Ratatouille s vepřovou kotletkou

by Meg

Když za okny v posledních dnech vysvitlo sluníčko, dostala jsem chuť konečně vyzkoušet francouzsky laděný oběd – s ratatouille. I když jsou po zimě mé zásoby bylinek velmi skromné a leccos bude třeba na záhonku doplnit, nenechala jsem se odradit a doplnila stav bylinkami alespoň sušenými. Z nákupu jsem si přinesla pěkný lilek a malé cuketky i papriky.

Zeleninu doplnila vepřová kotleta a bagety. Chtěla jsem původně koupit bagetu již upečenou, ale zásoby supermarketu v tomto ohledu byly nedostatečné. Všude na nás zíraly jen prázdné koše bez pečiva, takže jsem byla ráda, když jsem objevila bagety určené k dopékání. Byly hotové za chvíli a navíc se k obědu podávaly horké a křupavé, jedna báseň na vytření talíře od šťávy ze zeleniny a masa.

Protože jsem ratatouille dělala poprvé, zabrousila jsem pro krásnou inspiraci k Mlsné kočceŠárce. Výsledný recept byl momentální inspirací a kombinací dostupných surovin.

Suroviny:

  • cibule
  • různobarevné papriky
  • lilek
  • malé cuketky
  • česnek
  • rajčata, popřípadě konzerva loupaných rajčat
  • tymián, rozmarýn, oregano, bazalka (v ideálním případě čerstvé, jinak sušené)
  • olivový olej, sůl, pepř
  • vepřová kotleta
  • pečivo dle chuti

Postup:

Nejprve jsem si připravila maso – kotletu jsem omyla, osušila a nakrájela na jednotlivé plátky. Na tučnější straně jsem je vždy třikrát malinko nařízla, aby se moc nekroutily. Potřela jsem je z obou stran olivovým olejem, posypala hrubou mořskou solí a okořenila čerstvě mletým pepřem. Takto jsem maso nechala odležet.

Připravila jsem si veškerou zeleninu. Na obrázku je i s koupenými bagetami k dopékání.

Lilek jsem omyla, nakrájela na plátky a osolila, aby se vypotil.

Rozpálila jsem čtvercovou litinovou pánev, lehce jsem ji potřela olivovým olejem a maso na ní ogrilovala rychle z obou stran.

Poté jsem ho přesunula do zapékací misky, se slabým plátkem másla a kapkou vody. Misku jsem přikryla alobalem a dala do trouby, kde se při 150-175°C dopeklo do měkka.

A už k přípravě samotného ratatouille. Na rozpáleném olivovém oleji jsem rychle opekla na větší kousky nakrájenou cibuli(klínky), po chvíli přihodila pokrájené papriky. Chvíli jsem je osmažila, aby měly větší šanci změknout, pak jsem přidala půlkolečka cuket a nakrájený, osušený lilek. Do hrnce také putovala konzerva loupaných rajčat, protože jsem neměla dost rajčat čerstvých. Přidala jsem (čerstvé i sušené, kvůli pomalému se vzpamatování bylinek po zimě) tymián, rozmarýn, trochu oregána a bazalky. Ještě jsem nožem rozdrtila jeden stroužek česneku a posekala ho na drobné kousky, přidala ho ke směsi se solí a čerstvě mletým pepřem.

Zeleninu jsem nechala dusit v hrnci, než se odpařila většina tekutiny. Podle chuti k ní můžete přidat i trochu zeleninového vývaru (nebo zeleninového bujónu). Nakonec jsem přidala těch pár čerstvých pokrájených rajčat, které jsem měla k dispozici. Pak už jen stačilo počkat, než se veškeré chutě prolnuly a zelenina byla krásně měkká.

Do trouby jsem dala upéct bagety. Tyto se pekly 10 minut při 200°C.

Maso jsem vytáhla z trouby a přidala k němu na talíř kopeček krásně voňavé zeleniny. Na mase se krásně rozpuštělo bylinkové máslo.

S čerstvou křupavou bagetou se jednalo o nádherný, letně a francouzsky laděný oběd.

 

You may also like

17 comments

HaF 10. 05. 2011 - 20.30

To voní až k nám! Křupavá bagetka, grilované maso a skvělá zelenina – co víc si přát naservírot k jídlu!

Reply
Meg 27. 05. 2011 - 22.47

Díky, po dnešním celodenním pečení sladkého bych si dala hned zase :))

Reply
Papaja 12. 05. 2011 - 19.42

Krásný fotopostup nás dovedl k úplně nejkrásnější fotce! Ratatouille je úžasné jídlo, na které dostanu chuť pokaždé, když vidím krásné lilky s lesklým kabátkem nebo mladé cuketky. Společně s čerstvou bagetkou a bylinkovým máslem (to mám stále připravené v mrazničce) je to dokonalé. A kotletky bych prosila dvě :-))) Díky a měj se krásně!
P.

Reply
Meg 27. 05. 2011 - 22.52

Díky moc za komentář, přesně tak, jak vidím lilky, hned mi přistane na mysl :)

Reply
Madla 17. 05. 2011 - 11.36

Mňam, už se nemůžu dočkat času léta a doby, kdy budeme od tchána a tchýně dostávat jejich rajčatové přebytky ze zahrádky. K tomu mladé cuketky od mojí maminky a moje oblíbené rataouille může začít pomalu bublat :-) A k tomu šťavnaté a na pohled křehoučké kotletky, tomu říkám ten pravý letní oběd. Už aby to bylo!

Reply
Meg 27. 05. 2011 - 22.54

I já se těším, až bude čerstvá zelenina ze zahrádky, ale je fakt, že supermarket velmi vypomohl v nouzi a chuti nejvyšší :)

Reply
Ire 13. 07. 2011 - 11.53

Ahoj, vypadá to jako úžasný letní oběd. Úplně se mi sbíhají sliny, hned bych ochutnala. Máš moc hezké fotky.

Reply
Meg 18. 08. 2011 - 11.08

Ahoj, díky moc :) Mrkla jsem na blog a přidávám si k oblíbeným, fotky jsou tam taky moc lákavé :)

Reply
Ire 22. 08. 2011 - 8.10

Jee, děkuju :-). Já tvůj blog taky poctivě prohlížím :-)

Reply
Hanka 24. 01. 2012 - 11.29

Ratatouille, znám velmi dobře, děláme ho doma často, moooc dobré. Naučila jsem tento recept od manželovi maminky – mám muže francouze. Dělám to ale v papiňáku. Ovšem tu zeleninu loupu. Tchýně ho dělá jen s konzervou loupaných rajčat, já zase JEN s čerstvými rajčaty, má to pak ve finále lepší chuť. Hodí se k tomu téměř cokoliv. Naposled jsem k ratatouille dělala lososa a jako přílohu trocha couscousu.
Znáš třeba taky Jardiniere? – zase papiňák: na cibulce si osmahneš i originál anglickou slaninu – asi 20 – 30dkg, přihodíš na kostičky nakrájenou mrkev – asi 5 středně velkých mrkví, brambory – asi 4 středně velké brambory – také na kostičky, přihodíš 1 velký bobkový list, celkem dost tymiánu nebo provensálského koření, sůl, pepř, zaliješ větší sklenicí vody a nakonec přihodíš pytlik hrášku – pokud máš čerstvý – je to nejlepší. Promíchat, zavřít papiňák a vaříš 10 – 12 minut. Dělám k tomu už jen salát s hořčicovým sosem – ten se ve Fr. dělají furt a dávaj si to před či při každým jídle. Lžička Amora hořčice, 3 lžice olivového oleje, lžička vinného octa, sůl, rozmíchat a hodit na to salát a promíchat – podávat. Ale to asi znáš, neprošla jsem celý tvůj blog, tak snad už jsi to někdě uveřejnila… jestli ano, tak se omlouvám…

Reply
Meg 25. 01. 2012 - 21.19

Jeee, s kuskusem bych si ho ted dala rada :) Jardiniere mi nic nerika, takze moc dekuju, snad brzy bude cas na vyzkouseni :)

Reply
Martina 18. 05. 2012 - 20.51

Tak na tuhle dobrotu se chystám zítra. Uvidíme, co na to řekne manžel, který je masový tip. Právě kvůli němu to budu dělat i s masem.

Reply
Meg 20. 05. 2012 - 20.45

Jéé, zadařilo se? :)

Reply
Martina 20. 05. 2012 - 21.34

Dalo by se říct, že ano, ale manžel by byl radši, kdyby si k tomu mohl dát rýži nebo brambory, že ho to prostě nezasytí. Já byla sytá až do večera a to jsem neměla k tomu maso jako ostatní.

Reply
Meg 21. 05. 2012 - 13.52

Jasne, tak chlapum jeste priste upect treba brambory :)) Mne staci kousek masa se zeleninou a jsem spokojena :)

Reply
Šárka 01. 06. 2012 - 20.38

Náhoda mě svedla rovnou sem, kde to voní po úžasné zelenině. Ratatouille jsem zrovna dnes dělala k večeři a zase si ověřila, že nad dobrou zeleninu prostě není :-) Místo kotletek byl u nás krevetový špíz s provensálskými bylinkami.

Reply
Meg 03. 06. 2012 - 20.28

Šárko, moc děkuji za návštěvu a milý komentář! Ratatouille je moje oblíbené jídlo a zelenina přijde vždy vhod. Krevety musely být výborné :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc