Ještě než nám skončí léto, tak bych si tu chtěla sepsat jeden z pro mě nejrychlejších a nejchutnějších letních receptů. Miluju cizrnu a luštěniny vůbec, takže je jasné, že se mi nemůže vyhnout pochoutka zvaná hummus. Jeho variant může být více, ale prozatím vám prozradím tu svou nejčastější…
Suroviny
- cca půl konzervy cizrny (lžíci nechám stranou)
- asi dvě lžíce vody z konzervy
- dvě lžičky tahini pasty
- lžíce olivového oleje
- špetka římského kmínu
- špetka muškátového oříšku
- citrónová šťáva, sůl, pepř dle chuti
- na závěr: hladkolistá petržel, olivový olej, případně mleté chilli
- zelenina, případně arabský chléb k podávání
Postup:
Nemůže být jednodušší – cizrnu, vodu z konzervy, tahini pastu, lžíci olivového oleje, římský kmín, muškátový oříšek, citronovou šťávu, sůl a pepř společně promixujeme dohladka.
Dochutíme dle potřeby (pokud by byla směs příliš hustá, přidáme trochu vody).
Zakápneme olejem, a pokud chceme trošku pikantnější chuť, posypeme špetkou mletého chilli. Posypeme zbytkem cizrny a přidáme hladkolistou petrželku.
Nakrájíme zeleninu – okurku, papriky, mrkev, cibulku, rajčata… A také si můžeme přidat třeba opečený arabský chléb.
Podáváme ;)
16 comments
Dělám taky často, nemůžu než potvrdit: rychlé, snadné a tuze dobré :-)
Jojo, tuze :)
Jé, díky za připomenutí, hummus jsem už fakt dlouho nedělala. Takže až seženu tahini, tak jdu do něj!
Jojo, já mám ještě většinu sklenky s tahini v lednici, můžou se doma těšit… :D
Nejlepší rychlá večeře… Mě teď uchvátila variace se sušenejma rajčatama, stačí přidad do mixéru 4-5 kousků a je to uplná bomba!
Jojo, představ si, že tu už mám taky nafocenou, jen jsem nestíhala :D
mně hummus chutná moc! Jen jsem ho měla hodně hustý. Tvůj vypadá krásně
Díky :))
Opravdu zkus přidat sušená rajčata, je to prima variace :)
Jojo, dělávám ho s nima taky :D postupem času sem přistane snad taky :))
Hummus je skvělá věc. Tenhle cuketový jsem objevila tohle léto:
http://zezahradydokuchyne.blogspot.co.at/search/label/cuketa#!/2013/06/mama-ganoujcuketa-trochu-jinak.html
Doporučuji vyzkoušet, zvlášť pokud člověk už neví, co s cuketou.
Tvé fotky jsou krásné!
nika
Děkuju :) Mrknu doma, jestli je ještě cuketa, tohle vypadá fantasticky, přesně dle mého gusta! :)
fotky vyzeraju uzasne, ale hummus bez cesnaku? to si fakt neviem predstavit…
Děláváme několik variant, a ne vždy je tam česnek – někomu prostě dělá zle, a to je pak těžké pořízení… Podle mě je horší varianta nepřidání citronu, to se pak nedá jíst :)
Na hummus jsem se chystala už dlouho. Tvoje super fotky mě donutily se do něj konečně pustit a byl výborný.
Tak to jsem fakt moc ráda :) Díky!