jedlý dárek :-)

Reply
Meg 09. 01. 2013 - 12.27

Přesně, darovat s bochníkem chleba je úplně skvělá věc! :)

Reply
Jenda 07. 01. 2013 - 15.01

Tohle mi nedělej, mám poslintanou klávesnicy :-D musim se do nich taky někdy pustit…

Reply
Meg 09. 01. 2013 - 12.28

Tak se do nich pusť ;)

Reply
Michaela 07. 01. 2013 - 17.19

Keby fungoval vynalez od Willy Wonka, tak by som sa teraz mohla za tym len naciahnut. Skoda, ze sa to neda.

Reply
Meg 09. 01. 2013 - 12.28

Kéž by :))

Reply
Dagmar D 07. 01. 2013 - 19.03

Merci za vyzkoušení receptu. Rillettes vypadají krásně. Naštěstí jsem momentálně v kraji Rillettes, tudíž jsou na stole denně ;-)
Jen tak dál!

Reply
vilemina 07. 01. 2013 - 23.07

A jí je pořád ještě nezkusila, i když je od tebe znám již dlouho. No, už jsem “vyměkla” a příprava by mi nepřišla už tak časově náročná.

Meg, vypadá to krásně – jistě chutnaly!

Reply
Meg 09. 01. 2013 - 12.30

To závidím! U nás samozřejmě už nejsou, ale byly vynikající. Děkuju moc!

Reply
Papaja 09. 01. 2013 - 9.18

Nádhera! K zimě (i když se zatím moc nepředvedla) prostě rillettes patří, o tom žádná :D V prosinci jsme vytáhli z mrazáku poslední krabičku, takže nadešel čas další přípravy. Sobota je na takové bublání naprosto ideální a Tvůj článek mne opět popostrčil, abych už konečně šla vařit :D Dle mého názoru: Připravovat rillettes v menším množství je “zbytečná práce” :D)))
Měj se krásně a hodně zdraví a štěstí v novém roce.
P.

Reply
Meg 09. 01. 2013 - 12.46

Ano, je to skoro “zbytečná práce” :D Děkuju a přeji též vše nej do nového roku!

Reply
Marcel 09. 01. 2013 - 22.38

Vařím pravidelně dle receptu z uvedeného odkazu. Neskutečně dobré zimní jídlo. Nedávejte nikomu ochutnat, jinak se uvaříte k smrti :o))). S pozdravem a přáním skvělých receptů v třináctém to roce. Marcel

Reply
Meg 10. 01. 2013 - 9.20

Nedávat nikomu ochutnat – ale jak už bylo zmíněno, je to skvělý dárek! :) Díky, přeji vše nej do nového roku :)

Reply
Kateřina 09. 12. 2013 - 11.22

Můžu se zeptat jaké je výsledné množství rilletu podle tohoto uvedeného receptu? Kolik misek například? Dělala jsem ho už jednou ze zkušebního 1kg masa, teď mám v plánu navařit toho trochu víc pro kamarády k Vánocům tak ať to nevařím nadvakrát..

Reply
Meg 11. 12. 2013 - 20.02

Popravdě si myslím, že jsem měla asi dvě zavařovací sklenice a nějaké dvě malé mističky na soufflé… ale nejsem si tím jista.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc