Říjnová výzva Odvážných kuchařů byla tentokrát zadána nejednoznačně. Stejně jako nedávno u pekařů si každý mohl vybrat nějakou minulou výzvu, kterou například nesplnil, nebo vznikla ještě před jeho nástupem do tohoto společenství. Takže jsem propátrala již proběhlé výzvy a vybrala tu, která mě nejvíce zaujala : Char Siu Bao.
Grilované vepřové maso po čínském způsobu (kantonském), poté ještě dochucené, rozkrájené do náplně, zabalené do nasládlých bochánků…
Char Siu
Recepty na marinádu byly poskytnuty dva. Přišlo mi zbytečné dávat do ní barvivo a tak jsem recepty zkombinovala následujícím způsobem.
Suroviny:
- vepřová panenka (nebo váleček z kýty) cca 700-800 g
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička sezamového oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce tmavé sojové omáčky
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
- 1 lžička koření pěti vůní
- a pokud máte, tak 1 lžíce shaoxing cooking wine
Postup:
Z vepřového masa odstraníme všechen přebytečný tuk a rozkrojíme ho napůl a podélně (čím více menších kousků, tím větší chuť). Suroviny na marinádu smícháme a maso jí obalíme, vložíme do mísy.
Maso necháme naložené minimálně 4 hodiny, ale nejlépe přes noc.
Rozehřejeme si gril v troubě a grilujeme cca 15-20 minut. (Tohle je jen přibližný čas, dbejte zkušeností s vlastní troubou a velikostí masa.)
Během grilování můžeme maso potírat zbytkem marinády.
A nějak takto vypadá hotové maso, které necháme vychladnout.
Char Siu Bao (bochánky s grilovaným vepřovým masem)
I když je sice grilované vepřové výborné samo o sobě, můžeme z něj připravit náplň do pečiva.
Na těsto:
- 1 sáček sušeného droždí
- 1/4 hrnku (55 g ) cukru
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 2 hrnky (280 g) hladké mouky
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
Postup:
Cukr rozmícháme ve vodě, až se rozpustí, přisypeme droždí.
Po deseti minutách bude směs v misce napěněná, takže ji budeme moci přidat k mouce, vejci, oleji a soli.
Vypracujeme hladké těsto, které vložíme do mísy lehce vytřené olejem. Přikryjeme ji utěrkou a necháme 1-2 hodiny kynout.
Na náplň:
- 350 g char siu (menší kostičky)
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce tmavé sojové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 60 ml kuřecího vývaru (nebo vody)
- 1 lžička škrobu
- 1/2 lžíce rostlinného oleje
Postup:
V pánvi si rozehřejeme olej a přidáme do něj nakrájené maso.
Zamícháme a přidáme k němu jarní ciulku nakrájenou na plátky.
Smažíme asi jednu minutu a pak přidáme hoisin, sojovou omáčku a sezamový olej. Restujeme asi minutu.
Škrob rozmícháme ve vývaru nebo vodě a přilijeme do pánve. Dobře promícháme a smažíme 1-2 minuty, až směs zhoustne.
Maso přendáme do misky a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto trochu prohněteme a rozdělíme na 12 kousků.
Z každého vytvarujeme kuličku, kterou zploštíme v ruce nebo za pomoci válečku. Nejlépe, aby bylo těsto ve středu mírně tlustší a bochánky pak zvrchu nepraskaly.
Na každý kousek pak dáme lžíci náplně a dobře zabalíme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů.
Pokud chceme mít housky krásně lesklé, potřeme je vajíčkem, jinak stačí mlékem. A pokud chceme, posypeme je sezamem.
Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut, dozlatova.
Můžeme je nechat lezce zchladnout a pustit se do nich.
Ale na druhý den jsou ještě možná lepší.
Lehce nasládlé těsto připomínající hamburgerové housky, zajímavě kořeněná náplň… A až se bude grilovat, takhle ochucené plátky krkovičky budou rozhodně stát za to :)
11 comments
To vypadá fakt super, další recept na to do list.
Your pork buns look fabulous! Great job.
Thank you! :)
Ty bochánky jsem měla v Londýně v chinatownu, ale nikdy by mě nenapadlo to péct doma :D každopádně to asi vyzkouším, vypadají skvěle :)
Tak dej vědět, jestli se povedou a budou chutnat aspoň z půlky tak dobře :)
That pork looks so good. Bet it tasted amazing.
It did! Thank you :)
ty bochánky jsou skvělé!:) a moc se mi líbí tvé “seznámení” na blogerce roku!
Jé, díky! :)
G’day! Needs no translation here, true!
Your recipe and photo sounds and looks delicious too!
Cheers! Joanne
Viewed as part of The Daring Kitchen Oct Challenge
Thank you very much! :)